Editorial A vrut să investigheze numărul mare de bursieri. Atitudinea primarului Chițac față de bursele elevilor este una jalnică!

  • Elevii consideră revoltătoare păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanță, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflați din grupuri la risc de abandon școlar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la școală
  • Aceștia cer mărirea burselor stabilite în funcție de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, alocați de Guvern, pentru a sublinia importanța investiției UAT Constanța în educație
  • Mărirea cu cel puțin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel bugetul local, având în vedere că între timp, față de semestrul I al anului trecut, au fost primiți bani de la bugetul de stat
  • Singura speranță pentru elevi, rămân aleșii locali din opoziție, care prin votul lor, ar putea determina aparatul primarului să reconsidere importanța susținerii actului educațional, într-o urbe care se vrea și un important centru universitar




În primăvara acestui an, primarul Chițac a anunțat că va trimite un audit la școlile din Constanța pentru că numărul burselor de merit au crescut la unele instituții cu 50%, de la un semestru la altul și califica acest aspect, cel puțin bizar!


Și-apoi se mai miră, actualul edil, contraamiralul de flotilă, prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, că, după terminarea liceului, tinerii din Constanța fug din oraș privind înapoi cu mânie!

Asta, în condițiile în care, pentru cele două semestre ale anului școlar, la nivelul municipiului Constanța, se plătesc 51 de burse pentru performață, 16.051 de burse de merit, 724 de burse de studiu și 3.854 de burse de ajutor social.


Subiectul revine din nou pe agenda publică, deoarece cuantumul burselor pentru elevi, unul din proiectele de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Constanța din această săptămână.


O dată cu publicarea proiectului de hotărâre, Asociația Elevilor din Constanța solicită consilierilor locali să nu voteze proiectul de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în forma propusă de primarul Vergil Chițac și să amendeze proiectul astfel încât bursele să fie mărite.



De altfel, la începutul lunii, Guvernul a decis ca valoarea minimă a burselor pe care le vor primi elevii în primul semestru din anul școlar 2021-2022 să rămână același ca-n anul școlar încheiat în această vară, însă pentru semestrul al II-lea, același cabinet a stabilit majorarea valorii tuturor burselor.



Este știut faptul că bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.


Cuantumurile propuse de primăria condusă de Vergil Chițac sunt aceleași cu cele de anul trecut, cu toate că, în comparație cu anul trecut, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea burselor elevilor.


Elevii sunt supărați pe primar și îi reamintesc că investițiile municipiului Constanța în educație nu au rămas constante, ci au scăzut față de anul trecut, fiind astfel permisă creșterea cuantumului fiecărui tip de bursă cu 100 de lei (cuantumul asigurat din bugetul de stat), fără a fi modificate costurile suportate de municipiu.


Elevii consideră revoltătoare păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanță, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflați din grupuri la risc de abandon școlar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la școală.


Tocmai de aceea, elevii cer mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri, stabilite în funcție de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, cei alocați de Guvern, pentru a sublinia importanța investiției UAT:
  • bursa de merit: 5% din salariul minim pe economie+100 de lei (215 lei)
  • bursa de studiu: 15% din salariul minim pe economie + 100 de lei (445 lei)
  • bursa de ajutor social: 25% din salariul minim pe economie + 100 de lei (675 lei).


Mărirea cu cel puțin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel bugetul local, având în vedere că între timp, față de semestrul I al anului trecut, au fost primiți bani de la bugetul de stat.


Singura speranță pentru elevi, rămân aleșii locali din opoziție, care prin votul lor, ar putea determina aparatul primarului să reconsidere importanța susținerii actului educațional, într-o urbe care se vrea și un important centru universitar.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Burse mai mari pentru elevi, din semestrul al II-lea. Ce valori vor avea

Bursele de merit au crescut „bizar” cu 50%. Vergil Chițac va trimite auditul primăriei în școlile din Constanța din cauza numărului de burse



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 402

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 426

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 657

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 378

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 504

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 624

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 568

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 579

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 436

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 531

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 744

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 499

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 840

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 489

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 850