Ajutorul nesolicitat se numește.. abuz!



Avem nu de puține ori impresia că noi știm mai bine când trebuie să venim în ajutorul altor persoane. Că noi știm când trebuie să oferim ajutor, cum trebuie să o oferim chiar daca acesta nu ne este solicitat de carte persoana în cauză.

Din...din prisma propriilor noastre păreri...acționăm în consecință. Nu am spus sub nici o forma că nu este în regula să oferim ajutor. Exclus acest lucru. Însă...ajutorul nesolicitat sau dat cu forța se numește abuz. Ce faci practicând acest tip de abuz? Iei demnitatea celuilalt.

E foarte important să știi când ai nevoie de ajutor și să poți să îl ceri. Când cineva îți oferă ajutor cu forța, îți ia la schimb puterea și te afundă în rolul de victimă. Și nu cred să vrei acest lucru. Daca vrei să ajuți, simpla întrebare pot să te ajut cu ceva? Pot să fac ceva (să îți fie mai bine), ajută enorm. Ce trebuie să faci tu? E destul de simplu: dă sentimentul de susținere șI lasă-i celuilalt puterea de a alege pentru el. Fiecare știe cel mai bine ce îl avantajează.

Nu lua asupra ta lucruri care nu-ți aparțin. Degeaba faci ceva pentru cineva daca acel cineva nu își dorește asta. Nimic altceva decât muncă sisifică.

Îți poți canaliza energia și resursele în direcțiii mult mai productive. Nu poți aduce fericirea cu forța. Pentru că ajutorul tău nu a fost cerut, nimeni nu ți l-a cerut, iar o persoană care nu cere ajutor, nu va putea auzi răspunsul la o întrebare pentru că nu și-a adresat-o.

Sunt infinite situații în care oamenii nu au nevoie de ajutorul tău ci de atenția ta. Este esențial să nu începeți cu un noian de sfaturi. Adesea, cei dragi au nevoie doar să fie ascultați cu atenție. Dacă aveți disponibilitate și timp pentru asta, este mai mult decât binevenit.

Ajutorul, chiar și cu cele mai bune intenții, este un lucru complex. Dacă nu aveți cerințe de ajutor, dar vă tot încearcă această nevoie acută de a face bine pe tot pământul...îndreptați-vă efortul către caritate. Sunt atât de mulți oameni în nevoie în azilele de bătrâni și căminele de copii...

Citește și: Editorial. Repede! Acum! Urgent! Motivele pentru care trebuie să renunți la multitasking
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 106

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 330

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 696

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 383

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 728

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 548

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 797

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 430

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 676

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 879

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 612

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 576

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 625

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 663

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 609