Editorial Anticorupția defilează la braț cu actul medical

 
Am ajuns deja la finalul primei jumătăți a anului. Nu știu dacă a fost un semestru greu, dacă a fost unul ușor pentru că fiecare are percepția proprie asupra calității timpului său. Un lucru însă pot să constat: de la debutul lui 2015 până acum, anticorupția pare să fi făcut o pasiune pentru spitale. Ba chiar, aș putea spune că într-un an, de la mijlocul lui 2014 până acum, am asistat la cele mai mari „capturi“ în spitale.
 
Fenomenul „a mușcat“ din capul peștelui cel mare al unităților spitalicești. Doar ieri am asistat la două decizii ale instanței prin care doi astfel de manageri au fost puși sub control judiciar pe durata cercetărilor. Ambii din județul Constanța: unul de la Spitalul Orășenesc din Cernavodă, celălalt de la Mangalia. Unul este suspectat că ar fi prejudiciat instituţia pe care o conduce cu aproape 36.500 de lei, celălalt că ar fi luat o „atenție“ de câteva sute de euro.
 
Trecând însă peste recentele întâmplări putem merge mai departe cu analiza și ne aduce aminte că și Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este trimis în judecată, alături de alte persoane. El este suspectat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. Pentru că ar fi luat mită sunt cercetați sub control judiciar și Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar şi medicii anestezişti Dorin Arhire şi Nicoleta Arhire. Mai mult Militaru este judecat pentru luare de mită și într-un alt dosar separat. Există deja și condamnări în cazul unor medici constănțeni. De pildă, un medic rezident ginecolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat, în martie, la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită.
 
Desigur, nu toți cei care sunt suspectați de comiterea unor fapte sunt și învinuiți pentru asta. Prezumția de nevinovăție se aplică tuturor. În urmă cu o lună și jumătate, medicul Șerban Brădișteanu a fost achitat definitiv de Curtea de Apel București pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în leg[tură cu achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare.
 
Însă toate aceste „defilări“ ale anticorupției la braț cu șefii din spitale sunt, într-o oarecare măsură, îmbucurătoare. Poate că România mai are o șansă să se facă bine. Poate că asistenta de pe secție se va gândi de două ori înainte să zâmbească doar după ce și-a asigurat „atenția“ în buzunar. Poate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adăscăliței Monica Delia, managerul Spitalului Mavromati din Botoșani, reținută de DNA!

20 Mar 2024 492

DNA, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul Spitalului Municipal Constanța! Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Victor Alexandru Ciobotaru, respins

19 Mar 2024 2806

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

11 Mar 2024 474

DNA a reținut doi angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău!

23 Feb 2024 540

Zi importantă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul Spitalului Municipal din Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2024 861

UPDATE. Miercuri, 13 decembrie DNA face aproape 100 de perchezitii! Ar fi vizat sediul CJ Botoșani și sediul PSD (surse)

13 Dec 2023 847

Percheziţii DNA la trei instituţii publice din Bucureşti, într-un dosar care vizează achiziţia de servicii IT de către unele spitale

12 Dec 2023 768

DNA Fostul director al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti,Cristian Plută, trimis în judecată!

06 Dec 2023 854

Fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Nov 2023 717

DNA, dosar penal în cazul Spitalului Municipal din Constanța! Totul s-ar putea decide azi (DOCUMENT)

15 Nov 2023 1455

DNA a prins în flagrant un brancardier din Spitalul Județean Craiova

07 Nov 2023 1307

DNA a pus sub control judiciar conducerea Spitalului Municipal Caracal

16 Jun 2023 868

Dosar penal la DNA în cazul Spitalului Municipal din Constanța! Când ar putea fi luată decizia finală (DOCUMENT)

29 Apr 2023 1706

Acord respins! DNA Constanța, „obligată“ să continue urmărirea penală în dosarul spitalului municipal. Decizia nu este definitivă (DOCUMENTE)

28 Mar 2023 3559

Acord de recunoaștere a vinovăției la DNA în cazul spitalului municipal din Constanța. Pronunțare amânată

19 Mar 2023 2267