Cadoul lui Ponta pentru PSD Constanţa, Televiziunea Publică. Ce va face cu ea?!

lavinia_siclitaru.jpgÎn 2007 se vorbea despre trocul politic jenant dintre PSD şi PNL pentru acapararea televiziunii publice, când postul de preşedinte director general al SRTv, în loc să fie atribuit pe criterii de competenţă şi de neutralitate politică, a ajuns obiectul unei negocieri politice. Se întâmpla cu o zi înainte ca plenul Parlamentului să îl valideze pe Alexandru Sassu, secretar executiv pe probleme de marketing politic al Partidului Social Democrat, drept viitor preşedinte director general al SRTv. Iată că după lupte seculare care au durat fix cât a fost nevoie, TVR se întoarce în zeama în care s-a născut. Pe fond, în ultimii 20 şi ceva de ani, televiziunea publică s-a zbătut în captivitatea politică a fiecărei guvernări, neştiind încotro s-o apuce, cerşind un stăpân care s-o hrănească cu fonduri. TVR sub mandatul Elvis Săftoiu - Cristian Zgabercea va continua să fie ceea ce a fost dintotdeauna: o fortăreaţă audiovizuală înroşită de exuberanţa cumetriilor. Turnul televiziunii publice este unul plin de cotloane pline de şobolani politici care aleargă orbi prin munţii de bani.

Când toţi se întrebau ce-au primit de fapt echipa Mazăre-Constantinescu după victoria zdrobitoare din alegerile parlamentare, iată ca avem răspunsul. Un malaxor cu bani şi tehnologie de ultimă generaţie şi un strop mai mare de putere, deşi sunt mulţi cei care consideră că postul public de televiziune nu mai poate constitui un avantaj, fiind răsuflat. Chiar dacă bătăliile politice par să se ducă pe televiziunile comerciale, lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Dar nu posturile de televiziune şi nici afinităţile lor politice mă îngrijorează pe mine cel mai mult în acest moment. Mă îngrijorează că există încă un segment important al populaţiei care votează USL, în ciuda faptului că pe scena economică nu se întâmplă nimic. Nimic bun. Sunt voci care considera că TVR este încă un mijloc de influenţă în mediul rural. Poate că încă este, deşi în ultimii ani accesul populaţiei din mediul rural la televiziunea prin cablu a crescut exponenţial. Cu toate acestea, situaţia actuală a TVR este inadmisibilă, iar prelungirea acestei situaţii ar trebui să devină intolerabilă pentru cei care încă plătesc abonamentul lunar. Avem o instituţie publică cu un buget enorm controlată 100% de putere şi subjugată intereselor, în primul rând economice, dar şi politice. Exemplele în acest sens sunt nenumărate şi pot pune un pariu că vor deveni zilnice. Urmează un referendum pentru modificarea Constituţiei, urmează alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, când vor putea fi difuzate în extenso luările de cuvânt doar ale stângii... Ceea ce nu am înţeles în diverse ocazii este că, în timp ce şefii temporari ai TVR, fie că au fost personalităţi precum Stere Gulea sau Tudor Giurgiu, fie numiţi pe criterii politice, nu au reuşit să facă mare lucru, pentru că „gradaţii" din TVR nu i-au „recunoscut", aşa că n-au avut în mod real telecomanda. Însă unealta TVR, în mâna PSD, devine o armă foarte iscusită, perfect controlată, pentru că un şef PSD este singurul care este ascultat de directorimea din vremea comunistă. Acesta este pericolul real al schimbului de gărzi în TVR, singurul loc unde poţi încerca să manipulezi pe gratis şi pentru următorii 20 de ani.. Acestea să fie planurile cuplului Mazăre-Constantinescu pe termen lung? Mă gândesc că da, că doar nu renunţarea la câteva emisiuni culturale, unele cu audienţă, măcar în rândurile telespectatorilor cu deschidere şi spre alte orizonturi decât „Hai Steaua!" şi „ Jos Dinamo!" Actualul director de programe al TVR, Cristian Zgabercea este un om de partid. Scurt. Nu are cum să aiba alte viziuni şi perspective faţă de aspecte ideologice, altele decât cele strâns legate de gruparea politică din care provine şi care l-a propulsat. Probabil că din acest an, TVR va retransmite Festivalul de Muzică Uşoară de la Mamaia şi eventual chefurile pesediste de la Pavilionul Expoziţional, cam atât, la capitolul cultură în clădirile de pe Calea Dorobanţi.
În acest context, chiar dacă n-au primit miniştri în Guvernul Ponta, pentru PSD Constanţa, controlul TVR ar putea deveni esenţial pe termen lung şi din raţiuni financiare, ştim bine lecţia explicaţiilor cu relaţia dintre rating şi „costurile de producţie". Nu este un mare secret că cine controlează o televiziune, mai ales pe cea publică, poate câştiga şi menţine puterea. Cine a trăit în presă teribila guvernare Năstase ştie bine care sunt specialităţile PSD şi nu se poate aştepta decât la ce e mai rău.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Marin Badica

10 Feb, 2013 09:25

Jos palaria. Unarticol la obiect si clar. Multumesc Lavinia Siclitaru. PS Ce ne facem ca taxa habitat a crescut de la 36 lei in 2012 la 120 lei in 2013!!...Cum e posibilasa ceva?

Articole asemanatoare

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 226

Handbal CS Medgidia, învinsă în Cupa României de CSM București (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 234

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 284

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 549

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 435

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 412

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 891

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1114

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 936

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 521

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1702

CSM Constanța volei Speranțele s-au calificat la turneul final al Campionatului Național (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 598

Volei Fetele de la CSM Constanța au învins cu 3-0 Știința Bacău și în al doilea meci (GALERIE FOTO)

24 Mar 2024 638

Handbal CSM Constanța, succes confortabil cu CSM 2007 Focșani

24 Mar 2024 652

PSD Constanța, la momentul adevărului! Luni va fi anunțat tandemul pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța!

24 Mar 2024 1305