Editorial Campanie de vaccinare pe Facebook și dezinformarea din spatele blocului

  • A fi sau a nu fi vaccinat? Guvernul spune că este sănătos să te vaccinezi, vecinii și precupeții susțin contrariul. Rezultatul? Centre de vaccinare, goale.
 
Trăim vremuri pe care nici în cele mai negre coșmaruri nu puteam să ne închipuim că le vom prinde. Pandemia stă ca o umbră în spatele nostru de mai bine de un an și, din nefericire, a împărțit lumea în două  - unii dintre noi am trecut cu bine, alții am pierdut persoane dragi.

Echipe întregi de cercetători au lucrat din greu ca să ne întoarcă la normalitate și ne-au pus la dispoziție seruri cu care să ne imunizăm. Dar pentru a putea reveni la viața de dinainte, este nevoie de un minim efort din partea noastră - să ne adaptăm. De pildă, Israelul este prima țară din lume care a renunțat la obligativitatea de a purta masca de protecție în exterior și a redeschis toate activitățile. Asta datorită campaniei masive de informare și vaccinare - Cel puțin 60% din populația țării a primit măcar o doză. Efectul? Numărul cazurilor grave și al spitalizărilor a scăzut cu 98%. Deci, se poate!

Și în Europa, ritmul de vaccinare este în creștere, însă, în timp ce unele țări așteaptă cu sufletul la gură numărul necesar de doze, în România sunt risipite.
Listele lungi de așteptare, cu peste 600.000 de persoane ce stăteau la rând, au început să scadă semnificativ, odată cu ritmul alert de vaccinare din ultimele săptămâni. Cei care doreau să se imunizeze fie au primit deja prima doză, fie sunt vaccinați cu schema completă. Apoi, s-a lăsat liniștea în centrele de vaccinare.

În momentul de față, sunt peste 200.000 de locuri libere în toată țara, în condițiile în care procedura de înscriere la vaccin s-a simplificat. În Timișoara, de exemplu, cadrele medicale s-au pregătit pentru maratoane de vaccinare, unde persoanele doritoare se pot prezenta doar cu buletinul, iar serul le este administrat în aceeași zi. Chiar și în aceste condiții din cele 10.000 de persoane așteptate la vaccin, s-au prezentat puțin peste jumătate - 6.722.
Observăm cu ochiul liber că interesul a scăzut considerabil. De ce? Un răspuns ar putea fi comunicarea deficitară a autorităților în ceea ce privește informarea corectă a populației. Se văd efectele campaniei de vaccinare făcută prin afișe lipite pe ușile scărilor de bloc și a postărilor, scrise de Guvern pe Facebook, care se pierd în marea dezinformării. Dacă adăugăm și politicul în ecuație, deja orice încercare de revenire la normalitate este sortită eșecului.

Pe deoparte, cei care au luat măsuri restrictive au fost puși la zid de către cetățenii sătui de purtat mască și de respectat regulamentul de circulație pe timpul nopții (!?). Pe de altă parte, au apărut personaje politice noi, care au câștigat în popularitate doar intrând în război cu actualii guvernanți și organizând mitinguri „anti-botniță”. Din tot acest război, învinșii suntem, de fapt, noi, cei care vrem să ne recăpătăm libertatea mult visată. Fiecare trage concluziile după mesaje distorsionate, de la vecini, prin piață, sau chiar pe rețelele de socializare, în timp ce autoritățile ne scriu timid pe afiș că este important să ne vaccinăm.

Și România putea fi în aceeași situație ca Israelul; să ne bucurăm de sărbătorile pascale cum se cuvine, să ne întâlnim cu familia și prietenii în condiții de siguranță, dar statul lasă utilizatorii de pe Facebook să se ocupe de informarea „corectă”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Sorin Tudorica

29 Apr, 2021 10:51

Foarte adevarat ,acest articol pune in evidenta manipularea maselor de catre "specialistii in virusologie " de pe retelele de socializare si anumite televiziuni. Sa nu uitam ca de cand ne nastem facem o multime de vaccinuri si doar datorita lor omenirea a reusit sa combata o multime de boli grave.

Articole asemanatoare

Editorial Festivitățile de sfârșit de an școlar, în pandemie. Părinții, ținuți departe de serbările copiilor

21 Jun 2021 2471

Editorial Schimb bușteni pentru o tonă de gunoi

19 Jun 2021 1658

Ați votat, acum plătiți!

17 Jun 2021 3109

Editorial Tomitanii Constanţa. Atunci când pasiunea trece peste toate obstacolele

14 Jun 2021 2765

Editorial Să trăiți, cu șerpii, ne îndeamnă primarul Constanței!

12 Jun 2021 3049

Biblioteca Academiei Române găzduiește lansarea monografiei „Carol al II-lea al României. Un rege controversat“, amplă lucrare, în cinci volume

11 Jun 2021 1947

Editorial Bullying-ul, ca stil de viață în România

10 Jun 2021 2129

Editorial Ce ne facem cu traficul?

07 Jun 2021 2582

„Bucuria de a fi împreună, să ne ocupăm de literatură”

05 Jun 2021 2560

Editorial Au intrat în vigoare, noi măsuri de relaxare. Călătoriile, o sursă de detensionare și nu numai. Ne încumetăm?

03 Jun 2021 2675

Editorial Gustul dulce al copilăriei. Copilăria anilor '90

31 May 2021 2973

Editorial Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?

29 May 2021 3597

Editorial Frunzuliță, iarbă deasă / Constanța împărăteasă

27 May 2021 2665

Editorial Aşteptarea a luat sfârşit. Fotbalul e iar plin de viaţă!

24 May 2021 3036

Editorial Să ne bucurăm, așadar...

22 May 2021 2836