Capcane pentru afacerişti? Porturile Constanţa şi Agigea nu funcţionează pe principiul găurii negre

Considerate de unii drept „porţi” ale Europei, porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea par să se poată transforma cu uşurinţă într-o adevărată capcană, mai ales pentru afacerişti. Spun asta pentru că odată ce businessmenii şi-au legat într-un fel sau altul numele de port, mai precis printr-o tranzacţie mai mult sau mai puţin legală desfăşurată aici, cu greu se mai pot descotorosi de el apoi. Aparent (in)explicabil, drumurile - mai ales cele ale anchetatorilor - par să revină, iar şi iar, la Portul Constanţa sau la Constanţa Sud - Agigea.

Un exemplu în acest sens este chiar un cunoscut om de afaceri libanez trimis în judecată în urmă cu doi ani alături de un fost director portuar şi care, periodic am putea spune, îi „pune“ pe anchetatori (involuntar, se înţelege) pe pista porturilor constănţene. Iar în acest context putem face referire la descinderile efectuate în Constanţa zilele trecute de zeci de mascaţi aflaţi sub coordonarea procurorilor de la Investigarea Criminalităţii Organizate. Percheziţiile au avut loc în Constanţa şi în alte judeţe ale ţării, oamenii legii aflându-se în căutarea presupuşilor complici ai libanezului, dar şi a dovezilor care l-ar putea incrimina pe respectivul suspect de evaziune fiscală. Revenind la ispita, dar şi la pericolul pe care Portul Constanţa le reprezintă în ochii afaceriştilor mai mult sau mai puţin corecţi este de menţionat faptul că, în ceea ce priveşte lumea afacerilor din Constanţa, aproape că nu există dosar de evaziune fiscală în care să nu fie menţionate tranzacţii derulate prin Porturile Constanţa şi Agigea. Şi de ce nu ar fi? Portul este atât de mare şi atât de puţini oameni înţeleg efectiv ce se petrece acolo, încât cu siguranţă un vas ar putea părăsi cheiul încărcat fictiv cu cherestea şi efectiv cu... droguri, de pildă. Sau transfugi. Că doar se spune că am avut şi urmăriţi internaţionali care au fugit din România prin Portul Constanţa. Iar la fel stă situaţia şi cu Portul Constanţa Sud - Agigea, mirajul fiind la fel de mare în ceea ce priveşte taxele portuare ce ar putea fi cu uşurinţă eludate, iar autorităţile înşelate. Atâta doar că niciunul dintre cele două porturi, Constanţa sau Agigea, nu funcţionează pe principiul găurii negre, în care documentele, actele sau vapoarele cu marfă să dispară fără urmă. Semne ale trecerii lor rămân, iar dacă anchetatorii vor, ele pot şi ieşi la suprafaţă - metaforic vorbind. Şi tocmai de aceea, mai toate percheziţiile care vizează evaziunea fiscală în Constanţa se desfăşoară în cele două porturi. Pentru că dovezile pot fi uşor obţinute.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Praful saharian este vizibil deasupra mării, la Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 794

Licitații Constanța Conectivitate trimodală în Portul Constanța. Cine elaborează studiul de fezabilitate (DOCUMENT)

28 Mar 2024 464

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 458

#citeșteDobrogea Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

28 Mar 2024 758

Portul Constanța a cumpărat lapte praf. Vezi pentru ce sumă (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 364

Decizie CNSC Software Imagination & Vision SRL a contestat o licitație organizată de Portul Constanța!

27 Mar 2024 362

Drumurile intens circulate din Portul Constanța vor fi asfaltate

26 Mar 2024 386

Operator din Portul Constanța, amendat cu 60.000 lei, de Garda de Mediu Constanța. Iată pentru ce

25 Mar 2024 602

Marinar suspectat că ar fi sustras motorină de pe o macara plutitoare, aflată în Portul Constanța

24 Mar 2024 549

Fotoreportaj În armonie cu natura. Spectacolul lebedelor în Portul Turistic Mangalia (FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 399

Fotbal județul Constanța Liga a 4-a. Incident violent la Hârșova! Rezultatele din etapa a 22-a (seniori și juniori + clasamentele)

24 Mar 2024 1444

UPDATE Alertă noaptea trecută în Portul Constanța Sud-Agigea! Un marinar, decedat (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 2380

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 737

Captură impresionantă în Portul Constanța! Ce au găsit vameșii într-un container sosit din China pentru o societate din Ucraina

21 Mar 2024 514

Contract pentru îmbunătățirea conexiunii trimodale rutier - feroviar – naval din Portul Constanța. Ce valoare are

21 Mar 2024 423