Ce „susține“ stâlpișorii ficși care închid străzile din Peninsula Constanța? Ambiția municipalității, legislația sau altceva?

 
 
 
  • Întrebarea mi se pare una legitimă cu atât mai mult cu cât acești stâlpișori sunt îndepărtați la vizitele oficiale în zonă ale Președintelui României, pentru care este obligatoriu, potrivit protocolului, să se asigure o cale rapidă de evacuare, în cazul vreunui incident de orice natură.
 
 
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Zona Peninsulară a orașului, Peninsula Constanța cum este cunoscută în general, este vizată de un amplu proiect implementat de Primăria Constanța privind restricționarea accesului auto.
 
Cu un regulament de acces anulat deja definitiv, un al doilea suspendat și în așteptarea unui prim verdict privind anularea, nervii și încordarea par întinși la maxim cu privire la acest subiect, atât printre locuitorii din zonă, dar și în rândul municipalității, se pare.
 
La mijlocul lunii octombrie 2022, un puternic incendiu a mistuit podul Arhiepiscopiei Tomisului, accesul autospecialelor de intervenție ale pompierilor fiind îngreunat de existența stâlpișorilor ficși care închid străzile din zonă și care, în urma unei munci de câteva minute bune, au fost înlăturați.   
 
O perioadă, strada din spatele Arhiepiscopiei Tomisului, ce duce direct spre ieșirea din Peninsulă, prin zona Poarta 1, a rămas deschisă circulației publice, oamenii opunându-se constant intenției municipalității de a reinstala stâlpișorii.
 
Și totuși, zilele trecute, dorința, ambiția ori voința municipalității s-a impus, iar trei străzi paralele din zonă, toate cu ieșirea în Bulevardul Regina Elisabeta, sunt acum închise iar cu stâlpișorii ficși.
 
Foarte interesant, în procesul pentru anularea noului regulament de acces în Zona Peninsulară s-a ridicat de către reclamanți și problema acestor stâlpișori, aceștia susținând în fața instanței că nu ar exista bază legală cu privire la instalarea lor.
 

În paralel cu acest demers, însă, nu pot să nu mă întreb, din nou, de ce oare se insistă în închiderea efectivă a zonei cu aceste mijloace fixe?
 
Întrebarea mi se pare una legitimă cu atât mai mult cu cât acești stâlpișori sunt îndepărtați la vizitele oficiale în zonă ale Președintelui României, pentru care este obligatoriu, potrivit protocolului, să se asigure o cale rapidă de evacuare, în cazul vreunui incident de orice natură.

 
De asemenea, întrebarea îmi pare legitimă și având în minte tragicul eveniment auto produs într-o altă zonă a Constanței, nu mult îndepărtată de Zona Peninsulară, în urma căruia o tânără judecătoare din oraș și-a pierdut viața, fiind proiectată într-un stâlpișor fix în timpul unui accident rutier.
 
Ca autoritate abilitată în domeniu, personal, nu aș vrea în niciun moment să îmi asum o astfel de responsabilitate, să fiu răspunzător de viața a sute de oameni care nu ar putea beneficia astfel de o cale rapidă de evacuare în cazul producerii vreunei catastrofe.
 
Ca autoritate, m-aș gândi că este mult mai convenabil inclusiv pentru bugetul local să pun semne cu accesul interzis în dreptul căii pe care vreau să o închid și să iau toate măsurile pentru a-i sancționa potrivit legii pe cei ce nu respectă indicatorul.
 
În felul acesta, cine dorește să încalce legea o face pe propria răspundere, iar, în cazul producerii vreunei catastrofe (să nu uităm de clădirile vechi, cu risc seismic din zonă, de Portul Constanța unde sunt operate inclusiv mărfuri periculoase, de riscurile propagării unui incendiu produs la un imobil vechi și așa mai departe), eu nu aș fi răspunzător pentru că oamenii nu au avut pe unde fugi.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Sondaj de opinie
Stâlpișorii ficși care închid străzile din Zona Peninsulară Constanța ar trebui înlăturați, spun cei mai mulți dintre respondenți

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peninsula Constanța, fără stâlpișori pe strada Revoluției! Anunțul avocatei Mirela Doicescu (FOTO)

17 Apr 2024 556

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 724

RAJA Constanța Se oprește apa în Năvodari, Corbu, Lumina și Sibioara! Iată în ce perioadă

21 Feb 2024 940

Primăria Constanța și fiscul local vor să anuleze victoria obținută în instanță de familia Dușu! La mijloc, o mică avere

11 Feb 2024 3388

Primăria Comunei Limanu, județul Constanța vinde un teren intravilan

10 Feb 2024 778

Stâlpișorii ficși din Peninsula Constanța rămân în picioare! Tribunalul a respins cererea de anulare a avizului IPJ (MINUTA)

30 Jan 2024 652

Știri Constanța azi Scandal în zona peninsulară din Constanța! Implicat un bătrân de 80 de ani (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1907

Municipiul Constanța prin Primar, proces cu BRD pentru terenul de pe strada Arhiepiscopiei, din Zona Peninsulară

07 Jan 2024 3081

Retrospectivă 2023 Anul în care Regulamentul de acces în Zona Peninsulară Constanța a fost anulat definitiv

03 Jan 2024 752

DGN-Romag SRL, deținută de familia Dușu, obține anularea supraimpozitării pentru Hotelul Intim, din Peninsula Constanța (MINUTA)

29 Dec 2023 1123

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 882

Ultima oră! Regulamentul de acces în Peninsula Constanța, anulat definitiv! A fost admis recursul cetățenilor în Dosarul Peninsula (MINUTA)

13 Nov 2023 948

Dosarul Peninsula, la Curtea de Apel! Mâine se așteaptă verdictul

12 Nov 2023 878

Verdictul pentru Peninsula Constanța, amânat din nou

07 Nov 2023 920

Dosarul „Peninsula“ – judecătorii au suplimentat timpul pentru deliberări!

31 Oct 2023 842