Constanţa de după Mazăre şi Nicuşor

adacodaufotoeditorial.jpgAcum. Sictir dezinvolt, grătare sfârâind în zilele de sărbătoare, bătrâni stând la cozi, chiar şi la minus... multe grade, pentru un pachet modest. Pictoriale în Playboy, băscuţe şi berete roşii, uniforme kaki, mai un bocanc, mai un pseudo-material TV cu un report într-o cadă plină cu lapte. The show must go on!

Atunci. În sfera cetăţenilor - cultivarea dreptului de nu fi consideraţi idioţi sau tâmpiţi, creduli sau prea comozi ca să le mai pese. În sfera administraţiei locale, oricare ar fi aceea - un oarecare rafinament al gândirii, un minim bun simţ în relaţia de comunicare cu presa. O construcţie a argumentului din care lipsesc „slugoii", „lingăii" şi deja proverbialul „canci". O realitate clădită într-o mai mică măsură pe ceea ce spunem şi într-o mai mare măsură pe ceea ce facem. Iar în această din urmă categorie nu intră nici datul cu kite-ul, nici etalarea de „gagici", nici vacanţele exotice pe tărâmuri virgine. Fără mitocănie, fără haos atent dirijat de subalterni slugarnici, credincioşi pentru eternitate.

Acum. Zeci de primari incapabili de revoltă, o gaşcă de combinagii ai momentului, consilieri locali care recunosc cu o incredibilă nonşalanţă că nu, n-au citit proiectele de hotărâre pe motiv că până acum nu i-a interesat Consiliul Local. Un judeţ care geme sub prima zăpadă, localităţi în care administraţia e sufocată de propria-i incompetenţă. Să nu-i uităm pe primarii care n-au avut niciodată tăria opiniilor personale şi care au preferat să răspundă la comenzi politice. Sunt sau nu irecuperabili?

Atunci. O infuzie de oameni (mai) tineri. Sau, cel puţin, mai puţin îmbătrâniţi în rele. Un aparat bugetar scuturat, deparazitat. O modernizare accelerată a oraşului şi a judeţului, dar nu doar în interesul prietenilor, al „băieţilor dăştepţi" şi-al firmelor de casă. Ci în interesul cetăţeanului, al plătitorului de taxe şi impozite, să spunem... al ăluia care locuieşte fie în Zona Peninsulară, fie în vreun capăt de judeţ, acolo unde foamea şi-a tot rupt gâtul.

Acum. Un grup select de şmecheri cu firme de salubrizare, cu birouri de arhitectură care derulează contracte cu bani publici. Un judeţ urâţit de ignoranţă, un teren fertil pentru dezvoltarea circarilor care se coc şi se tot coc indiferent de anotimp.

Atunci. O Constanţă fără politicieni de cartier şi fără cârdăşii pe care le cunoaştem cu toţii, dar despre care „e mai bine" să nu vorbim. Un oraş şi un judeţ în care cultura nu dăunează grav sănătăţii, în care Opera nu riscă să fie adunată cu făraşul şi unde artiştii nu sunt îngroziţi de gândul că vor fi aruncaţi în stradă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 661

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 464

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 430

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 535

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 733

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 532

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 483

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 550

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 825

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2300

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 829

Originar din Constanța 102 ani de la nașterea compozitorului Ștefan Mangoianu

08 Jan 2024 729

Originar din Cernavodă Ioan Chirescu, dirijorul numit Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

04 Jan 2024 911

In memoriam Gheorghe Parnica, artistul popular care și-a petrecut peste șase decenii la Constanța

03 Jan 2024 1666

Încă o persoană a fost arestată la Londra în urma dispariţiei unui desen realizat de Banksy

24 Dec 2023 791