Creştin ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la FaţăCe ai voie şi ce nu ai voie să faci astăzi

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte, astăzi, Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos. Evenimentul este descris de Evangheliile sinoptice ca momentul în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor. Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și cu Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu, aceasta fiind considerată una dintre minunile lui Iisus, notate în Evanghelii.

Ziua în care are loc sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este considerată o dată de hotar pentru vară. De asemenea, această zi prezintă o serie de superstiţii, credinţe şi obiceiuri.
Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta, scrie Historia.
Sărbătoarea marchează, în popor, începutul toamnei şi mai este numită şi Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Denumirea în limbă greacă a sărbătorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfântul Antim Ivireanul o numeşte, sugestiv, Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Să nu te cerţi astăzi cu nimeni!

În satele româneşti, există o sumedenie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii care se păstrează şi astăzi.
Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care, de acum, încep să se veştejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba, notează Historia.ro. De asemenea, despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
Ca la orice mare sărbătoare, şi în această zi este bine să nu te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, căci aşa vei fi tot anul. Cei care se roagă în această zi pentru a scăpa de o patimă sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor cinsti această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Creştin ortodocşii au dezlegare la peşte

Creştin ortodocşii, aflaţi în Postul Adormirii Maicii Domnului, primesc, în această zi, dezlegare la peşte din partea Bisericii. Tot astăzi, se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinosuri din roadele pe care le au, pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite sărmanilor. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.

Dacă vremea este însorită, va fi belşug!

Există superstiţii şi cu privire la evoluţia vremii. Astfel, dacă în Ziua Schimbării la Faţă, vremea este însorită, toamna va fi roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, acest anotimp va fi mohorât. De asemenea, în popor, se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi plină de ninsori.

Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul, întrucât iarba şi florile încep, de acum, să îmbătrânească. Tot astăzi, se culeg şi ultimele plante de leac şi începe gustatul boabelor de struguri, acestora fiindu-le atribuit un rol vindecător, mai precis ele sunt considerate bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
Tot astăzi, nu este indicat să te mai scalzi în apele repezi de munte. Apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor, se spune în popor. Tot de acum, este bine să nu se mai doarmă afară.

În fiecare an, credincioşii asistă la o minune pe Muntele Tabor

Cine a avut şansa de a se afla pe Muntele Tabor, de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, în timpul Sfintei Liturghii, a văzut cum coboară asupra mănăstirii ortodoxe un nor luminos, care nu are caracteristicile unui nor obişnuit, scrie Historia. Norul apare o singură data pe an, întotdeauna în acelaşi loc, în direcţia Nazaretului, la aceeaşi vreme, până noaptea, târziu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar-Ortodox 6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos

06 Aug 2023 1026

Calendar ortodox 6 august 2022. Sărbătoare cu cruce roşie. Schimbarea la faţă a Domnului

06 Aug 2022 1576

6 august - Schimbarea la Faţă a Domnului

06 Aug 2018 4969