Cui îi mulţumim? Iată imnul hoţilor pentru vara 2013

Motto:
„Vine vara, bine-mi pare!
Fac turişti la buzunare.
Portofele, telefoane -
Le adun ca pe bomboane!
Niciun poliţist sub soare
Nu-i pe drumul către mare.
De jandarmi nu mai vorbesc,
Iar eu, în pace, jefuiesc!“

Aşa ar putea suna imnul hoţilor de pe litoral, bucuroşi nevoie mare că s-a deschis sezonul şi vin turiştii. Iar asta, cu atât mai mult cu cât turiştii nu vin oricum, ci cu buzunarele doldora de telefoane de ultimul tip, tablete şi mai ales portofele pline cu bani şi cărţi de credit, iar mulţi dintre ei merg cu autobuzul. Lipsa de experienţă în protejarea bagajelor şi a buzunarelor duce adesea la călători păgubiţi şi concedii stricate. Iar totul se petrece, spun unii, sub ochii organelor de ordine. Am spus-o şi cu alte ocazii şi îmi menţin părerea: nu cred că nu se poate găsi chiar nicio soluţie pentru aceşti oameni care se cred stăpânii autobuzelor. Poliţişti, jandarmi şi chiar agenţi ai Direcţiei de Pază şi-ar putea da mâna într-un pact spre binele cetăţeanului. Mijloacele de transport în comun ar putea fi păzite de echipaje mixte, iar dacă o astfel de măsură ar îngreuna excesiv bugetul sau restul activităţilor în tot timpul anului, atunci măcar pe sezon problema ar trebui remediată, când, vorba aceea, adesea în ajutorul efectivelor constănţene „sar“ detaşaţii din alte oraşe sau studenţii de la Academia de Poliţie. Aşa cum drumul Bucureşti - Constanţa se poate face în două ore şi jumătate cu trenul dacă avem jandarmi cu arma în mână care păzesc căile ferate, aşa am putea vedea şi noi, constănţenii, dar şi toţi cei care vin la mare, că procentul jafurilor în mijloacele de transport în comun ar scădea simţitor. Însă am aşa un sentiment că din alte locuri situaţia se vede diferit. Că furturile din autobuze nu par un capăt de ţară dintr-un birou umbros pe timpul verii şi călduros în timpul iernii. Că în momentul în care te urci într-o limuzină să pleci acasă - în loc să stai în staţie să aştepţi autobuzul - faptul că cineva poate efectiv să „buzunărească“ pe altcineva pare mai degrabă o metaforă, un lucru abstract. În definitiv, munca de birou şterge gravitatea lui „aici, acum“! Aşa că nu ne rămâne decât să aşteptăm toamna, să citim statistici (întocmite, fireşte, de la birou) cu numărul turiştilor jefuiţi pe litoral şi cu procentul infracţionalităţii în mijloacele de transport în comun.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 504

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 901

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 645

Nava River Adagio a adus la Constanța turiști americani

03 Apr 2024 464

OMD Mamaia Constanța Destinația Mamaia Constanța - polul distracției de pe litoral în mini-vacanța de 1 Mai și Paște (FOTO)

02 Apr 2024 713

Trei turiști, răniți în Deltă, după ce un copac a căzut peste ei

13 Mar 2024 622

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat Zeci de turiști blocați în telescaun pe Pârtia Prislop

13 Jan 2024 900

Județul Tulcea A crescut numărul turiştilor în Munţii Măcinului. Iată de ce

04 Jan 2024 1081

Tragedie înainte de Crăciun! O persoană decedată la munte! Alte 20 de turiști, salvați de salvamontiști

25 Dec 2023 1207

Recomandări din partea CFR Călători pentru turiștii care pleacă în vacanță cu trenul!

23 Dec 2023 979

Autoritatea Navală Română Doi turiști, din Ploiești surprinși de furtună, pe brațul Sf Gheorghe

20 Nov 2023 615

Un turist francez este căutat de salvamontiști în Munții Bucegi

30 Oct 2023 909

Numărul turiștilor străini atinge un nivel record într-o destinație mediteraneană, în ciuda incendiilor și caniculei!

23 Oct 2023 853

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Constanța În august, a crescut numărul de turiști străini, pe litoral. Județul Constanța se află în fruntea clasamentului la sosirile de turiști, la nivel național

16 Oct 2023 880

OMD Mamaia – Constanța promovează litoralul românesc la Târgul de turism internațional WTM Londra

10 Oct 2023 1038