Editorial

Cum încearcă PSD să-și scape incompatibilii de interdicții dictate de ANI, de pe urma conflictelor de interese


În plină criză generată de coronavirus, când oamenii sunt mai preocupați de ziua de mâine și mai puțin de ce fac politicienii, era cât pe ce să treacă un proiect de lege, care arunca în derizoriu ideea de integritate în funcțiile publice.
Deputaţii din comisiile de specialitate au reușit să introducă un nou articol în proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul stabilirii unor condiţii referitoare la validarea mandatelor de consilier local şi de primar, precum şi la participarea la alegerile locale din acest an.
Din fericire, proiectul a fost retrimis la comisii, unde va fi confruntat cu punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate, care susține că legea adoptată deja de Senat la propunerea PSD și transmisă Camerei Deputaților, referitoare la completarea Codului Administrativ are mai multe hibe.
ANI arată care sunt pasajele cu probleme. Cele în care inițiatorii propun stabilirea faptului că la alegerile locale pot candida pentru funcția de primar doar persoanele care "nu au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate, cu mai puțin de 3 ani înainte de data alegerilor".
În același sens,"la alegerile locale din anul 2020 nu pot candida și ocupa functii de ales local persoanele care au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate, în condițiile legii, comunicate cu mai puțin de 3 ani înainte de data alegerilor", respectiv, "pot candida și ocupa funcții de ales local persoanele în privința cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI (...) comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor că au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate".
ANI mai precizează că "propunerea legislativă denotă o serie de necorelări și contradicții cu alte norme aflate în vigoare și poate conduce la ștergerea unor interdicții aplicate aleșilor locali și la imposibilitatea aplicării hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile prin care se mențin rapoartele de evaluare."
Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege, făcut cu dedicație pentru majoritatea primarilor și consilieri găsiți incompatibili sau în conflict de interese de ANI, membri ai PSD, li se dă acestora posibilitatea de a candida la următoarele alegeri.
Practic, inițiatorii, confundă în mod voit termenul de prescripție a răspunderii administrative cu termenul de decădere de 3 ani, pentru a scurta sau a înlătura complet interdicția de a mai ocupa funcții sau demnități publice. 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șase deputați ALDE au trecut la PSD. Anunțul făcut de Varujan Vosganian

03 Jun 2020 1065

Cu voturile PSD, ALDE și PMP, Țuțuianu și-a numit oamenii în funcții Nicoleta Bercaru la Centrul „Teodor T.Burada” și Dumitru Jeacă la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu

30 May 2020 3821

Bogdan Huțucă „PNL va aloca cele mai bune resurse și cei mai buni specialiști pentru a atrage fondurile europene necesare pentru construcția Spitalului Regional”

27 May 2020 1515

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 1493

Moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, a fost adoptată de Camera Deputaților

27 May 2020 578

Incertitudini în procesul de învățământ. Un senator de Constanța îi cere ministrului Educației strategia privind formele de învățământ online

26 May 2020 1655

Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei

25 May 2020 1760

Demisie bombă în Consiliul Județean! Este o apropiată a președintelui Țuțuianu! Fostul ales județean PSD urmează să preia conducerea unei instituții de cultură

25 May 2020 4498

Ludovic Orban „ Astăzi, Insula Belina va reveni în administrarea statului“ (video)

21 May 2020 472

Deputatul George Vișan, interpelare pe tema măsurilor pentru repatrierea marinarilor români blocați în toată lumea

21 May 2020 1611

De la tribuna Parlamentului, deputatul Bogdan Huțucă le-a cerut celor de la PSD și Pro România să lase interesele de partid și să lucreze în interesul românilor

20 May 2020 2056

Ștefan Mihu(PSD) taxează lipsa de coerență din recomandările făcute populației, în contextul stării de alertă

19 May 2020 1499

Bogdan Huțucă (PNL) “Înainte ca PSD-iștii de la Constanța să numească Guvernul PNL „gropar”, ar fi bine să lase din mână lopata cu care lovesc de 20 de ani”

16 May 2020 3896

PSD Constanța cere Guvernului ridicarea restricțiilor de circulație pe teritoriul României

15 May 2020 1709

Știați că….Data de 14 mai marchează Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

14 May 2020 301