Cumpăr sau închiriez? Prețul chiriilor din Constanța a explodat. Proprietarii nu mai vor să închirieze pe termen lung, inclusiv vara



 
  • Te-ai săturat de orașul aglomerat, provincie sau capitală? Îți dorești să simți fiorii Mării Negre după o zi obositoare de muncă? Te bate gândul să te muți în Constanța? Am trecut pe acolo și cu sinceritate îți spun povestea mea. Mai gândește-te o dată!

Nu e atât de greu să-ți găsești un loc de muncă, aproape în orice domeniu, cât e de greu să îți găsești o chirie bună, sau măcar relativ bună în Constanța.  
M-am mutat de curând la malul mării, dar nu în chirie. Mă străduiesc să găsesc o chirie acceptabilă ca zonă, confort și preț, însă slabe șanse să nu fiu nevoită să fac compromisuri în ceea ce privește minimul de dorințe pe care, fiecare om le are. 

Dacă nu ai bani puși deoparte pentru a-ți cumpăra ceva al tău, te vei lovi de refuzul proprietarilor sau de prețurile exorbitante ale apartamentelor.
Proprietarii închiriază pe sezon, cumva este de înțeles căci banii grei se fac vara, ba chiar din mai până la sfârșitul lui septembrie. Din octombrie îți închiriază oricine, dar atenție - doar până în mai, maxim iunie. Prețul? Variază între 250 și 600 de euro, poate chiar sare de acest prag în funcție de dorințe și... confort.
Cele două tipologii ale oamenilor acceptați în orașul de la malul mării sunt turiștii și studenții. Aceștia se completează perfect pe necesitățile proprietarilor. Vara turiști și iarna studenți. Apartamentele se închiriază ușor pe tot parcursul anului.

Însă, când vine vorba de cineva care caută un loc stabil pentru o perioadă îndelungată, trebuie să aibă buzunarul foooarte gros și multă răbdare.
Închiriez sau cumpăr apartamentul? De multe ori mi-am pus problema unui împrumut la bancă, pare că rata ar fi mai mică decât chiria și nici nu stai cu gândul că proprietarul se poate decide oricând să dea apartamentul în regim hotelier.

În timp ce scriu acest articol, mă sună un agent imobiliar în legătură cu un apartament pe care mi-l doream și culmea, mi-l permiteam. Din voce se simte o neliniște și îmi spune că niciun proprietar nu mai este interesat să închirieze pe termen lung. „E greu vara cu chiria la Constanța“, adaugă dezamăgită vocea feminină de la celălalt capăt al liniei. Am simțit-o de parcă încearcă să obțină o chirie și pentru ea, dar fără reușită.

Am locuit cinci ani în București și am schimbat multe chirii. Nu mi-a fost niciodată atât de greu să găsesc un anunț postat direct de proprietar. Se pare că, în anul 2021, proprietarii din Constanța au prins gustul agențiilor imobiliare care le iau durerea de cap cu... bancnotele de 100 de lei.


Anunțurile postate direct de proprietari pe site-urile de imobiliare sunt neactualizate. Am avut deosebita plăcere să sun la fiecare în parte și să descopăr un singur apartament încă disponibil din cele 20 pe care le-am găsit. Ceilalți proprietari mi-au răspuns la telefon pe un ton ușor nervos de „cum am îndrăznit să îi deranjez“?

Știu că nu sunt singurul caz din Constanța din discuțiile de pe grupurile de facebook. Zeci de cupluri, celibatari sau familii își caută chirie pe termen lung. Din păcate, răspunsul vine cu un compromis printre litere: fie dai bani mai mulți decât îți permiți, fie trăiești trei luni aici, trei luni acolo.
 
 
 
 
 
  
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 470

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 332

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 426

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 596

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 550

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 566

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 422

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 515

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 729

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 816

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 469

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 829

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 670

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 929