Editorial De Ziua Copilului, despre copiii din România. Care este alocația unui copil, raportat la cât asigură statul unui deținut, lunar?

 
  • Ce fac autoritățile locale pentru a asigura copiilor Constanței o dezvoltare armonioasă, într-un oraș curat, atractiv din punct de vedere vizual și nu numai, un oraș organizat rutier în așa fel încât șoferii și pietonii să nu fie nevoiți să sară unul la gâtul altuia în traficul infernal din orașul capitală de județ?
 
 
Ieri, 1 Iunie, am celebrat Ziua Copilului. Mai-marii statului, ai urbei și așa mai departe, până la cel mai mic nivel, s-au întrecut în declarații, în urări de bine pentru copiii României, să fie sănătoși, bucuroși, să o ducă bine și tot așa.
 
Și totuși, nu pot să nu mă gândesc, la un anumit nivel, câtde ipocrite sunt aceste urări, venind din partea unor astfel de persoane publice.
 
Iar aceasta, urmând simplul raționament: cine este răspunzător de bunăstarea cetățenilor unui stat, oricât de tineri sau înaintați în vârstă ar fi aceștia?
 
Care este alocația pe care statul român o asigură unui copil cu vârsta de până în doi ani, care este alocația pentru un copil de peste doi ani și de câte ori a fost amânată creșterea alocației?
 
Care este raportul dintre alocația unui copil și suma pe care statul român o asigură lunar persoanelor lipsite de libertate, aflate în executarea unor pedepse (unele dintre acestea, chiar dintre cele mai grave) în penitenciar?
 
În 2016, suma asigurată lunar unui deținut era de peste 600 de lei, în timp ce alocația unui copil de până la doi ani era atunci 200 de lei, iar pentru copiii de peste doi ani, alocația scădea la 84 de lei.
 
Raportul nu s-a schimbat mult în ultimii ani.
 
Ce face efectiv statul pentru a se implica în prevenirea destrămării familiilor aflate în zonele rurale (și nu numai) ca urmare a plecării părinților în străinătate, la muncă și a lăsării minorilor în grija bunicilor, acolo unde este cazul, ori a altor persoane?
 
Cine este răspunzător pentru plecarea cetățenilor la muncă, în alte țări?
 
Cum se implică efectiv statul (iar aici, ca pretutindeni în editorial, mă refer la conducătorii acestuia, la politicienii de toate gradele) în creșterea nivelului de școlarizare a copiilor, mai ales în zonele rurale?
 
Cum se implică efectiv statul pentru diminuarea infracțiunilor comise asupra minorilor?
 
Cum se implică statul să protejeze drepturile minorilor victime inclusiv ale unor infracțiuni sexuale, în contextul în care autorii unor astfel de fapte se bucură de o înțelegere mai degrabă atipică a Regulamentului General de Protecție a Datelor?
 
Și acum, la nivel local, vorbind despre copiii Constanței ... unde se pot bucura efectiv copiii Constanței de Ziua Copilului, în care dintre puținele parcuri amenajate ale orașului, respectiv în zonele în care sunt totuși parcuri, în multe dintre cartiere ele lipsind cu desăvârșire?
 
Cum se implică autoritățile locale pentru a sprijini familiile ce au copii mici, în contextul celor cinci creșe arhi-pline ale orașului?
 
Ce fac autoritățile locale pentru a asigura copiilor Constanței o dezvoltare armonioasă, într-un oraș curat, atractiv din punct de vedere vizual și nu numai, un oraș organizat rutier în așa fel încât șoferii și pietonii să nu fie nevoiți să sară unul la gâtul altuia în traficul infernal din orașul capitală de județ?
 
Sincer, întrebările mele pot continua la nesfârșit, inclusiv cu situații concrete ce se circumscriu tuturor acestor dileme justificate.
 
Însă, din respect față de copiii Constanței, ai României, dar și față de părinții lor, mă opresc aici.
 
Citește și
 
O constănțeancă și-a rupt buza după ce a făcut cunoștință cu „gropile lui Chițac” de pe strada Ștefan cel Mare. Un echipaj SMURD i-a acordat primul ajutor. „Voi consulta un avocat. Călcăm periculos”!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost înaintată și o sesizare penală Controale pe litoral! Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei (FOTO)

17 Aug 2022 533

Producția de țiței a României, în scădere față de perioada similară a anului trecut

16 Aug 2022 441

Louis Munteanu, împrumutat de AC Fiorentina la Farul Constanța

15 Aug 2022 792

Parcare publică în locul unui bloc de șapte etaje pe Aleea Lupeni din Constanța

07 Aug 2022 1621

​IGSU Bilanțul primei luni de la operaționalizarea punctelor de lucru pe litoral. În ce stațiune s-au raportat cele mai multe persoane asistate medical (GALERIE FOTO)

03 Aug 2022 427

Fost inspector din CJC, condamnat cu executare! Dosarul s-ar putea rejudeca

30 Jul 2022 1331

Câți bani au fost colectați din plata taxelor de parcare în Constanța și Mamaia până la introducerea gratuității pe timpul nopții? (DOCUMENTE)

30 Jul 2022 6432

Rapoartele prezentate de instituții constănțene în cadrul Colegiului Prefectural

27 Jul 2022 512

Actele normative aprobate de Guvern astăzi. Ce hotărâri vizeză Constanța

27 Jul 2022 491

Peste 1,006 miliarde de lei, alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna iunie 2022

24 Jul 2022 618

Spitalul Clinic Județean de Urgență Tulcea cumpără reactivi. Valoarea contractului (DOCUMENT)

19 Jul 2022 697

Ilie Năstase „servește“ în afaceri la Constanța! Fostul mare sportiv a fondat Trofeele de Tenis Ilie Năstase SRL

18 Jul 2022 1586

Vouchere sociale 2022, anunţ de ultimă oră. Cum sunt împărțite voucherele sociale în județul Constanța

13 Jul 2022 2024

INS Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie

12 Jul 2022 427

Sute de autovehicule de transport, verificate de polițiști. Au fost reținute 54 de permise de conducere

09 Jul 2022 753