Editorial A venit primăvara! Şi ce?! Oare nu ar putea fi 1 martie în fiecare zi?

Ne bucurăm cu toţii de venirea primăverii, de primele raze de soare cu adevărat calde, de adierea plăcută a vântului, de primii ghiocei. Facem coadă la florărie, poate mai rău ca la vechile cozi la carne sau lapte de acum 30 de ani, ne dăm coate în librării şi în magazine pentru a cumpăra cel mai cel mărţişor pentru mama, iubita, profesoarele sau învăţătoarea copilului, alergăm la primele ore ale dimineţii, ca în „Peneş Curcanul“ lui Alecsandri:
„Prin foc, prin spăngi, prin glonţi, prin fum,
Prin mii de baionete,
Urcăm, luptăm... iată-ne-acum“…
 
Şi totuşi... pentru ce?
 
Pentru ce cheltuim sume impresionante pe şnururi alb-roşii, pe flori, pe munţi de ciocolată, pentru „a da bine“? Sau pentru că aşa trebuie? Ne întrebăm, măcar pentru o secundă, în această alergare nebună, dacă toată această agitaţie este ceea ce ne dorim cu adevărat? Sau dacă facem aceste lucruri cu tot sufletul? Ne bucurăm să dăruim?
 
Dincolo de toată agitaţia din jurul mărţişorului şi al începutului lunii martie, ar trebui să nu uităm ceea ce înseamnă bucuria de a dărui cu adevărat! Să nu fim oameni doar cu prilejul unor sărbători sau al unor zile importante, ci să încercăm să fim oameni tot timpul! Să spunem cuvinte frumoase, să fim politicoşi, să ajutăm o bătrână să care o plasă de cumpărături, să hrănim un animal speriat (sau chiar să îl adoptăm, dacă avem posibilitatea), să tratăm oamenii din jurul nostru aşa cum ne-ar plăcea nouă să fim trataţi! Nu este nevoie de gesturi măreţe şi de sume astronomice pentru a aduce un zâmbet pe chipul cuiva, e nevoie de mult, mult mai puţin!
 
Ce înseamnă, de fapt, venirea primăverii? Dincolo de legendele vechi, mare parte dintre ele datând din epoci păgâne, primăvara, cel mai frumos anotimp al anului, când totul se umple de culoare şi miroase a vânt, a ploaie, a soare şi a verde, ar trebui să însemne o întoarcere la pur, la spiritual, aşa cum plantele renasc din pământul rece, bunătatea fiecăruia ar trebui să înmugurească, să iasă la suprafaţă, dincolo de zâmbetul perfid şi gustul de ciocolată cu care fiecare crede că a mai rezolvat o problemă...
 
Cum ar fi dacă am oferi un zâmbet şi un salut cordial în locul unui morocănos „Bună“ aruncat în grabă, dacă am oferi o floare fără niciun motiv, dacă ne-am trezi cu cinci minute mai devreme pentru a nu mai înjura în trafic, dacă ne-am opri, pentru o secundă, să admirăm copacul înflorit sau copilul care aleargă fericit spre mama lui, dacă...
 
Dacă am încerca să dăm la o parte „măştile“ pe care ni le-am creat fiecare, să zâmbim mai mult, să nu uităm să fim oameni... oare nu ar putea fi 1 martie în fiecare zi?

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, cu ocazia 8 Martie - „Primăvara începe cu un mărţişor, aşa cum spune și tradiţia veche de aproape 8000 de ani”

08 Mar 2024 685

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 508

Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene

04 Mar 2024 423

Mărțișorul prin ochii ofițerilor de securitate CNSAS reflectă asupra tradiției și angajamentului (FOTO)

01 Mar 2024 510

Surpriză în traficul din Constanța! Polițiștii rutieri au surprins femeile de 1 Martie (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 583

Tradiția populară a Mărțișorului. Semnificație, simboluri

01 Mar 2024 567

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 844

Martie la TNOB Constanța. O lună plină de emoție și artă, cu spectacole care te vor cuceri!

27 Feb 2024 839

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 551

Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 Feb 2024 560

Muzeul de Artă Populară Constanța se pregătește de Mărțișor. Când are loc a 19-a ediție a târgului

26 Jan 2024 956

Tragedie pe litoral Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a murit la numai 56 de ani!

29 Jun 2023 5110

Update Concurs ZIUA de Constanța te invită la un super concert. Află cum poți câștiga una dintre cele două invitații duble la concertul ”Celelalte Cuvinte”

09 Mar 2023 1085

Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“

02 Mar 2023 1474

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”

01 Mar 2023 788