Editorial

Editorial A venit vara. Cu ce mă îmbrac? "Look", modă și stimă de sine


Iarna s-a dus de mult și noi tot așteptăm zilele însorite, pline de căldură, pentru a ne etala în cel mai frumos mod posibil frumusețea și naturalețea.


Dar căldurosul anotimp vine cu tipica întrebare: cu ce mă îmbrac?


De mult hainele noastre nu mai folsoesc doar la a ne proteja de frig sau la a ne ascunde nuditatea. Ele au devenit cu timpul ascunzători ale stimei de sine.
Cum vă simțiți după ce v–ati cumpărat o haină frumoasă, care vă vine de vis? Fără îndoială, vă simțiți bine... Stima voastră de sine este atunci crescută. Bineînțles, că asta nu va dura prea mult, dar imaginea pe care o aveți despre dumenavoastră înșivă va fi adoptată pentru câteva ore sau câteva zile. În țările occidentale, cel mai ușor și mai simplu mod de a-ți îmbunătăți imaginea este , adesea, săți cumperi haine.


Ar fi existat moda dacă oamenii nu ar fi avut probleme cu stima de sine? Simpla nevoie de frumusețe sau plăcerea de schimbare ar fi suficiente pentru mersul acestei industrii? Mă îndoiesc mult.


Grija de a fi îmbrăcat așa cum o preinde anturajul datorează mult trebuinței de a menține sau dezvolta stima de sine. Cum se poate explica altfel succesul "mărcilor" , care constă în a plăti mult mai scump o haină dacă este de firmă? La un moment dat era șic să ai crocodil pe piept; apoi era mai bine să arborezi un jucător de polo.


Dar când va fi vorba de altceva, pentru că, pentru victimele modei( fashion victims) a căror unică preocupare este să urmărească tendințele modei și vitrinele, pentru a fi mereu în pas cu moda, obiectivul este de a purta ceea ce se va purta., dar înaintea tuturor, și mai ales să nu–l mai porți când îl are toată lumea.


Nu toată lumea e în pas cu moda. Nu o urmează oricum și din orice motive. Pentru un anumit număr de oameni, moda, mai ales dacă este anticipată, este un mijloc de a crește stima de sine.


Obiectivul lor este să se distingă de ceilalți, fiind primii care adoptă noile feluri de a se îmbrăca. Astfel valorizați prin statutul de precursori, ei vor fi gata să înfrunte privire neîncrezătoare sau critice ale "masei", îmbrăcată încă după vecehea modă.


În momentul în care "toată lumea începe a purta", novatorii au abandonat de mult moda respectivă: ea nu va mai aduce nimic stimei lor de sine, așa cum spuneau psihoterapeuții Christophe Andre și Francois Dolto în cartea intitulată "Cum să te iubești pe tine".


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Haine susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în P.T.F. Vama Veche

18 Sep 2020 333

Ziua Modei Designeri internaţionali care au adus cele mai noi tendinţe pe litoralul românesc (galerie foto)

21 Aug 2020 326

#ConstantaEsteBine Crearea de spațiu pentru contemplare

13 Aug 2020 730

Comerţ cu haine contrafăcute în stațiunea Mamaia. Au fost întocmite dosare penale

12 Aug 2020 680

Femeie, depistată de jandarmi în timp ce vindea haine „de firmă” pe plaja din Eforie

07 Aug 2020 806

UPDATE - În bagaje s-au descoperit haine și veselăColete suspecte, pe bulevardul Tomis, din Constanța. Intervin pirotehniștii (galerie foto+video)

20 Jul 2020 16754

#DobrogeaDigitală - Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța (1924-1925) Impresii, de-acum un secol, ale mirciștilor aflați în tabără la Câmpulung

06 Jul 2020 1903

Constanța. 47 de ani de la inaugurarea primului mall din municipiu. Care a fost acesta (galerie foto+video)

30 Jun 2020 557

Chilipir în pandemie Bunuri de diferite categorii, în depozitele fiscului din Constanța. Iată lista stocurilor

04 May 2020 1018

Fără haine sexiste în instanță Outifit-uri interzise în sala de judecată. Ținute inacceptabile ce duc la amenzi

30 Apr 2020 2122

DGAS Constanța Activitatea de colectare a hainelor este în continuare suspendată

13 Apr 2020 1044

Un nou centru pentru oamenii străzii a fost înființat la Constanța

27 Mar 2020 1253

Coronavirus. Sfaturi utile Ce facem cu hainele de pe noi când intrăm în casă

19 Mar 2020 11755

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța Nu se mai primesc haine la containerele special amenajate

13 Mar 2020 830

Mircea Cazan şi Puişor de la Constanţa le-au cântat doamnelor din Cumpăna, de 8 Martie. Primarul Mariana Gâju - „Ziua de azi vă este dedicată!“ (galerie foto + video)

09 Mar 2020 1934