Editorial Acel moment când nu ne mai ajung înjurăturile


Caracal! O dramă națională a scos la iveală multe lucruri nu numai despre sistemul corupt pe care îl cunoaștem toți atât de bine (și totuși, despre corupția de care ne arătăm surprinși de fiecare dată), ci despre noi înșine, ca popor. Inclusiv despre momentele în care nu ne mai ajung înjurăturile.
 
De pildă, un aspect ce nu îmi dă pace și nu încetează să mă nedumirească este reprezentat de dublele standarde ale românului. Astfel, pe de o parte țipăm și ne lamentăm că nu avem sisteme performante, că habar nu avem dacă ele funcționează în bune condiții și că abia la tragedii constatăm că nu e bună tehnologia, însă, pe de altă parte, suntem indignați când se fac testări ale tehnologiei ce ne-ar putea salva viețile și nu ne ajung înjurăturile porcoase să le vărsăm pe Facebook pe paginile oficiale ale instituțiilor cu pricina.
 
Ei bine, tocmai asta nu înțeleg în firea românului: vrea să fie salvat, vrea tehnologie de vârf, vrea performanță, dar nu vrea să fie deranjat cu testele ce ar putea aduce această performanță.
 
Nu mă înțelegeți greșit. Și eu știu că sunt țări unde tehnologia de vârf este implementată corect din prima (să zicem), iar bieții cetățeni nu trebuie să îndure aprigul test de a le țârâi telefonul.
 
Probabil că se poate, poate vom ajunge și noi la stadiul acela. Sau poate că nu. Cert este că, până una-alta, nu suntem acolo. Suntem aici, în România, unde autoritățile fac teste să se asigure că tehnologia merge.
 
Că va merge ori ba într-o situație efectiv urgentă nu am de unde ști. Dar știu că lucrurile ar merge pe de o parte mai simplu dacă noi, ca cetățeni, nu ne-am mai pierde vremea să înjurăm pe Facebook de câte ori se fac teste pentru optimizarea acestei minunate tehnologii.
 
Suntem așa de comozi ca cetățeni, încât nimic nu ne poate deranja din apatia noastră. Cu atât mai puțin o testare a unui mesaj de avertizare.
 
Din păcate, tocmai această comoditate ce ne caracterizează ca cetățeni, dar și ca oameni ai statului, în egală măsură, este cea care ne face să nu reacționăm când se întâmplă tragedii în jurul nostru. Când vecinul o bate pe vecina, când are cineva nevoie de ajutor ori când cineva tranșează pe altcineva în propria curte.
 
Haideți să părăsim această lipsă de inerție, haideți să ieșim din această stare de a fi comozi și să întâmpinăm bărbătește gândul că ne-ar putea țârâi telefonul în cadrul unei testări.
 
S-ar putea să vină ca un șoc, dar acesta e cel mai mic rău ce ni s-ar putea întâmpla. Mai rău ar fi să nu ne țârâie telefonul la o adevărată alertă. Și atunci să vedeți ce nu ne-or mai ajunge înjurăturile. Însă pe bună dreptate. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrări de aproape 180.000 de lei cumpărate de Spitalul Clinic CF Constanța. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

13 Feb 2024 761

IGPR InfotraficTrafic oprit pe DN 64

31 Jan 2024 355

Un pompier în timpul liber a salvat un pescar căzut în apele înghețate ale unui lac din Caracal

29 Jan 2024 648

Scandal într-un local public! Poliția intervine

28 Jan 2024 1107

Oficial de la CFR SA Poartă de gabarit ruptă de un autotren pe DN 6, între Roșiori și Caracal. O femeie a murit (GALERIE FOTO)

23 Jan 2024 655

Tragedie în județul Olt! O femeie a murit după ce un indicator rutier a căzut peste o mașină (GALERIE FOTO)

23 Jan 2024 1128

Atenție șoferi! Pe drumurile din două județe din țară se circulă în condiții de ceață

21 Jan 2024 787

Atac violent într-o societate comercială din Olt!

21 Jan 2024 750

CFR Circulația feroviară pe secția Caracal – Craiova a fost reluată pe un singur fir

20 Jan 2024 646

CFR Lucrări în stația CF Leu pentru redeschiderea circulației feroviare între Craiova și Caracal

19 Jan 2024 632

Circulație feroviară închisă în continuare între Craiova și Caracal, urmare deraierii și răsturnării a 11 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă (GALERIE FOTO)

17 Jan 2024 584

CFR Circulație feroviară restricționată între Craiova și Caracal, din cauza deraierii unor vagoane

16 Jan 2024 759

Un bărbat a murit într-un incendiu ce a cuprins o locuință din județul Olt!

03 Dec 2023 778

Fostul manager al Spitalului Municipal Caracal, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Nov 2023 717

Centrul Infotrafic Accident rutier mortal, pe centura Caracal. Traficul restricționat

06 Nov 2023 1554