Editorial

Editorial Acel moment când nu ne mai ajung înjurăturile


Caracal! O dramă națională a scos la iveală multe lucruri nu numai despre sistemul corupt pe care îl cunoaștem toți atât de bine (și totuși, despre corupția de care ne arătăm surprinși de fiecare dată), ci despre noi înșine, ca popor. Inclusiv despre momentele în care nu ne mai ajung înjurăturile.
 
De pildă, un aspect ce nu îmi dă pace și nu încetează să mă nedumirească este reprezentat de dublele standarde ale românului. Astfel, pe de o parte țipăm și ne lamentăm că nu avem sisteme performante, că habar nu avem dacă ele funcționează în bune condiții și că abia la tragedii constatăm că nu e bună tehnologia, însă, pe de altă parte, suntem indignați când se fac testări ale tehnologiei ce ne-ar putea salva viețile și nu ne ajung înjurăturile porcoase să le vărsăm pe Facebook pe paginile oficiale ale instituțiilor cu pricina.
 
Ei bine, tocmai asta nu înțeleg în firea românului: vrea să fie salvat, vrea tehnologie de vârf, vrea performanță, dar nu vrea să fie deranjat cu testele ce ar putea aduce această performanță.
 
Nu mă înțelegeți greșit. Și eu știu că sunt țări unde tehnologia de vârf este implementată corect din prima (să zicem), iar bieții cetățeni nu trebuie să îndure aprigul test de a le țârâi telefonul.
 
Probabil că se poate, poate vom ajunge și noi la stadiul acela. Sau poate că nu. Cert este că, până una-alta, nu suntem acolo. Suntem aici, în România, unde autoritățile fac teste să se asigure că tehnologia merge.
 
Că va merge ori ba într-o situație efectiv urgentă nu am de unde ști. Dar știu că lucrurile ar merge pe de o parte mai simplu dacă noi, ca cetățeni, nu ne-am mai pierde vremea să înjurăm pe Facebook de câte ori se fac teste pentru optimizarea acestei minunate tehnologii.
 
Suntem așa de comozi ca cetățeni, încât nimic nu ne poate deranja din apatia noastră. Cu atât mai puțin o testare a unui mesaj de avertizare.
 
Din păcate, tocmai această comoditate ce ne caracterizează ca cetățeni, dar și ca oameni ai statului, în egală măsură, este cea care ne face să nu reacționăm când se întâmplă tragedii în jurul nostru. Când vecinul o bate pe vecina, când are cineva nevoie de ajutor ori când cineva tranșează pe altcineva în propria curte.
 
Haideți să părăsim această lipsă de inerție, haideți să ieșim din această stare de a fi comozi și să întâmpinăm bărbătește gândul că ne-ar putea țârâi telefonul în cadrul unei testări.
 
S-ar putea să vină ca un șoc, dar acesta e cel mai mic rău ce ni s-ar putea întâmpla. Mai rău ar fi să nu ne țârâie telefonul la o adevărată alertă. Și atunci să vedeți ce nu ne-or mai ajunge înjurăturile. Însă pe bună dreptate. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT a continuat perchezițiile, activitatea de scanare și excavare la domiciliul lui Dincă Gheorghe

19 Aug 2019 294

Prietenii şi bunicul Luizei Telefonul fetei a fost folosit

18 Aug 2019 541

DIICOT Rezultatele expertizei medico-legale, în cazul Caracal

14 Aug 2019 559

Incendiu violent, izbucnit la groapa de gunoi din Caracal

13 Aug 2019 379

DIICOT continuă perchezițiile la domiciliul lui Dincă Gheorghe. S-au audiat și diferiți martori în cazul Caracal

10 Aug 2019 465

Cartele SIM cu nume şi prenume! Cum vor fi stocate datele de identificare ale utilizatorilor cartelelor preplătite

10 Aug 2019 999

Consilierul județean Florin Goidea, despre Secția de Psihiatrie - „Administrația a lăsat în «paragină» secția Spitalului Județean aflată la Palazu!“

08 Aug 2019 344

Gheorghe Dincă face mărturisiri. A indicat poliţiştilor locul unde ar fi aruncat cadavrul Luizei, prima sa victimă

06 Aug 2019 399

Antena3 Legături periculoase. Dincă de la Caracal, Mihai de la Constanţa şi Elena de la Bârlad-via Italia

05 Aug 2019 14237

Sondaj de opinie Cei mai mulți dintre participanţi vor referendum privind înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie. Peste 30% vor revenirea la vechea legislaţie

05 Aug 2019 203

Cum poţi transmite locaţia prin aplicaţiile de pe telefonul mobil, cu sau fără acces la internet

05 Aug 2019 4717

DIICOT Detalii noi în dosarul crimelor de la Caracal. Ce spun procurorii

04 Aug 2019 743

Oficial de la DIICOT În urma analizelor de laborator, Alexandra este victima crimelor din Caracal

03 Aug 2019 654

Președintele CNMR „Alexandra este confirmată decedată de testele ADN!”

02 Aug 2019 2005

DIICOT Noi date despre raportul materialului osos și dentar identificat la locuința lui Dincă Gheorghe

02 Aug 2019 606