Editorial Afganistan, locul unde banii nu te apără de gloanţe

Asia centrală. Afganistan. În mintea unora, atunci când rosteşti acest nume, sună a groază. Pentru alţii, sunt doar filme proaste cu bătăi. Iar în capul celor mai mulţi dintre dobrogeni, sunt oamenii apropiaţi plecaţi acolo în misiune.
 
Pentru că a fost Ziua Armatei Române, peste tot s-a vorbit de militari şi de militarii plecaţi în ţara unde castana e cea mai fierbinte. În Asia centrală am ajuns cu militari la începutul anului 2002 şi pionierii au construit pe pământ afgan totul de la bază. În acele momente s-au dislocat primele ARO de armată în zbor direct cu C-130 Hercules, tot atunci s-au pus românii la înaintare în primele unităţi de cercetare şi în acele momente s-au trimis pe vapoare bătrânele noastre TAB-uri blindate, care au demonstrat lipsă de eficienţă, întrucât talibanii puneau sub maşină „pocnitori“. Un joc neaşteptat al întâmplării a fost atunci când primul militar român mort a fost doborât tocmai de glonţ, în 2003, iar colegul său a decedat la trei zile distanţă, tot rănit de glonţ.
 
Militarii români sunt învinovăţiţi aproape de fiecare dată că sunt persoane lipsite de caracter, de principii, care merg în ţara războiului doar pentru bani. Însă nimeni nu se gândeşte că ei au servit pentru experimente prin care s-au testat şi îmbunătăţit echipamentele şi procedurile. Ei au mers la zeci de grade în TAB-uri fără aer până când a fost rezolvată această problemă, ei au trecut de la uniforma de camuflaj la cea de deşert, de la bocanci antici la cei cu materiale de calitate. Militarii pe care îi consideraţi că se duc după bani au venit cu „lecţii învăţate“.
 
Nu putem judeca scopurile pentru care militarii români se duc în locul în care arde nisipul. Sunt motive şi motive. Însă cei care nu se duc pentru bani sunt mulţi! Pentru că ei visează la o carieră. Sunt profesionişti şi ştiu că au de-a face cu parteneri care sunt aşi, care sunt ceas şi adevăraţi în situaţii limită. De aceea, militarii români ştiu la ce se încumetă, ştiu că vor întâlni situaţii limită care semnifică explozibili ascunşi sub drum, ambuscade în care se trage cu gloanţe adevărate şi multe alte întâmplări care te pot face firimituri într-o clipită.
 
Ca în viaţă, şi viaţa de pe tărâmul afgan e cu bune şi cu rele. Militarii români sunt respectaţi de parteneri, leagă prietenii, învaţă extraordinar de multe lucruri, dar se poate şi muri şi dacă nu eşti atent, pentru că totul este pe bune, nu se poate să fii apatic. Este trist când ne vin militarii în zinc pe aeroportul din România şi când rămân invalizi.
 
De Ziua Armatei, veteranii români răniţi în Afganistan au fost invitaţi să vadă din nou acea ţară de groază din care au plecat, unii dintre ei, că s-au trezit din coma indusă după câteva zile bune în alte părţi. Ei au depăşit multe momente, mult mai multe decât credem noi.
 
De atunci şi până acum, condiţiile s-au mai îmbunătăţit şi se pare că spitalul american din Kandahar este o garanţie că, în situaţia în care cineva va mai fi rănit, un medic bun va oferi primul ajutor de calitate şi aşa şansele de supravieţuire cresc.
 
Până la noi ordine, fiţi vigilenţi!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Două persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă într-un autobuz într-un cartier şiit din Kabul, capitala Afganistanului

06 Jan 2024 655

Cutremurele fac ravagii în Afganistan. Monumente istorice sunt grav avariate

13 Oct 2023 804

Eroii nu mor niciodată! Au trecut zece ani de la moartea a doi militari din Forţele Navale căzuţi în Afganistan. Unul era din judeţul Constanţa

22 Sep 2023 1105

Un an de la moartea militarului american Nicholas D. Goshen, în baza NATO de la Kogălniceanu

06 Sep 2023 754

Doi bărbați din Afganistan, bănuiți de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Ce spun polițiștii

01 Sep 2023 662

IGI Tânăr de 18 ani din Afganistan suspectat că a trecut fraudulos fontiera de stat

24 Aug 2023 677

Eroii nu mor niciodată! Se împlinesc șapte ani de când doi militari au fost uciși în Afganistan

07 May 2023 972

Garda de Coastă a descoperit zeci de migranți din Somalia, Irak, Sudan, Siria și Afganistan. Condamnare

25 Apr 2023 896

Eroii nu mor niciodată! Cine este eroul pe care îl pomenim azi, căzut la datorie în Afganistan

03 Apr 2023 1498

Mort în Afganistan. Cine este eroul Armatei Române pe care îl pomenim astăzi

30 Mar 2023 1011

Căzut la datorie în Afganistan. Cine este eroul Armatei Române pe care îl pomenim astăzi

26 Feb 2023 1040

VIDEO. Constanța. 80 de persoane, salvate de la o moarte sigură! Cum s-a evitat producerea unei tragedii maritime! Condamnări cu executare

05 Dec 2022 4256

In memoriam A murit la trei zile după atacul asupra TAB-ului în care se afla. A fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război.

14 Nov 2022 1551

Ziua Comemorării şi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, celebrate la Liceul Teoretic „George Călinescu”

13 Nov 2022 1577

Militarul american decedat în baza NATO de la Kogălniceanu ar fi împlinit 41 de ani

27 Oct 2022 6575