Editorial „Altă întrebare!“ Linia de partid se graţiază? #Rezist

Fiecare parlamentar are dreptul la iniţiativă, fie că vorbim de amendamente, fie că vorbim de proiecte de legi. Din nou s-a ajuns însă prea departe, după ce un individ din eşalonul doi social-democrat a venit cu o propunere care a oripilat opinia publica.
 
Gogomănia a mers chiar mai departe, când majoritatea politică din Comisia juridică a aprobat imbecilitatea propusă. Totul a culminat cu apariţia lui Dragnea, cu batista-n vârf de băţ, în rol de Dumnezeu, care „dispune“ supunerea la vot, din nou, a imbecilităţii. Ca într-un film prost regizat, ca să le iasă planul, de la vot lipsesc doi pesedişti, în locul celor doi liberali, din piesa originală. Şi uite-aşa, s-a încercat inocularea în rândul votanţilor a impresiei eronate că Dragnea este poliţistul bun, iar cei din Comisia juridică - poliţiştii răi, puşi cu botul pe labe. Filmul - prost, scenariul, de-a dreptul greţos. În realitate, toţi o apă şi-un pământ.
 
Chiar dacă senatorii jurişti au revenit asupra votului dat iniţial în privinţa graţierii faptelor de corupţie şi, de data aceasta, s-a votat ca acestea să nu fie în rândul infracţiunilor graţiate, eu cred că, ar fi nevoie chiar de o majorare a pedepselor pentru fapte de corupţie, în condiţiile în care acum maximumul este undeva la cinci ani! Cu riscul de a mi-i pune în cap pe toţi cei trimişi în judecată pe o astfel de speţă sau poate pe cei condamnaţi deja de instanţă, nu mi se pare deloc exagerat ca fapta de corupţie să nu fie exclusă de la orice formă de reducere a pedepsei, la fel ca în cazul pedofililor, al violatorilor, al criminalilor sau al teroriştilor. Mai mult, aceste categorii ar trebui, pe viitor, să-şi plătească inclusiv detenţia, fie cu bani, fie prin muncă, iar recuperarea prejudiciilor în cazurile de corupţie ar trebui să se facă cu celeritate.
 
Scosul oamenilor politici de sub „controlul“ instituţiilor de forţă este un „proiect“ neaplicabil încă într-o ţară în care se fură pe capete.
Din păcate, trecutul parlamentar ne-a demonstrat că deciziile acestor comisii nu au absolut nicio putere când ajung să fie votate în plen. Şi, dacă vreţi, putem să ne amintim numai de câte ori comisiile au decis într-un fel, iar în plen s-a votat total pe dos, mai ales când politicienii trebuiau apăraţi în faţa justiţiei.

N-aş fi deloc mirată ca, atunci când Legea graţierii va intra la votul final, sigur, cu recomandările Comisiei juridice de excludere de la graţiere a faptelor de corupţie, parlamentarii să fie „lăsaţi liberi“, să voteze după „conştiinţă“. Şi uite-aşa se va rezolva şi această problemă, pe linie de partid!
 
În lumina ultimelor evenimente de pe scena politică românească, acum ar fi oportună declanşarea referendumului promis pe anticorupţie de către şeful statului, Klaus Iohannis. Orice altfel de iniţiativă parlamentară pe această temă ar submina obiectivul României de ridicare mai rapidă a MCV-ului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PSD ne arde la buzunare!

23 Apr 2019 1289

Premierul Viorica Dăncilă susține că nu există niciun proiect de amnistie şi graţiere pe masa Guvernului

30 Nov 2018 1456

Grup infracţional organizat! Ce a făcut azi femeia grațiată în 2014 de Traian Băsescu şi recent condamnată la Constanţa

28 Dec 2017 2181

Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. Ce analiză a realizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor

08 May 2017 2625

UPDATE Proiectul legii graţierii, raport favorabil, cu amendamente, în Comisia juridică din Senat

08 May 2017 2797

Faptele de corupţie nu se mai graţiază. Decizia luată de Comisia Juridică a Senatului

04 May 2017 2779

CSM a avizat pozitiv, cu amendamente, proiectul de lege privind grațierea unor pedepse

28 Feb 2017 2463

Proiectul de lege privind grațierea a primit aviz favorabil la Comisia de constituționalitate

13 Feb 2017 2629

Ordonanța privind modificarea Codului Penal aduce pedepse mai mari pentru șoferi. Iată în ce condiții

02 Feb 2017 5112

O nouă zi de marţi neagră pentru România. Modificările aduse Codului Penal ar putea scăpa de puşcărie câţiva constănţeni celebri

01 Feb 2017 10116

Zecile de mii de români din stradă l-au trezit din „somn“ şi pe deputatul Boroianu. PNL depune moţiune de cenzură

31 Jan 2017 2154

Iordache, despre cererea lui Iohannis „Voi veni în fața Guvernului cu niște acte coerente”

30 Jan 2017 1863

Florin Iordache „Voi avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu”

30 Jan 2017 1932

Klaus Iohannis „Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale”

30 Jan 2017 2367

Monica Macovei „Ministrul Iordache are de făcut un singur lucru - să ia act de cerința celor peste 100.000 de români”

30 Jan 2017 2271