Editorial - Anul Nou la uşă bate Micii comercianţi, in faliment, iar şomerii, în aşteptarea unui loc de muncă

Anul 2015 se anunţă a fi dificil pentru mediul de afaceri, dar şi pentru persoanele fizice. Micile afaceri vor fi puse pe butuci, comercianţii fiind obligaţi să suporte cheltuieli uriaşe pentru aplicarea noilor găselniţie ale Ministerului Finanţelor Publice.
 
Astfel, un proiect de ordonanţă de urgenţă, care a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, obligă toţi comercianţii să înlocuiască aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hârtie cu cele echipate cu jurnal electronic şi să le conecteze la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF. Mai mult de atât, comercianţii vor trebui să achite şi costurile aferente analizei de risc efectuate de evaluatorii specializaţi şi acreditaţi. Nici cheltuielile nu sunt deloc mici, având în vedere că o casă de marcat electronică fiscală dotată costă între 580 şi 1.000 de lei, iar programul de gestiune, între 300 şi 1.000 de lei. De asemenea, costurile pentru analiza de risc la securitate fizică se ridică şi ele la suma de 100 de euro.

Din schemă nu lipsesc nici medici de familie, care, începând de la 1 ianuarie 2015, vor trebui să-şi achiziţioneze cititoare de carduri de sănătate, ale căror costuri sunt în medie de 200 de lei. Finanţele nu au uitat să introducă o nouă listă de opt contravenţii privind casele de marcat, patru dintre acestea stabilind amenzi între 8.000 şi 10.000 de lei. Inevitabil, falimentul micilor comercianţi se va răsfrânge şi asupra angajaţilor, care vor îngroşa rândurile şomerilor. Anul 2015 vine cu „surprize“ şi pentru persoanele fizice, nu numai pentru cele juridice. Băncile vor raporta toate mişcările din conturile populaţiei şi firmelor, pentru a satisface, după cum se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, „necesitatea constituirii unei baze de date la nivelul administraţiei fiscale în scopul combaterii evaziunii fiscale“. Veştile nu sunt bune nici în ceea ce priveşte rata şomajului.

Cu toate că angajatorii români raportează că vor continua să îşi sporească numărul de angajaţi în primul trimestru din 2015, creşterea va fi modestă. De suferit vor avea şi cetăţenii, care vor fi nevoiți să îşi evalueze proprietatea, iar în caz contrar, vor achita 2% din valoarea apartamentului. Valoarea impozabilă va crește în funcţie de tipul clădirii, iar la anumite categorii de autovehicule, impozitul va creşte de aproape trei ori. Astfel, clădirile vor fi impozitate ca nerezidenţiale, dacă nu sunt de domiciliu sau sediu de firmă. Efectul va fi majorarea impozitului plătit, în cazul terenurilor, de opt ori.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.