Editorial Anul școlar 2022-2023, marcat de schimbări, de la început până la final. Fără semestre, fără teze și o grevă de amploare

  • Finalul de an școlar a dat însă toate calculele peste cap, după ce profesorii au decis să intre pe 22 mai 2023 în grevă general
 
În data de 5 septembrie 2022 elevii pășeau cu încredere în noul an școlar care se anunța unui deosebit din mai multe puncta de vedere față de cei precedenți. Nimeni nu bănuia atunci că schimbările anunțate la începutul anului nu vor fi singurele care vor influența activitatea școlară a elevilor.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial în 2022 anul școlar 2022-2023 este primul an școlar organizat pe module, era structurat în 36 de săptămâni și vacanțe mai dese.
 
Dacă în anii trecuți doar elevii din ciclul primar și copiii de grădiniță aveau vacanță la sfârșitul lunii octombrie, de anul acesta s-au bucurat de această vacanță de o săptămână toți elevii.

O altă vacanță nou introdusă a fost în luna februarie, noutatea fiind că aceasta nu era fixată în același timp pentru toți elevii care studiază în România ci le-a oferit posibilitatea inspectoratelor școlare județene să decidă săptămâna în care va fi programată.
 
De asemenea, începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar puteau fi susținute de cadrele didactice care decid asta. Odată cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele au fost puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

Astfel, s-a lăsat la decizia profesorilor numărul de note acordate elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru.

Finalul de an școlar a dat însă toate calculele peste cap, după ce profesorii au decis să intre pe 22 mai 2023 în grevă generală. Acest protest a schimbat datele mai multor examene și activități ce erau rpogramate la finalul anului școlar. Astfel, elevii de clasa a VI-a nu au mai susținut la data planificată initial evaluarea națională, aceasta fiind anulată prin Ordonanță de Urgență.

De asemenea, prin decizii ale Guvernului au fost schimbate pe ultima sută de metri mai multe date ale examenelor naționale și ale inspecțiilor programate.


Astfel, înscrierea la evaluarea națională va avea loc până la data de 13 iunie 2023, iar înscrierile la examenul național de bacalaureat, se prelungesc tot până la data de 13 iunie 2023.

De asemenea, la examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 - 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Pe de altă parte, copiii calificați la etape naționale ale unor concursuri nu au mai reușit să susțină probele tot din cauza acestei acțiuni de protest.
 
De asemenea, a fost emis un ordin de ministru care permite încheierea mediilor cu doar două note. Potrivit Ministerului Educației, prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor.
 
Rămâne de văzut când se va încheia această acțiune amplă de protest și dacă nu vor mai fi necesare alte decizii de amânare a unor probe.

Citește și: 

Mii de sindicaliști din educație participă astăzi la un protest de amploare în București (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Când vrei să spargi bariere și se lasă cu „linșaj”

16 Jun 2024 605

Editorial Necesitatea votului electronic în România

12 Jun 2024 597

Editorial Când David îl învinge pe Goliat, victoria e cu atât mai frumoasă

09 Jun 2024 1194

LIVE TEXT Eveniment editorial la Muzeul de Artă Constanța. Noul volum lansat de Anaid Tavitian, o rememorare a actorilor George Stancu și Dromihete Ghiman (FOTO+VIDEO)

08 Jun 2024 1159

Editorial Plânsul pe internet nu îți va aduce un primar competent. Dar îi va da ocazia celui necinstit să te păcălească mai ușor!

05 Jun 2024 860

Editorial Laptele și mierea din campania electorală!

02 Jun 2024 684

„Călătorie pe drumul amintirilor” Despre ultimul volum publicat de Anaid Tavitian. „Este un cadou pentru suflet”

31 May 2024 898

Editorial Dragi curieri, nu vă sfiiți, urcați la adresă! Am întins covorul roșu...

26 May 2024 1132

Muzeul Național de Istorie a României participă la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Garda Mihai Viteazul

25 May 2024 574

Editorial Importanța votului tinerilor. Puterea unei generații în transformarea societății

24 May 2024 535

Editorial Noapte în muzeele din România

19 May 2024 597

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 556

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 885

Editorial Este votul o datorie civică?

12 May 2024 743

Editorial Ce faci pe 9 iunie? Votul este cea mai importantă formă de participare politică!

10 May 2024 777