Editorial

Editorial Aţi auzit de divorţul post-vot?

Aţi auzit de divorţul post-vot? Să vă explic: harta României s-a „înroşit”, iar acum, tinerii - nu toţi, ce-i drept - vor să divorţeze de ţara-mamă. Alţii deja se pregătesc, în eventualitatea unei tragedii, să iasă în stradă, să protesteze, în timp ce unii, puţini la număr, vor să rămână, să o ajute pe România să se facă bine. Şi, uite-aşa, în decurs de câteva ore, flight-or-fight a devenit o opţiune trainică.
 
După ziua votului, mediul online era plin de puroiul dispreţului, aţi observat? Dispreţ manifestat faţă de cei care au votat după cum i-a dus capul. „Au votat babalâcii”, se scria cu un aer de superioritate pe Facebook. Prea multe jigniri, prea multă ură, prea puţini la secţiile de votare. Când aruncăm superioritatea şi ne întoarcem cu empatie spre cei mai bătrâni? Gândiţi-vă în ce sistem s-au format ei. Ar trebui să vorbim cu ei, într-un limbaj pe care să îl înţeleagă. Însă pentru asta trebuie timp, implicare şi multă răbdare. Dar de ce să te implici, când e mult mai uşor să pleci?
 
Adevărul e că nu vrem să avem grijă de ţara noastră, pentru că asta implica să ne batem capul cu ea, dar nu câteva luni, ci ani, pentru că schimbarea are nevoie de timp. Aşa că plecăm, nu? Când copilul nostru nu-şi face temele sau scuipă şi vorbeşte prostii pe care le-a auzit pe stradă, îl lăsăm la bunici şi plecăm? Când părinţii noştri, care ne-au crescut, mai bine sau mai rău, fiecare după cum a putut, ajung neputincioşi, îi lăsăm la azil şi plecăm? Da, păi e greu să hrăneşti pe cineva cu linguriţa şi să-l îngrijeşti după ce a căzut la pat.
 
Ştiu, nu e bine aici. Şi, probabil, nu va fi nici în viitor. Dar ţara asta e a noastră şi dacă avem pretenţii să se schimbe în bine, atunci avem de muncă. A, şi încă ceva: indiferent de cine e la guvernare, dacă nu trecem cu vederea abuzurile, dacă nu mai tăcem, dacă nu ne pălmuim copiii, dacă medicii nu mai iau şpagă, dacă preoţii se întorc la rugăciuni, dacă întindem mâna către oameni, atunci putem trăi într-o ţară mai sănătoasă. Şi să nu uităm: deja se pregătesc alegerile următoare.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Românii au ieșit masiv la vot. Aproape 90% dintre participanții la sondaj confirmă acest fapt

03 Jun 2019 234

Trei candidați înscriși în cursa pentru șefia Camerei Deputaților

29 May 2019 438

Modul în care s-a desfășurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare, verificat de Avocatul Poporului

28 May 2019 262

Alegerile europarlamentare 2019 Iată lista celor 32 de aleși care ne vor reprezenta în Parlamentul European

27 May 2019 1061

Răspunsul primit de către deputatul Huţucă de la Ministerul Fondurilor Europene - „Primăria Constanţa, zero proiecte în derulare!“ (document)

03 May 2019 598

MAE Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice

25 Feb 2019 409

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Republica Moldova Partidul Socialiştilor a obţinut cele mai multe voturi

25 Feb 2019 599

Alegeri parlamentare și referendum în Republica Moldova La secția de votare de la Universitatea Ovidius din Constanța sunt așteptați 700 de alegători

24 Feb 2019 778

USR organizează dezbateri cu cetăţenii pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare

26 Oct 2018 864

Alegeri Turcia 2018. Au fost anunţate rezultatele neoficiale ale alegerilor prezidenţiale

25 Jun 2018 2827

Consiliul Uniunii Europene a stabilit perioada în care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European

22 May 2018 875

Atenţionare de călătorie pentru Republica Libaneză. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

06 May 2018 544

A fost stabilită data alegerilor europarlamentare. România va avea un mandat în plus

21 Mar 2018 1297

Learciu şi Ceti şi-au anunţat candidaturile pentru alegerile interne din ALDE. După modelul PSD, vor paritate cu femeile în funcţiile de conducere

09 Mar 2018 1782

Italia. Rezultate alegeri parlamentare. De ce sunt alegerile importante şi pentru români

05 Mar 2018 775