Editorial Au început petrecerile absolvenţilor. Elevii din anii terminali şi industria banchetelor

Emoţiile adolescenţilor la absolvirea gimnaziului şi a liceului sunt unice. În avansul examenelor care îi aşteaptă, fie Evaluarea Naţională, fie Bacalaureatul, tinerii petrec la banchetele de absolvire în restaurante de fiţe, cu meniuri sofisticate, cu torturi, candy bar, fotografi, cameramani şi DJ.
 
Del Mar, Arena, Melody, Dolce Vita, Dorna, Ten Hotel, Iaki, Golden Palace sunt doar câteva dintre restaurantele alese de elevii constănţeni pentru a sărbători absolvirea liceului. Cei care încheie ciclurile gimnazial şi liceal au intrat în febra banchetelor prin care îşi iau rămas-bun de la anii de şcoală, de la profesori, de la colegi. Deoarece examenele de bacalaureat şi cele de la evaluarea naţională bat la uşă, iată că elevii au dat deja starul banchetelor de absolvire. Alţii se pregătesc însă de zor pentru sărbătorile care se vor ţine în lanţ în acest sfârşit de săptămână. Şcolile din municipiul Constanţa par să se întreacă în a organiza petreceri fastuoase, în restaurante de lux, cu invitaţi renumiţi, dar şi cu preţuri pe măsura ofertei.
 
Pentru ca tinerii să rămână cu o amintire cât mai frumoasă de la balul de absolvire a claselor a VIII-a şi a XII-a, părinţii scot din buzunare sume considerabile. O parte pentru seara de banchet, iar o parte pentru haine, încălţăminte, coafor, manichiuristă. La rândul lor, viitorii absolvenţi sunt preocupaţi nu doar de susţinerea cu brio a examenelor, ci şi de pregătirea pentru marele banchet. Dacă pentru băieţi pregătirile se rezumă la alegerea vestimentaţiei potrivite, domnişoarele au de rezolvat câteva probleme în plus. Căutarea rochiei perfecte, a celei mai frumoase perechi de pantofi şi programarea la salonul de înfrumuseţare sunt doar câteva dintre grijile adolescentelor care au ajuns la sfârşitul claselor a VIII-a şi a XII-a. La toate acestea se adaugă alegerea DJ-ului, dar şi a cameramanului şi a fotografului, care au menirea să imortalizeze distracţia tinerilor ce se bucură că au păşit într-o altă etapă a vieţii.
 
După ce toate au fost stabilite, iar ziua cea mare a sosit, rămâne o singură grijă: mijlocul de transport către mult-aşteptatul eveniment. Dacă unii vor merge cu maşina proprie, iar alţii cu cea a părinţilor, sunt şi tineri care vor să epateze şi vor închiria limuzine, aşa cum au văzut la colegii lor din anii trecuţi. Cu toate că banchetele au devenit tradiţionale, puţini vorbesc deschis despre ele: profesorii zic că evenimentele sunt organizate strict de elevi şi părinţi, iar adulţii recunosc că distracţia copiilor le goleşte portofelele.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.