​Editorial Bârfe, evenimente din viață, certuri între vecini, nunți. Toate pe Facebook! Ce spun despre tine lucrurile pe care le postezi


 
Site-urile de socializare ne-au creat o dependență, pe care , din păcate, pandemia a amplificat-o. Dar, să nu uităm diferența care există între oamenii care folosesc Facebook pentru a-și propulsa o afacere, și cei care...ajung să trăiască pentru și prin Facebook.

E trist! Sunt oamenii care ajung să posteze în mod maniacal: despre orice lucru pe care-l fac, despre orice locație pe care o vizitează , fac postări cu propria persoană în ipostaze pe care le consideră  impresionante. Și totul...pentru like-uri, pentru emoji, comment-uri și inimioare. Clar doar cele pozitive!

Că...doar de-asta postăm, nu ? Să vadă toaaată lumea cât suntem de fericiți, ce bine arătăm, cât de bine ne simțim în vacanță. Din punct de vedere psihologic, fac acest lucru pentru că ei caută atenția celorlalți, și-o doresc.

Admirația oamenilor, concretizată în like-uri, devine indispensabilă, vitală pentru ei, și ei devin dependenți de faptul că ceilalți prieteni de pe Facebook par să le aprecieze fotografiile ori textele.

Pe Facebook, un prieten îți poate da like la poza ta din concediu în care erai pozat în costum de baie, dar în realitate, din fața calculatorului poate face o remarcă opusă, care să trădeze invidie sau gelozie, sau poate chiar dispreț. Cert este că nu poți verifica autenticitatea like-ului sau a comment-ului sub nici o formă.

Puține persoane conștientizează cât de mult timp petrec pe rețelele de socializare. Și cu atât mai puțin impactul acestui timp asupra vieții lor cotidiene. Iată de ce este important să analizezi cât mai obiectiv numărul de ore petrecute zilnic sau săptămânal pe rețelele de socializare, dar și cât de des te loghezi în fiecare zi pentru a verifica noutățile postate de prietenii tai. Dacă realizezi că pierzi prea mult timp conectat și că acest lucru îți afectează activitățile zilnice, trebuie să te gândești cum poți prelua controlul și cum poți limita timpul petrecut pe rețelele de socializare.

Conform părerii profesorului Russell Belk de la Universitatea York din Toronto, „Când privim la monitor, nu suntem față în față cu o persoană care să reacționeze imediat, așa că e ușor să dăm drumul confesiunii-e că și cum am fi invizibili. Și cum cei mai mulți dintre noi au mai multe profiluri publice (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn), potențialul de a ne supraexpune crește zi de zi.

Riscul de a dezvălui mai mult decât este oportun crește și el, să recunoaștem! 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Nici nu știm cât de fragili suntem!

18 Sep 2021 1056

Editorial Valul 4 plutește în aer. Suntem pregătiți să facem față unui nou val de stres și tensiune?!

16 Sep 2021 1101

Editorial O nouă eră. Mașinile electrice, tot mai căutate în România

13 Sep 2021 2059

Editorial Un nou an școlar în condiții impuse de pandemie începe luni, 13 septembrie. Se caută soluții la probleme rămase nerezolvate

11 Sep 2021 2776

Editorial Farul Constanța. Nu încetați să credeți, visele frumoase se pot împlini!

09 Sep 2021 3200

Editorial „Influencereala“ și vulnerabilitatea. Secretul din spatele postărilor cu mii de like-uri

06 Sep 2021 2548

Editoral „Cu toții murim într-o zi. Și asta ne face norocoși”

04 Sep 2021 2761

Chițac defilează spre aleea cu stele. Constanța are zero opoziție!

02 Sep 2021 3975

Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Limbii Române „Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identităţii noastre“

31 Aug 2021 424

Editorial Problema trotinetelor în Constanța. Nu te întreabă IQ-ul și nici dacă ești băut

30 Aug 2021 3024

Editorial Am ajuns să fim dependenți de conflicte

28 Aug 2021 2461

Editorial Vine școala. Bine îmi pare?!

26 Aug 2021 2221

Editorial Ziua cea mai grea!

23 Aug 2021 3458

In Memoriam. Emilian ANDREI, redactor șef ZIUA de Constanța „Multe dintre sfaturile dvs m-au întărit și m-au ajutat în viață. Nea Andrei, ați fost unic! Rămas bun!“

21 Aug 2021 1100

Editorial Reconversia profesională sau cum ne-a împins pandemia să ne schimbăm domeniul de activitate

21 Aug 2021 2208