Editorial Bătaia de joc din învățământul românesc

  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că bursa de merit pentru elevi va fi oferită doar celor cu media minimă de 9,50, în loc de 8,50 cum a fost până acum.
  • Elevii au protestat în data de 6 ianuarie 2022, în fața Ministerului Educației, la București, în speranța că ordinul va fi revocat sau modificat astfel încât media de 8,50 să fie păstrată în scopul acordării burselor de merit.
  • Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că achiziţia de teste COVID-19 din salivă pentru şcoli a fost contestată de către una din firmele participante la licitaţie, motiv pentru care săptămâna aceasta nu vor putea fi semnate contractele subsecvente necesare 
Învățământul românesc este profund afectat de noile decizii luate la nivelul Ministerului Educației.
 
Ne aflăm într-un context social foarte trist. Elevii își pierd ușor-ușor drepturile oferite de Ministerul Educației. În aceeași situație se află și studenții.
 
Să ne amintim de decizia Ministerului Educației de a retrage gratuitatea transportului feroviar.
 
La începutul lunii februarie 2021, Asociația Elevilor din Constanța a protestat împotriva Guvernului ce avea să retragă transportul gratuit feroviar.
 
La acest protest susținut în fața Guvernului (Palatul Victoria-București) a participat și Asociația Elevilor din București și Ilfov.
 
Pe 12 februarie 2021, în faţa Prefecturii Constanţa, au protestat și studenții fiind nemulțumiți de faptul că li s-ar putea elimina gratuitatea pe mijloacele de transport.
 
Din păcate, fără succes. Transportul feroviar gratuit a fost retras și s-a acordat o reducere de 50% pentru studenți. Elevii beneficiază în continuare de gratuitate.
 
Majoritatea studenților studiază în alt oraș față de cel natal, iar dorul de casă este mare. Problema tinerilor legată de bani este bine cunoscută și putem cădea cu toții de acord că acea gratuitate la tren le-a fost de mare ajutor, din păcate, Ministerul Educației a considerat că nu mai e necesar acest beneficiu, așa că l-au retras.
 

La începutul acestui an, elevii aveau să primească o altă lovitură din partea celor care ar trebui să investească în ei.
 
Până acum, media minimă generală de acordare a burselor de merit a fost de 8,50.

 
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat printr-un comunicat oficial că bursele de merit vor fi primite doar de câtre elevii ce au media generală cuprinsă între 9,50 și 10.
 
Astfel, o mare parte din elevi vor fi afectați de această decizie.
 
Asociația Elevilor din Constanța a protestat alături de celelalte asociații de elevi împotriva acestui ordin, în fața Ministerului Educației, în București.
 
Conform reprezentantului Asociației Elevilor din Constanța, aceștia își doresc revocarea ordinului sau modificarea acestuia astfel încât media minimă generală de acordare a burselor de merit să râmână la 8,50.
 
Până în prezent, problema nu a fost rezolvată, dar elevii nu vor renunța să lupte pentru drepturile lor.
 
O altă problemă în învățământul românesc este cea legată de testele de salivă pentru elevi și preșcolari.
 
Conform declarației șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, din cadrul unei conferințe de presă susținute în data de 5 ianuarie 2022, achiziția acestora a fost blocată.
 
Nu se știe cu exactitate care este motivul pentru care aceste teste Covid-19 creează atâtea probleme.
 
Așteptăm lămuriri, nu știm când le vom primi, dar avem speranța că va fi bine.
 
Elevii, părinții și studenții nu vor renunța la lupta pentru drepturile ce li se cuvin.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Proaspăt absolvent - proaspăt incompetent. Bun venit în societate, tinere! Ce vrei să faci cu viața ta?

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Burse de merit pentru elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna

15 Apr 2022 585

Asociația Elevilor din Constanța Grevă Japoneză pentru bursa de merit

11 Jan 2022 1102

Din culisele protestului elevilor din Constanța pentru burse. Elevii nu se dau bătuți!

10 Jan 2022 1206

Elevii protestează Ministerul Educației a modificat media minimă necesară elevilor pentru a primi bursele școlare. Ce spune șeful IȘJ Constanța (VIDEO+DOCUMENT)

07 Jan 2022 1455