Editorial Bate vântul schimbării în spitale? Ce au propus sindicatele

Federaţia Sindicală „Solidaritatea Sanitară” a făcut o serie de propuneri pentru reducerea fenomenului şpăgii în domeniul medical, pe care Ministerul Sănătăţii nu le-a acceptat sau nu le-a aplicat.
 
Introducerea concursului naţional de ocupare a posturilor pentru medici şi asistente medicale, introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii, interzicerea contractării unor servicii prestate de persoane juridice care să înlocuiască activitatea desfăşurată de angajaţii unităţilor sanitare, reforma finanţării sistemului public de sănătate sunt doar câteva dintre propunerile înaintate de Federaţia Sindicală „Solidaritatea Sanitară” Ministerului Sănătăţii.
 
Reprezentanţii sindicatelor din sănătate spun că reprezentanţii Guvernului nu trebuie doar să vorbească despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen.
 
„Având în vedere dezbaterile publice pe tema «şpăgilor din sănătate» şi solicitarea publică adresată de Ministerul Sănătăţii de implicare a sindicatelor în rezolvarea acestei probleme, Federaţia Solidaritatea Sanitară publică lista sintetică a propunerilor înaintate anterior Ministerului Sănătăţii, care ar fi avut/ar avea un impact pozitiv în direcţia reducerii amplorii problemelor ce vizează corupţia şi plăţile informale ce afectează sistemul sanitar, dacă Ministerul Sănătăţii le-ar fi acceptat/le-ar accepta. Considerăm că, înainte de a vorbi despre implicarea sindicatelor în combaterea «şpăgilor din sănătate», trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu propunerile deja înaintate de Federaţia Solidaritatea Sanitară, acestea fiind făcute în domeniul limitat de competenţă pe care organizaţiile sindicale îl au în privinţa combaterii corupţiei din sănătate“, se arată într-un comunicat al federaţiei.
 
Mai exact, propunerile sindicaliştilor sunt: introducerea concursului naţional de ocupare a posturilor pentru medici şi asistente medicale; introducerea avertizorului de integritate; introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii; adoptarea unei Strategii Naţionale de Management a Resurselor Umane din Sănătate; crearea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi Fondul Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate; introducerea auditului tipului de muncă; interzicerea contractării unor servicii prestate de persoane juridice care să înlocuiască activitatea desfăşurată în mod uzual de angajaţi ai unităţilor sanitare; reforma finanţării sistemului public de sănătate pentru a se asigura servicii medicale la nivelul posibilităţilor reale şi plata acestor serviciu către spitale la nivelul costurilor de piaţă ale acestora (incluzând costurile salariale reale). Unele dintre aceste propuneri au fost însă  respinse de Ministerul Sănătăţii, iar cele acceptate nu au fost aplicate.
 
În condiţiile în care atât existenţa acestor propuneri, cât şi refuzul implementării lor sunt dovedite, este evident că invitarea sindicaliştilor la rezolvarea problemei „şpăgilor din sănătate“ este una pur formală, guvernanţii nefiind interesaţi de propunerile acestora. „Considerăm că reprezentanţii Guvernului nu trebuie să vorbească lacrimogen despre şpagă, ci să aplice măsuri de reformă care au ca efect reducerea acestui fenomen. De asemenea, credem că nu măsurile anti-şpagă vor determina dispariţia plăţilor informale, ci reforma sistemului sanitar care să anuleze contextele care determină astfel de situaţii, propunerile noastre fiind centrate pe o astfel de abordare“, se mai arată în comunicat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.