Editorial

Editorial Campania din spatele prezidenţiabililor


Se duelează în comunicate de presă, se critică la tot felul de întâlniri la nivel de partid, cu privire la performanţa sau neperformanţa politică, dar niciodată nu merg mai departe, în profunzimea lucrurilor.


Cred că pe domnii din opoziţie i-am auzit de câteva ori pomenind de domnii de la PSD, şi atunci au criticat total neconstructiv câteva proiecte comunitare.


De cealaltă parte, la Constanţa, PSD a tăcut şi s-a trezit brusc abia în precampania prezidenţialelor.
În rest, să trăiască Facebook, acolo unde guvernează, se fac strategii, guverne sau se trântesc candidaţi.


Mă aştept ca lucrurile să evolueze totuşi, iar domnii de la PNL sau USR, de exemplu, să vină în faţa cetăţenilor şi să spună ce au făcut concret, cu ce pot să se laude, deoarece o campanie în care să critice că nu a fost bun PSD, PMP sau ALDE nu este relevantă.


Discutăm în primul rând despre oameni, discutăm despre lideri, despre cei care conduc într-un fel sau altul filialele partidelor politice, de la tribuna cărora nu se explică decidentului (n.r. alegătorului) mai nimic despre decizia publică sau despre democraţia participativă. Poate că acest blat nu mai funcţionează în acest moment, pe plan local sau poate că doar interesele s-au schimbat.


Pentru preşedinţii de filiale, contează infinit mai mult localele de anul viitor, cu etapele de laborator, invizibile şi vizibile, care pot conduce la succesul unei campanii, şi prea puţin prezidenţialele.
Să luăm un exemplu simplu şi de actualitate. Noua rectificare de buget, prin care ministerul de Finanţe falimentează practic oraşele şi suprimă orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate pentru toate celelalte comunităţi locale.


În timp ce administraţiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcţionare, cu şcoli fără încălzire asigurată, în care copiii vor îngheţa de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămâne neasfaltate, gunoaiele ne vor acoperi, pentru că Legea bugetului de stat a luat şansa comunităţilor locale să gestioneze elementele vitale de care se ocupă administraţia locală, elefanţii din spatele prezidenţiabililor ne promit fie că sunt „alături de fiecare român”, fie „o românie normală” sau că vom fi „fericiţi în România”. Alţii cer alegeri anticipate pentru ca tot ei apoi să susţină că nu se va ajunge acolo.  


Constanţa rămâne şi anul acesta un exemplu de „aşa nu”: niciun partid de opoziţie nu reuşeşte să demonstreze că are o capacitate organizaţională înzestrată cu abilităţi solide pentru a livra eficienţă.


Pe scurt: o organizaţie, fie ea şi politică este exact atât de solidă pe cât de puternici şi interesaţi sunt membrii săi.
Pentru a-şi dovedi eficienţa în atingerea obiectivelor, devine crucial ca organizaţia să menţină balanţa între misiunea lor şi aşteptările oamenilor. Balanţa asta este momentan ciungă.
Dincolo de interesele lor personale, eu încă mai aştept, în ceasul al treisprezecelea, ca elefanţii să îşi înţeleagă rolurile atât în campania prezidenţialelor, cât mai ales în faţa responsabilităţilor pe care şi le-au asumat în faţa constănţenilor. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial La mulţi ani! ZIUA de Constanţa, la ceas aniversar. 19 ani de activitate jurnalistică de calitate

20 Nov 2019 639

Editorial Ministrul Monica Anisie are deja o scuză. Mandat prea scurt

18 Nov 2019 3095

Editorial Votul constănţenilor s-a schimbat! PSD nu mai trece de 20% în municipiul condus de Făgădău

16 Nov 2019 2443

Editorial Să ne deşteptăm din somnul cel de moarte, cum ne cere imnul!

14 Nov 2019 814

Editorial Sper că aţi ales (bine). Că de nu, iar ne vom plânge

11 Nov 2019 1039

Editorial Să nu-i uităm pe cei căzuţi la datorie! Ziua Veteranilor - despre sacrificiul şi eroismul militarilor români

09 Nov 2019 1814

Editorial Sentimente şi privelişti dobrogene

07 Nov 2019 857

Editorial Siguranţa copilului nostru. În ce lume trăim?

04 Nov 2019 1045

Editorial Un nou anotimp, un nou guvern... Cum reacţionăm la schimbare?

02 Nov 2019 1899

Jos labele de pe Cazino!

31 Oct 2019 2058

Maestrul Horațiu Cherecheș, membru în consiliul editorial-artistic al primei reviste dedicate artei baletului din România

25 Oct 2019 1406

Despre oameni şi câini, în cea mai recentă carte pe care Stelian Tănase o lansează la Constanţa

23 Oct 2019 621

Editorial Un vis împlinit. Constanța și bucuria națională. De la Cosmin Moți la Alexandru Mitriță

21 Oct 2019 1177

Editorial „Am un rinichi. Cât oferiți?“

17 Oct 2019 1168

Expoziția „Aromânii - Artă și meșteșug”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

16 Oct 2019 1500