Editorial Când cerşitul devine un job foarte bine plătit! Ce „roluri“ sunt interpretate pentru a atrage compasiune

Cu toţii am întâlnit prin oraş persoane care apelează la mila celorlalţi cu ajutorul unor texte mai mult sau mai puţin inspirate şi reuşesc să facă rost de bani sau de alimente.

Majoritatea celor care se lasă impresionaţi de poveştile lacrimogene înşiruite de cei care cerşesc la colţ de stradă le oferă acestora atât diverse sume, cât şi alimente. Puţini sunt cei care ştiu ce se întâmplă cu banii oferiţi cu titlu de milă amărâţilor de pe stradă.
 
Dacă unii dintre cei care primesc bani preferă să-i dea pe băuturi alcoolice sau pe ţigări, alţii mai puţin norocoşi împart prada cu cei care îi plasează strategic în diverse zone din oraş ca să apeleze la mila trecătorilor. Pentru a scoate cât mai mulţi bani, cerşetorii joacă diverse roluri, fiind dotaţi în acest sens şi cu accesoriile necesare, de la bastoane şi cârje, până la copii folosiţi pentru a atrage compasiunea trecătorilor.
 
Un astfel de personaj a fost observat ieri, în zona Pieţei Tomis 3 din Constanţa: în disperarea de a prinde un autobuz aflat în staţie, şi-a luat cârja în braţe şi a uitat de rolul pe care îl jucase cu doar câteva minute în urmă, alergând să prindă autobuzul. Toţi cei care erau în zonă au privit miraţi cum bărbatul a fost „vindecat“ miraculos şi nu a mai avut nevoie de cârjă pentru a se deplasa.
Cu siguranţă, individul va trebui să-şi schimbe zona în care îşi desfăşoară activitatea, pentru că povestea lui nu va mai înduioşa la fel de multă lume ca înainte, după evenimentul de ieri.
 
Un alt individ care trăieşte din compasiunea celor impresionaţi de poveştile expuse este un tânăr care îşi face veacul în faţa unui supermarket din zona Tomis Nord. Folosindu-se de textul „Îmi puteţi cumpăra şi mie o pâine, vă rog frumos?“, tânărul pleacă seara către casă încărcat cu sacoşe pline cu alimente. Este ajutat şi de angajaţii magazinului, care îi permit să-şi depoziteze „prada“ în casetele pentru bagaje amplasate la intrarea în supermarket. Nici banii obţinuţi de individ nu sunt de neglijat, acesta reuşind să adune zilnic sume cu măcar două zerouri, semn că acest job este destul de „bine plătit“. Unde mai pui că nu trebuie să achite niciun fel de taxe pentru banii încasaţi, iar frigiderul este mai mereu plin, prin bunăvoinţa celor impresionaţi de tânărul care cerşeşte milă!
 
Trist este că astfel de personaje vor face parte întotdeauna din peisajul citadin, autorităţile fiind depăşite aproape complet de această problemă. Poliţiştii mai reuşesc să-i sancţioneze pe câte unii, dar, cel mai probabil, aceştia nu dau doi bani pe sancţiunile primite, astfel că, a doua zi după ce au fost muştruluiţi de oamenii legii, se reîntorc la locul de muncă.
 
 
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 94

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 407

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 429

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 658

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 378

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 509

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 628

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 569

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 580

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 437

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 531

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 744

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 499

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 843

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 490