Editorial Când militarii sunt arestați pentru furt!

 
 
 
  • S-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
  • Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
„Jur credință patriei mele, România! Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții! Jur să respect Constituția, legile țării şi regulamentele militare! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“ – acesta este jurământul militar.
 
Săptămâna aceasta, judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a șapte militari și un civil, cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat (motorină și cherosen) din Baza Aerienă Mihail Kogălniceanu.
 
Cei opt suspecți au fost arestați preventiv, în seara de 16 noiembrie 2022, de cătreTribunalul Constanța, la cererea procurorilor militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București.
 
După contestațiile formulate împotriva emiterii mandatelor de arestare preventivă, dosarul militarilor va fi trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Amintim că la data de 15.11.2022, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București au dispus reținerea a 7 militari și a unui civil cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat prevăzute de art.229 alin.l lit.b) și alin. 3 lit.a) Cod penal cu aplic. art.35 alin.l Cod penal.
 
„Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și au sustras, în mod  repetat,  în cursul anului 2022, combustibil  aparținând  unității  militare, kerosen și motorina, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal“, au spus procurorii militari.
 
Pe numele suspecților, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

 
Este de precizat că, potrivit legislației în vigoare, punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 

De altfel, s-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
 
Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. LISTĂ
Percheziții la baza NATO de la Kogălniceanu! Opt militari români, reținuți pentru furt de combustibil (VIDEO+FOTO)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbat bătut de către alți trei în Babadag, județul Tulcea. Conflictul s-a iscat spontan pe fondul consumului de alcool

14 Jun 2024 192

VIDEO Accident mortal la Kogălniceanu! Militar condamnat definitiv, la Constanța, cu executare! Se va rejudeca latura civilă

12 Jun 2024 1028

Licitații Tulcea Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, în comuna Mihail Kogalniceanu. Lucrările executate de Ramali Construct SRL (DOCUMENT)

12 Jun 2024 360

LIVE TEXT Lucrările la noua pistă de decolare-aterizare de la baza militari de la Mihai Kogălniceanu inaugurate oficial în prezenta ministrului apararii (FOTO +VIDEO)

11 Jun 2024 610

Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu- „Bun venit în România personalului care încadrează Detașamentul Forțele Aeriene finlandeze“ (VIDEO)

11 Jun 2024 565

LIVE TEXT Ministrul apărării Angel Tîlvăr, prezent la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care găzduiește două evenimente importante (FOTO+VIDEO)

11 Jun 2024 697

Licitații Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat echipamente aeroportuare de la o firmă din Brașov (DOCUMENT)

10 Jun 2024 519

Licitații Constanța Marro Electric Systems SRL furnizează grup electrogen la Aeroportul Mihail Kogălniceanu (DOCUMENT)

08 Jun 2024 570

Evenimente importante pentru Forțele Aeriene Române, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu!

07 Jun 2024 615

#citeșteDobrogea Străzile Constanței. Denumiri de-a lungul timpului (I)

04 Jun 2024 2577

MApN Aeronave F-18 Hornet finlandeze au aterizat la Mihail Kogălniceanu

04 Jun 2024 401

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, achiziție pentru iluminatul public. Ce firmă se va ocupa?

03 Jun 2024 893

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, reabilitează aleile din Parcul Central

01 Jun 2024 1142

Alegeri locale 2024 Mihail Kogălniceanu, Tulcea Candidații la primăria și consiliul local Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

31 May 2024 973

Unitățile școlare din UAT Mihail Kogălniceanu, dotate cu echipamente digitale. Primele table interactive au ajuns la Școala din Piatra (VIDEO + GALERIE FOTO)

31 May 2024 425