Editorial Când militarii sunt arestați pentru furt!

 
 
 
  • S-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
  • Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
„Jur credință patriei mele, România! Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții! Jur să respect Constituția, legile țării şi regulamentele militare! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!“ – acesta este jurământul militar.
 
Săptămâna aceasta, judecătorii Secției Penale a Tribunalului Constanța au dispus arestarea preventivă a șapte militari și un civil, cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat (motorină și cherosen) din Baza Aerienă Mihail Kogălniceanu.
 
Cei opt suspecți au fost arestați preventiv, în seara de 16 noiembrie 2022, de cătreTribunalul Constanța, la cererea procurorilor militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București.
 
După contestațiile formulate împotriva emiterii mandatelor de arestare preventivă, dosarul militarilor va fi trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța, instanță ce va lua o decizie definitivă.
 
Amintim că la data de 15.11.2022, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar  București au dispus reținerea a 7 militari și a unui civil cercetați pentru săvârșirea infracțiuniii de furt calificat prevăzute de art.229 alin.l lit.b) și alin. 3 lit.a) Cod penal cu aplic. art.35 alin.l Cod penal.
 
„Militarii fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și au sustras, în mod  repetat,  în cursul anului 2022, combustibil  aparținând  unității  militare, kerosen și motorina, în cantitate totală de aproximativ 7 tone, valorificat sau folosit ulterior în interes personal“, au spus procurorii militari.
 
Pe numele suspecților, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

 
Este de precizat că, potrivit legislației în vigoare, punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 

De altfel, s-au mai văzut cazuri în care persoane care au stat în arest preventiv luni bune au fost ulterior achitate definitiv de către instanțele de judecată.
 
Prezumția de nevinovăție este un principiu ce nu poate fi înfrânt.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
UPDATE. LISTĂ
Percheziții la baza NATO de la Kogălniceanu! Opt militari români, reținuți pentru furt de combustibil (VIDEO+FOTO)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi servicii de asigurare contractate de SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța SA (DOCUMENT)

03 Feb 2023 966

Județul Constanța Un garaj și o mașină, mistuite de flăcări la Mihail Kogălniceanu. Au intervenit pompierii și militarii de la unitatea NATO

30 Jan 2023 676

Trei persoane rănite într-un accident rutier la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

28 Jan 2023 1189

BUTMAKE 88 SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu

26 Jan 2023 536

UPDATE O mașină s-a răsturnat la ieșire din Mihail Kogălniceanu! (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Jan 2023 2783

UPDATE Carambol rutier între 3 mașini pe sensul de mers Mihail Kogălniceanu, spre Ovidiu. O mașină s-a răsturnat (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Jan 2023 3428

Primăria Mihail Kogălniceanu asfaltează mai multe drumuri din localitate. A primit undă verde de la Mediu

18 Jan 2023 636

Contraamiralul de flotilă Marcel Neculae, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Jan 2023 936

Licitație de 7 milioane de euro Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu caută firmă pentru lucrările de upgradare balizaj luminos (DOCUMENT)

16 Jan 2023 3247

Proiecte pentru asfaltarea drumurilor din localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Valoarea lor este de aproape 10 milioane de lei

12 Jan 2023 795

Cei trei tineri, decedaţi în cumplitul accident de la ieşire din Cuza Vodă erau din Satu Nou şi Mircea Vodă, judeţul Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Jan 2023 27412

Primăria Mihail Kogălniceanu, anunț legat de transportul public din localitate (GALERIE FOTO)

07 Jan 2023 871

Șoferi beți sau fără permis depistați în trafic în județul Constanța

04 Jan 2023 866

UPDATE. Imagini de la fața locului Accident rutier în județul Constanța, în prima zi a noului an. Intervine elicopterul Smurd (GALERIE FOTO +VIDEO)

01 Jan 2023 10620

UPDATE Incendiu violent în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Intervin mai multe echipaje de pompieri (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Dec 2022 3847