Editorial

Editorial Cartierul Mamaia stă pe un butoi de pulbere. Investitorii construiesc în neştire şi sufocă staţiunea

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cam aşa se văd lucrurile la malul mării. Am trecut prin staţiunea Mamaia şi am văzut ceea ce discutam la o cafea cu nişte prieteni. Mamaia se transformă într-un cartier, iar acest cartier nu are nicio logică.
 
Da, construcţie lângă construcţie, doar şantiere de la zona Butoaie până la intrare în Năvodari. Ba vezi un bloc de 10 etaje, ba o casă micuţă, iar alături, o vilă cu două etaje, apoi o clădire albă, una verde, una multicoloră. Arhitectural vorbind, nu vedem nicio logică, niciun întreg.
 
Dacă mergem în staţiunile de la malul mărilor din alte ţări, am putea spune că recunoaştem după arhitectură ţara. Grecia, de exemplu, are căsuţele albe, întinse printre stânci, cu dungi uşor albăstruie şi cu aer mediteranean. Nu ai cum să le confunzi.
 
Dacă mergem în Italia, recunoaştem nisipul uşor pietruit, însă clădirile stau acoperite de verdeaţă, în special vorbim de viţă-de-vie şi de iederă.
 
Putem continua cu exemplele la infinit, însă, la Constanţa, recunoşti litoralul după tonele de betoane pe metru pătrat. Iar acele betoane nu au un rost al lor. Şoseaua parcă este îngropată de blocurile şi hotelurile care nu respectă nici măcar un minimum de trotuar, iar restricţiile de viteză sunt rar respectate de şoferi.
 
Mamaia a ajuns un cartier de blocuri, cu puţin nisip şi terase cu preţuri de Tenerife. A ajuns să fie un talcioc pentru investitorii care nu privesc lucrurile în ansamblu, ci doar din perspectiva bunăstării portofelului propriu. Mamaia va ajunge un sat al nimănui, căci butoiul cu pulbere va exploda la un moment dat, iar în final nu va rămâne nimic. Acel nimic s-ar putea traduce în fantomizarea staţiunii.
 
Totuşi, cei mai bătrâni care se luptă cu noul val de clădiri din Mamaia se chinuie să fie în trend. Aşa că hotelurile sunt vopsite, însă ultima reabilitare a avut loc cu decenii în urmă. Nu e în regulă nici aşa. Pe exterior să fie proaspăt vopsit, iar în interior să avem paturi care au susţinut generaţii întregi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cea mai mare competiţie de triatlon din sud-estul Europei H3RO by TriChallenge aduce la Mamaia peste 1.200 de sportivi din 30 de ţări

21 Aug 2019 281

Undă verde de la Primăria Constanţa Restaurantul Briza Mării, deţinut de Ambasador Mamaia SRL, va fi supraetajat

21 Aug 2019 260

Eveniment transmis la nivel global Gala OSS Fighters 4 şi filmul „Back2Back“ fac senzaţie, joi seară, la Mamaia (galerie foto)

21 Aug 2019 407

Imagini de la eveniment Filmări, la Mamaia, pentru producţia „Back2Back“. Ionuţ Iftimoaie este „Ivan“ (galerie foto)

20 Aug 2019 447

Imagini de la eveniment Gala OSS Fighters 4, de la Mamaia, gata de start. Luptători și membri ai echipei filmului "Back2Back", în prim plan (galerie foto)

20 Aug 2019 524

Formaţii din Constanţa, aur la Campionatul Naţional de volei pe plajă, de la Mamaia

20 Aug 2019 395

Deputatul Radu Babuș anunță o investiție imobiliară în zona Cazinoului Mamaia. Detalii

20 Aug 2019 491

Joi, la Mamaia, gala OSS Fighters 4. Cele mai tari meciuri! Alex Filip contra legendei K1 Gago Drago, în filmul „Back2Back“ (galerie foto)

20 Aug 2019 1004

Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

20 Aug 2019 3562

Primăria Constanţa Createria Summer Edition, pe plaja Marttinez Beach din Mamaia

19 Aug 2019 368

Amenzi usturătoare la 36 de unități din judeţul Constanţa, aplicate de inspectorii ANSVSA

19 Aug 2019 355

45 de români şi un cetăţean italian, prinşi cu droguri în Mamaia

19 Aug 2019 473

Hotelierii din staţiunea Năvodari cer personalitate juridică pentru Organizaţia Patronală Mamaia Nord

19 Aug 2019 399

Copil blocat într-o mașină, în zona Mamaia Nord

18 Aug 2019 381

Câine blocat în gard lângă Spitalul Militar Constanţa. Intervin pompierii

18 Aug 2019 347