Editorial

Editorial Cartierul Mamaia stă pe un butoi de pulbere. Investitorii construiesc în neştire şi sufocă staţiunea

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cam aşa se văd lucrurile la malul mării. Am trecut prin staţiunea Mamaia şi am văzut ceea ce discutam la o cafea cu nişte prieteni. Mamaia se transformă într-un cartier, iar acest cartier nu are nicio logică.
 
Da, construcţie lângă construcţie, doar şantiere de la zona Butoaie până la intrare în Năvodari. Ba vezi un bloc de 10 etaje, ba o casă micuţă, iar alături, o vilă cu două etaje, apoi o clădire albă, una verde, una multicoloră. Arhitectural vorbind, nu vedem nicio logică, niciun întreg.
 
Dacă mergem în staţiunile de la malul mărilor din alte ţări, am putea spune că recunoaştem după arhitectură ţara. Grecia, de exemplu, are căsuţele albe, întinse printre stânci, cu dungi uşor albăstruie şi cu aer mediteranean. Nu ai cum să le confunzi.
 
Dacă mergem în Italia, recunoaştem nisipul uşor pietruit, însă clădirile stau acoperite de verdeaţă, în special vorbim de viţă-de-vie şi de iederă.
 
Putem continua cu exemplele la infinit, însă, la Constanţa, recunoşti litoralul după tonele de betoane pe metru pătrat. Iar acele betoane nu au un rost al lor. Şoseaua parcă este îngropată de blocurile şi hotelurile care nu respectă nici măcar un minimum de trotuar, iar restricţiile de viteză sunt rar respectate de şoferi.
 
Mamaia a ajuns un cartier de blocuri, cu puţin nisip şi terase cu preţuri de Tenerife. A ajuns să fie un talcioc pentru investitorii care nu privesc lucrurile în ansamblu, ci doar din perspectiva bunăstării portofelului propriu. Mamaia va ajunge un sat al nimănui, căci butoiul cu pulbere va exploda la un moment dat, iar în final nu va rămâne nimic. Acel nimic s-ar putea traduce în fantomizarea staţiunii.
 
Totuşi, cei mai bătrâni care se luptă cu noul val de clădiri din Mamaia se chinuie să fie în trend. Aşa că hotelurile sunt vopsite, însă ultima reabilitare a avut loc cu decenii în urmă. Nu e în regulă nici aşa. Pe exterior să fie proaspăt vopsit, iar în interior să avem paturi care au susţinut generaţii întregi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

25 May 2019 503

Oficial de la IPJ Constanta. Accident rutier grav pe bulevardul Mamaia. Cinci victime dintre care patru tineri. A fost implicat şi un taxi

25 May 2019 11207

Undă verde de la Primăria Constanța Imobil de patru etaje, în Mamaia, zona hotel Select

25 May 2019 671

Primăria Constanţa scoate la licitaţie serviciul de salvamar şi prim ajutor pentru plajele din municipiu şi din staţiunea Mamaia

25 May 2019 530

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

25 May 2019 747

Trafic restricționat pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța. Măsura luată pentru remedierea unei avarii

24 May 2019 287

Trafic restricționat pe mai multe străzi din Constanța pentru remedierea unor avarii. Ce zone sunt vizate

24 May 2019 279

Anunţ RADET CET Palas Constanţa înregistrează o avarie pe reţea. Cine nu are apă caldă

24 May 2019 590

Firma care deţine hotelul Del Mar va amenaja o plajă turistică în Mamaia

24 May 2019 631

Accident rutier pe bulevardul Mamaia din Constanța, zona Pavilionului Expozițional. Un pieton a fost rănit

22 May 2019 1710

Lucrări de igienizare şi cosit în cartierele din Constanța. În ce zone au acționat angajații Primăriei (galerie foto)

22 May 2019 414

Comisarul șef (r) Adrian Nicola lansează cartea „Zborul trupului spre suflet”

22 May 2019 432

Accident rutier în staţiunea Mamaia. Un pieton lovit

20 May 2019 549

Trafic blocat pe strada Oneşti din Constanţa

20 May 2019 314

Decizia APM Constanţa privind investiţia imobiliară realizată de Sofi Leader Invest SRL în Mamaia Nord

20 May 2019 434