Editorial Cartierul Mamaia stă pe un butoi de pulbere. Investitorii construiesc în neştire şi sufocă staţiunea

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cam aşa se văd lucrurile la malul mării. Am trecut prin staţiunea Mamaia şi am văzut ceea ce discutam la o cafea cu nişte prieteni. Mamaia se transformă într-un cartier, iar acest cartier nu are nicio logică.
 
Da, construcţie lângă construcţie, doar şantiere de la zona Butoaie până la intrare în Năvodari. Ba vezi un bloc de 10 etaje, ba o casă micuţă, iar alături, o vilă cu două etaje, apoi o clădire albă, una verde, una multicoloră. Arhitectural vorbind, nu vedem nicio logică, niciun întreg.
 
Dacă mergem în staţiunile de la malul mărilor din alte ţări, am putea spune că recunoaştem după arhitectură ţara. Grecia, de exemplu, are căsuţele albe, întinse printre stânci, cu dungi uşor albăstruie şi cu aer mediteranean. Nu ai cum să le confunzi.
 
Dacă mergem în Italia, recunoaştem nisipul uşor pietruit, însă clădirile stau acoperite de verdeaţă, în special vorbim de viţă-de-vie şi de iederă.
 
Putem continua cu exemplele la infinit, însă, la Constanţa, recunoşti litoralul după tonele de betoane pe metru pătrat. Iar acele betoane nu au un rost al lor. Şoseaua parcă este îngropată de blocurile şi hotelurile care nu respectă nici măcar un minimum de trotuar, iar restricţiile de viteză sunt rar respectate de şoferi.
 
Mamaia a ajuns un cartier de blocuri, cu puţin nisip şi terase cu preţuri de Tenerife. A ajuns să fie un talcioc pentru investitorii care nu privesc lucrurile în ansamblu, ci doar din perspectiva bunăstării portofelului propriu. Mamaia va ajunge un sat al nimănui, căci butoiul cu pulbere va exploda la un moment dat, iar în final nu va rămâne nimic. Acel nimic s-ar putea traduce în fantomizarea staţiunii.
 
Totuşi, cei mai bătrâni care se luptă cu noul val de clădiri din Mamaia se chinuie să fie în trend. Aşa că hotelurile sunt vopsite, însă ultima reabilitare a avut loc cu decenii în urmă. Nu e în regulă nici aşa. Pe exterior să fie proaspăt vopsit, iar în interior să avem paturi care au susţinut generaţii întregi.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța CT BUS. Linia 100M își reia activitatea! Iată de când

16 Apr 2024 321

Din această noapte, încep lucrările pe bulevardul Mamaia din Constanța

16 Apr 2024 436

Stațiunea Mamaia și Orașul Constanța, nominalizate la Destinația Anului

16 Apr 2024 265

Știri Constanța Lucrări pe bulevardul Mamaia – restricții de trafic

15 Apr 2024 387

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 371

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1724

Se cere anularea autorizației de construire Când s-ar putea lua o decizie în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Blue Ink Residence SRL?

14 Apr 2024 531

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 686

Afaceri Constanța Un nou hotel de pe litoral își caută proprietari. Aparthotelul Tudor By Dedal din Mamaia Nord se vinde pentru 3,2 milioane de euro

13 Apr 2024 833

Știri Constanța azi Accident rutier pe bulevardul Mamaia, la Hotel Parc. Intervin autoritățile (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 828

UPDATE. Constanța Accident anunțat prin apel tip eCall la intersecția străzii Mihai Viteazu cu bulevardul Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1302

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 526

Concurs logo Mamaia, la final. S-a ales varianta câștigătoare (FOTO)

11 Apr 2024 599

Primarul din Constanța, obligat să emită certificatul de urbanism pentru investiția Le Rose del Lago, din Mamaia, de lângă pasarela pietonală! (MINUTA)

10 Apr 2024 6008

Un elicopter militar a survolat plaja în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Parc (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 814