Editorial Cât ne costă propriul gunoi?!

Zilele trecute, o ştire făcea vâlvă în mijloacele de comunicare în masă, pornind de la radio, tv şi chiar pe platformele de socializare virtuală. Dincolo de polemicile iscate de temele politice, oamenii erau şocaţi de faptul că în Bucureşti se poate încasa relativ lejer o amendă de 2.000 de lei pentru un chiştoc aruncat pe jos. O sumă mare, sunt de acord, dar nu mai bine am încerca să fim civilizaţi oricum, cu de la noi putere, fără să avem nevoie de astfel de metode de coerciţie şi să ne ducem singuri gunoiul la coş?
 
OK, sunt de acord că 2.000 de lei, mai ales pentru nivelul de trai din România, reprezintă o sumă imensă. Poate chiar două salarii, într-o familie cu venituri mici. Însă nu este vorba despre un impozit aiurea, pe care îl plătim nici noi nu ştim pentru ce (cum avem o grămadă). E vorba strict de o amendă încasată pentru un gest ce ne aparţine. Suntem indignaţi de astfel de amenzi mari, suntem indignaţi de cât este de murdară România ca ţară, în general (replica „vai, la nemţi nici praf nu vezi pe străzi“ am auzit-o în repetate rânduri), ne tăvălim de indignare că sunt gunoaie pe plajă când venim vara la mare, dar tot noi suntem primii care ţipăm ca arşi în caz că cineva ne pune să plătim vreun ban pentru gunoiul aruncat aiurea.
 
Ţine de bun-simţ şi chiar de respectul de sine să ne aruncăm gunoaiele în spaţiile special amenajate. Scuza cu „nu sunt pubele în zonă“ nici măcar nu ar trebui să existe într-o ţară civilizată. În primul rând, pentru că municipalitatea ar trebui să îşi facă datoria şi să se asigure că nu există zone neacoperite din acest punct de vedere, iar în al doilea rând pentru că ar trebui ca noi, ca oameni şi cetăţeni ai unui oraş şi ai unei ţări, să ne respectăm îndeajuns încât să nu ne aruncăm gunoaiele oriunde şi oricând.
 
Mă îndoiesc că cei care consideră strada, trotuarele, parcurile drept propriul coş de gunoi procedează aşa şi în casele lor. Sau probabil acolo există oameni care strâng după ei.
 
În fine, dincolo de orice nemulţumire şi revenind la amenzile mari ce se aplică în Bucureşti pentru chiştoace, coji de seminţe şi orice alt tip de gunoi aruncat pe jos, părerea mea este că, dacă sancţiunile de acest gen au efect şi oraşul devine mai curat, atunci ele sunt benefice şi bine-venite. Mai mult ca sigur, un om care a plătit din buzunar 2.000 de lei pentru gunoiul aruncat aiurea se va gândi de două ori înainte să mai procedeze aşa şi data viitoare.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O femeie și un bărbat acuză angajați ai Poliției Locale de purtare abuzivă. Oficial de la IPJ Constanța

01 Mar 2024 682

Asfalt Dobrogea SRL, la judecată cu Direcția Poliție Locală Constanța prin primar

08 Feb 2024 894

Bătut în drum spre Poliție Doi polițiști locali din județul Constanța, condamnați definitiv pentru purtare abuzivă!

15 Dec 2023 1411

Primăria Constanța Amenzi aspre pentru cei care aruncă deșeuri provenite din gospodărie pe domeniul public (FOTO)

25 Sep 2023 744

Festivalul Neversea, desfășurat în condiții de securitate maximă! Și echipajele Poliției Locale au fost prezente (FOTO)

11 Jul 2023 927

Primăria Constanța mai face două atribuiri directe către compania deținută de Marius Tudorel Constantin (DOCUMENTE)

30 May 2023 1200

Consiliul Local Constanța va aproba indicatorii economici pentru viitorul sediu al Poliției Locale!

27 Nov 2022 1085

Mașinile a trei polițiști din Constanța, sparte! Primele condamnări

29 Sep 2022 2038

Sondaj de opinie. „Cum apreciați serviciile prestate, dotările și comportamentul angajaților Direcției Poliția Locală Constanța?”

29 Aug 2022 2976

Fostul sediu al Colegiului Vasile Pârvan se transformă în sediul Direcției Generale Poliția Locală Constanța (DOCUMENTE)

29 Nov 2021 3974

Avertismentul fostului șef de la Rutieră, prefigurat de ancheta din Constanța 30 de percheziții, inclusive la Brigada Rutieră din Capitală!

26 Nov 2021 2691

Constanța Oficial de la Poliția Locală despre bărbatul încătușat în trafic, pe bulevardul Tomis. Ce avea suspectul asupra sa

10 Nov 2021 2593

Decepție în dragoste Tentativă de suicid, pe Plaja Modern, din Constanța. O tânără le-a spus cunoștințelor că se aruncă în mare

15 Jun 2021 5989

O angajată de la Poliția Locală Constanța contestă în instanță mustrarea scrisă dată de primarul Chițac

25 May 2021 3083

Seaview Media contestă în instanță alte amenzi date de Poliția Locală Constanța

24 May 2021 1678