Editorial Cazinoul din Constanța trebuie restaurat! Vocile deținuților politici care i-au trecut pragul trebuie făcute auzite

  • Cazinoul a fost un loc unde au fost duși la muncă deținuții politici, în timpul regimului comunist.

De la începutul lucrărilor de restaurare, reabilitare, consolidare și modernizare a Cazinoului din Constanța, inestimabilul monument de arhitectură a fost pus într-o lumină complet nouă în istoria post-decembristă


Dintre zidurile edificiului, scrijelite pe saci, bucățele de hârtie ori chiar direct pe pereții impozantului imobil, mărturii necunoscute până atunci istoriei au fost scoase la lumină la propriu, iar vocile deținuților politici care au trecut pragul Cazinoului într-un cu totul alt mod decât ar fi fost de dorit au fost făcute auzite.

Cazinoul a fost un loc unde au fost duși la muncă deținuții politici, în timpul regimului comunist.

Fie și prin prisma acestui unic aspect, lăsând deoparte pentru un moment incontestabila valoare istorică și arhitecturală a monumentului art-nouveau, Cazinoul trebuie restaurat complet, iar autoritățile în domeniu sunt datoare să depună toate diligențele necesare pentru ca această restaurare să aibă loc.

Vocile tuturor deținuților politici de la Cazino trebuie să se facă auzite, iar mărturiile lor trebuie aduse la lumină în urma procesului de reabilitare și modernizare!

Faptul că aceste mărturii au început să iasă la iveală și continuă să o facă pe tot parcursul lucrărilor reprezintă (alături de multe alte aspecte, firește) un motiv suficient ca această restaurare să fie dusă la bun sfârșit.

Citește și

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze“. Mesaj descoperit în zidurile Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Jump Vibe SRL are un punct de lucru nou

22 Apr 2024 471

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 902

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 411

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3674

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 530

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1600

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 693

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 354

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 622

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 303

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 563

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 860

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2177

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 788

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 653