Editorial

Editorial Ce vremuri de restriște! Începutul școlii în vreme de pandemie, baubaul familiilor

 
N-avem ce face, e subiectul fierbinte al acestor zile, întors pe toate părțile și analizat din toate unghiurile. Devorăm cu toții ultimele informații, prea mulți Ghiță contra, prea multă panică, prea multe scenarii pe lângă cele trei legiferate, prea multe semne de întrebare și prea puțină resemnare în fața unui cotidian care, DA!, nu va mai fi niciodată cum a fost.
 
În tot acest hățiș și haos, ei, elevii, marea majoritate sunt dornici să se reîntâlnească cu ai lor colegi, cu ai lor profesori, mulți dornici să nu mai fie atât de agasați de adulții mega-speriați de „bombardamentul” informațional, dornici să fie lăsați să înfrunte un alt fel de astăzi, cu măști pe față, dar cu zâmbete în suflet.
 
După ce o generație nu a reușit să se bucure de un final de ciclu de învățământ cu fastul sărbătorii de bilanț, o altă generație se întoarce în bănci pe „mute”, fără primul clopoțel, fără careul de bun venit din curtea școlii, fără strigat de catalog în cadru festiv, fără poduri de flori pentru boboci, fără... fără... pentru că aici ne-a adus acest nenorocit COVID-19.
 
Suntem contemporanii unei mari transformări, ai unei educații hibride, privite cu atât de mult scepticism încât suntem convinși că nimic și nimeni nu mai poate readuce vestitul învățământ românesc la standardele invidiate odinioară. Dar haideți să nu transformăm incertitudinea în ură!
 
Este normal ca această schimbare drastică să fie întâmpinată la început de nou an școlar cu frustrare, revoltă, confuzie, prudență, curiozitate, nehotărâre. Ideea principală este să învățăm să ne adaptăm cât mai repede și cu bună credință la noile metode de predare-ascultare, care sperăm să fie mai evoluate decât cele din primăvară, când semestrul II al anului școlar 2019-2020 a fost trecut la index, iar din materia aferentă acelei perioade cu greu se va mai putea recupera. Cu atât mai mult cu cât startul noului an școlar 2020-2021 este puternic marcat de incertitudini în ceea ce privește programă, manuale, orare, chiar și profesori la clase.
 
Cu certitudine, însă, cadrele didactice, de la director până la omul de serviciu, își vor dori să le asigure un climat de siguranță, pentru că la rândul lor au nevoie de maximă siguranță.
Și, așa cum au trecut cu bine examenele naționale, va intra pe un făgaș și ciudățelul an școlar, cu speranța că vom reuși împreună să fentăm acest nenorocit virus, așa cum au reușit și alte nații ale Europei, doar privind jumătatea plină a paharului... nevoia de educație și de a merge mai departe!
 
Citește și:

Editorial Cu semnătură de la părinte și cu „pepsiglasul” pe bancă... Tot înainte!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Tulcea cumpără dezinfectanți

06 Oct 2020 683

Sindicatele din învățământ reacționează la degringolada debutului de an școlar „Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă”

24 Sep 2020 1550

Deoarece în politică „regim de urgență” poate fi și mai târziu pentru educație Abia de săptămâna aceasta o serie de unități de învățământ constănțene pregătesc începerea anului școlar

21 Sep 2020 1442

Concluzia primei săptămâni de școală în pandemie Șase luni de promisiuni deșarte și un nou stigmat, al infectatului cu Covid

19 Sep 2020 1599

LIVE VIDEO Inspectorul școlar general Sorin Mihai, declarații cu privire la situația de la Liceul „Ovidius” Constanța

16 Sep 2020 1965

Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire a elevilor și părinților

16 Sep 2020 1292

LIVE VIDEO. Deschiderea anului școlar 2020-2021 Precizări importante ale prefectului județului Constanța și ale inspectorului școlar general

14 Sep 2020 1333

Măsuri aprobate de Guvern în al 12-lea ceas 500 de posturi suplimentare și 100 de milioane ron pentru achiziționarea de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice

12 Sep 2020 1153

Cum se vor desfășura cursurile în trei din liceele de top ale Constanței

11 Sep 2020 2856

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19, din buzunarul părinților plătitori de taxe și impozite

10 Sep 2020 2777

Început de an școlar în siguranță la Limanu. Cum se vor face testele

08 Sep 2020 1099

UPDATE. Declarații prefect și inspector general Pereții de plexiglas vor fi suportați din bugetele școlilor și folosiți în clasele care nu asigură distanțarea de 1 metru (video)

08 Sep 2020 2620

Într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, senatorul Ștefan Mihu solicită sprijinul guvernamental pentru un început de an școlar în siguranță

08 Sep 2020 1904

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, noi declarații în contextul campaniei electorale şi al deschiderii anului şcolar

07 Sep 2020 504

Sondaj de opinie Aproape jumătate din respondenți doresc ca noul an școlar să înceapă online!

07 Sep 2020 434