Editorial

Editorial Cel mai „înjurabil“ primar


De departe, oraşul nostru se află în prezent sub mandatul celui mai „înjurabil“ primar. Şi nu neapărat al celui mai non-întreprinzător edil-şef (căci, după anii petrecuţi sub cizma de asalt a fostului primar, oricine ar fi apărut în fruntea oraşului nu ar fi avut cum să fie efectiv mai rău), ci doar al celui mai hulit dintre toţi. Şi nu deplâng situaţia, nu deplâng pe nimeni, ci doar constat.

Astfel, constat cu oarecare amuzament, recunosc, cărămizile ce răsună în spaţiul virtual când „greii“ indignaţi ai oraşului se bat cu ele în piept, emoţionându-se numai la gândul câtorva proiecte pe care le-ar face ei ca primari. Acelaşi amuzament mă încearcă şi când mă gândesc sau, mai bine zis, când mă întreb unde erau aceşti grei pe vremea fostului primar, care nu se sfia să îşi arate dezinteresul pentru oraşul cârmuit cu orice prilej.

Unde erau oare indignaţii din mediul online de acum, pe vremea când se ciopârţea oraşul în funcţie de interesele momentului, pe vremea când în parc răsăreau malluri, pe vremea când X devenea „moştenitor“ al terenurilor Constanţei, pe vremea când libertatea de exprimare rămăsese o formă fără fond?

Aaaaa, da. Paradoxul este că, deşi se întâmplau multe grozăvii în vremurile (nu demult) apuse, nimeni nu zicea mai nimic, nimeni nu îşi exprima măcar o părere că, poate, nu ar fi bine aşa.

Iar asta tocmai pentru că, în „vechiul regim“, fostul primar nu stătea la discuţii: dacă se simţea insultat ori luat la bani mărunţi (chiar şi pe bună dreptate) reacţiona imediat - fie printr-o apostrofare directă tradusă printr-un limbaj al străzii bine însuşit, fie printr-o acţiune în instanţă, a se citi „proces„, în care tariful standard pentru lezarea demnităţii sale era de 200.000 de lei. Iar fostul primar nu prea pierdea procesele la Constanţa.

Vă daţi seama, dacă până şi Poliţia Română a fost obligată să îi achite daune de 50.000 de lei (reduse de la 200.000) - atenţie: pentru un comunicat de presă! -, cam cum stăteau lucrurile pe la noi în acele vremuri.

Ceea ce ne aduce la cum stau lucrurile în prezent şi la motivul pentru care avem acum cel mai înjurabil primar. Aşa cum am spus, nu e pentru că ar fi, în mod neapărat, chiar cea mai proastă administraţie locală. Ci e pentru că „se poate“. Acum, chiar şi la Constanţa se poate să îţi beşteleşti liniştit primarul, fără să ţi se întâmple nimic. Şi, unde am avut de-a face cu „cenzura“ asta întinsă pe mai bine de 10 ani, parcă nici nu mai contează cine e primar acum, ce a făcut sau ce nu a făcut. Îţi vine doar să-i zici de să-i meargă fulgii, vorba aia, să te mai răcoreşti niţel. Mai ales că platformele online permit şi facilitează în ultimii ani mult mai multe „luări de poziţie“ faţă de anii anteriori.

A nu se înţelege că deplâng fostul regim, că sunt nostalgic după abuzurile comise în sfera libertăţii de exprimare ori că îndemn la atitudini similare în prezent. Nicidecum. Ci doar constat că e mult mai uşor să fii „erou“ când eşti sigur că mămăliga nu explodează.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul moştenitorilor Cum şi pentru ce se judecă moştenitorii lui Petrică Iordache cu cei ai lui Istrate N. Micescu

22 Oct 2019 1368

Mai multe străzi din Constanța, fără apă caldă

21 Oct 2019 308

Medicina din Constanța în doliu Primul șef al Secției de Urologie a Spitalului Județean Constanța ne-a părăsit

21 Oct 2019 15347

Constanța. Ce străzi sunt afectate de lipsa apei calde

21 Oct 2019 359

Lansarea proiectului „Reabilitare, modernizare şi construire infrastructură educaţională pentru învaţământul primar şi gimnazial din comuna Cobadin, judeţul Constanţa”

21 Oct 2019 398

Terenuri retrocedate, dar recâştigate de alţi proprietari în instanţă Cum au rămas soţii Darie fără terenul de la soţii Puşcaşi, provenit din retrocedări

19 Oct 2019 1646

Autorităţile judiciare din Madagascar, sesizate din nou în cazul lui Radu Mazăre

16 Oct 2019 653

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită. Azi, un nou termen în apelul dosarului

16 Oct 2019 2087

Mai multe străzi din Constanța, fără apă caldă

15 Oct 2019 647

Zone afectate de o avarie la CET Palas Constanţa

14 Oct 2019 1027

Anunț RADET Mai multe străzi din Constanța, fără apă caldă

11 Oct 2019 553

Avarie la CET Palas Mai mulți abonați din Constanţa, fără apă caldă

11 Oct 2019 751

Anunţ RADET. Avarie la CET Constanţa. Care este perimetrul stradal afectat

11 Oct 2019 1430

Cine solicită şi cine analizează cererea de rejudecare a Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

11 Oct 2019 424

Constănţeanul supărat Din 2011, locuitorii din Palazu Mare le cer autorităţilor să asfalteze o stradă de pământ cu ieşire în bulevardul Tomis (document)

11 Oct 2019 1330