Editorial

Editorial Cine ne poate scăpa de pesta porcină africană. Cât de eficiente sunt măsurile adoptate de autorităţi

De câteva luni, România se află sub ameninţarea pestei porcine africane, o boală care a condus la uciderea a zeci de mii de porci. Nu au scăpat de această boală nici animalele din gospodăriile cetăţenilor, dar nici cele aflate în ferme reprezentative pentru economia României.
 
După ce un important procesator din judeţul Tulcea s-a văzut nevoit să închidă magazinele prin care comercializa produsele, a venit rândul celei mai mari ferme din ţară să îşi închidă porţile şi să ucidă zeci de mii de animale.
 
Autorităţile continuă să bată din poartă în poartă pentru a lua animalele din gospodăriile aflate în zonele în care au fost declarate focare de pestă porcină. Ca să nu îşi piardă animalele, mulţi gospodari au ales varianta de a-şi tăia animalele şi a depozita carnea la congelator.
 
Pe de altă parte, alţi cetăţeni care au refuzat să predea animalele când au realizat că porcii le-au murit în bătătură au încercat să găsească fel de fel de variante pentru a scăpa de leşuri. Astfel s-a ajuns la animale aruncate pe Dunăre sau ascunse în păduri şi astfel virusul s-a răspândit cu repeziciune.
 
În tot acest timp autorităţile se contrazic în informaţii la televizor. Astfel au apărut acuzaţii asupra ANSVSA şi a Guvernului, acuzaţii ce au venit chiar şi de la nivelul preşedintelui Klaus Iohannis.
 
Astfel, şeful statului susţinea că încă din februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii pestei porcine africane în România, dar ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

Klaus Iohannis mai preciza că ulterior apariţiei virusului PPA în judeţul Tulcea evaluările experţilor arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităţilor, pe seama unui lanţ de erori, indecizii şi aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice.

Cu toate acestea, virusul continuă să se răspândească şi să îi lase pe gospodari cu câteva luni înainte de Crăciun fără porci în bătătură. Singurele măsuri care sunt vizibile pentru cetăţeni par să fie doar covoarele aruncate pe şosea la intrare şi ieşire din judeţele în care au fost semnalate focare de PPA, covoare care sunt stropite din când în când cu o soluţie luată din butoaiele aşezate pe marginea drumului.
 
Eficienţa acestor măsuri pare să fie demonstrată de răspândirea virusului cu o asemenea repeziciune, încât şi autorităţile sunt luate prin surprindere.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Plasticul, interzis în UE. Un pas mic spre salvarea planetei

23 May 2019 370

Editorial Două finale într-o săptămână. FC Viitorul, mai vrem o minune!

20 May 2019 563

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1645

Editorial „Noaptea Muzeelor“ revine în weekend la Constanţa. Ce surprize le sunt pregătite vizitatorilor

16 May 2019 1970

Editorial Cazul Mazăre ar trebui să dea de gândit multora

13 May 2019 1128

Editorial Au început petrecerile absolvenţilor. Elevii din anii terminali şi industria banchetelor

11 May 2019 899

Editorial Imaginile cu râul de produse din plastic din România au făcut furori pe Facebook. Și cam atât

09 May 2019 752

Editorial Se întâmplă şi lucruri bune. Campania de adopţie a câinilor fără stăpân. Cum poţi oferi un cămin unui patruped

06 May 2019 662

Apariţie editorială de excepţie Dr. Constantin Tudor şi prof. Nicolae Ţiripan restituie preţioase file de istorie - „Familia regală a României şi meleagurile călărăşene“

06 May 2019 715

Editorial Faleza din Cumpăna, miserupismul ACN şi firma de partid

04 May 2019 1274

Editorial Cifre contra prejudecăţi. Ianis Hagi şi o întrebare de la conferinţa de presă

02 May 2019 789

Editorial Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Magazinele şi pieţele, luate cu asalt pentru a avea o masă îmbelşugată

27 Apr 2019 619

Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

25 Apr 2019 689

Editorial Ipocrizie, Notre-Dame şi donaţii. Cum s-au transformat oamenii în ceea ce nu cred că sunt

22 Apr 2019 1041

Editorial La FC Viitorul, aşchia nu sare departe de trunchi! Ce vrăji vor mai face puştii?

20 Apr 2019 819