Editorial

Editorial Cine ne poate scăpa de pesta porcină africană. Cât de eficiente sunt măsurile adoptate de autorităţi

De câteva luni, România se află sub ameninţarea pestei porcine africane, o boală care a condus la uciderea a zeci de mii de porci. Nu au scăpat de această boală nici animalele din gospodăriile cetăţenilor, dar nici cele aflate în ferme reprezentative pentru economia României.
 
După ce un important procesator din judeţul Tulcea s-a văzut nevoit să închidă magazinele prin care comercializa produsele, a venit rândul celei mai mari ferme din ţară să îşi închidă porţile şi să ucidă zeci de mii de animale.
 
Autorităţile continuă să bată din poartă în poartă pentru a lua animalele din gospodăriile aflate în zonele în care au fost declarate focare de pestă porcină. Ca să nu îşi piardă animalele, mulţi gospodari au ales varianta de a-şi tăia animalele şi a depozita carnea la congelator.
 
Pe de altă parte, alţi cetăţeni care au refuzat să predea animalele când au realizat că porcii le-au murit în bătătură au încercat să găsească fel de fel de variante pentru a scăpa de leşuri. Astfel s-a ajuns la animale aruncate pe Dunăre sau ascunse în păduri şi astfel virusul s-a răspândit cu repeziciune.
 
În tot acest timp autorităţile se contrazic în informaţii la televizor. Astfel au apărut acuzaţii asupra ANSVSA şi a Guvernului, acuzaţii ce au venit chiar şi de la nivelul preşedintelui Klaus Iohannis.
 
Astfel, şeful statului susţinea că încă din februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii pestei porcine africane în România, dar ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

Klaus Iohannis mai preciza că ulterior apariţiei virusului PPA în judeţul Tulcea evaluările experţilor arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităţilor, pe seama unui lanţ de erori, indecizii şi aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice.

Cu toate acestea, virusul continuă să se răspândească şi să îi lase pe gospodari cu câteva luni înainte de Crăciun fără porci în bătătură. Singurele măsuri care sunt vizibile pentru cetăţeni par să fie doar covoarele aruncate pe şosea la intrare şi ieşire din judeţele în care au fost semnalate focare de PPA, covoare care sunt stropite din când în când cu o soluţie luată din butoaiele aşezate pe marginea drumului.
 
Eficienţa acestor măsuri pare să fie demonstrată de răspândirea virusului cu o asemenea repeziciune, încât şi autorităţile sunt luate prin surprindere.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Gripa face victime la Constanța. A fost declarat startul sezonului gripal. Cum ne putem apăra de virus

24 Jan 2019 240

Editorial Trei morţi la Ovidiu, doi la Palazu Mic. Şi câţi vor mai fi, cu atâţia inconştienţi la volan!

21 Jan 2019 1276

Editorial Lupta pentru noi înşine

19 Jan 2019 360

Editorial Ţinutele alese de femeile ministru la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Păreri pro şi contra

17 Jan 2019 573

Editorial Bate vântul schimbării în spitale? Ce au propus sindicatele

14 Jan 2019 631

Editorial Străinii care sunt mai români decât liderii noştri. De ce a devenit viral discursul lui Donald Tusk

12 Jan 2019 626

Editorial Ce aşteptăm de la sportul constănţean în 2019

10 Jan 2019 616

Semnal editorial „Împotriva nisipului“ Prozatorul dobrogean Paul Diaconescu - un „Pierde-Ţară“... suedez, mereu cu gândul acasă

08 Jan 2019 550

Editorial Nici nu a început bine anul, că avem ce discuta. De la primul accident grav pe 2019, până la șoferul gol care a produs un carambol

07 Jan 2019 739

Editorial Constanţa, oraş bogat. Depinde din ce unghi priveşti

05 Jan 2019 602

Editorial Despre setarea obiectivelor. Lista dorinţelor pentru 2019

31 Dec 2018 784

Editorial Crăciunul, petrecut alături de prietenii virtuali de pe Facebook prin schimburi de mesaje şi imagini cu mese îmbelşugate

29 Dec 2018 654

Editorial Ruleta rusească. Pleci de-acasă, dar nu ştii dacă te mai întorci

24 Dec 2018 881

Editorial Sărbătorile de iarnă, cu suişuri şi coborâşuri

22 Dec 2018 560

Editorial Primele victime ale vremii reci, oamenii străzii

20 Dec 2018 538