Editorial

Editorial Circuitul închis al performanţei, doar un vis?


Anii şi generaţiile trec, performanţele se menţin. Tenisul de masă din Constanţa este un izvor de talente care nu seacă niciodată. Ies la iveală noi şi noi nestemate. A devenit o regulă ca sportivele şi sportivii de la LPS „Nicolae Rotaru“ şi CS Farul să câştige contra unor adversare / adversari mai mari ca vârstă, atât în competiţiile interne, cât şi în cele internaţionale, ceea ce spune multe.
 
În ciuda faptului că acest sport nu beneficiază, pe nedrept, de atenţia care i s-ar cuveni şi nici de bani pe măsura performanţelor (cu adevărat remarcabile), Constanţa continuă să se afle în prima linie. Schimbul de generaţii nu se cunoaşte. Se obţin, în continuare, medalii peste medalii, iar antrenorii propun în continuare noi nume, din ce în ce mai cunoscute, şi în ţară, şi în străinătate. La toate categoriile de vârstă, Constanţa e fruncea.
 
De pildă, în probele pe echipe, până acum în 2018, la Campionatele Naţionale, s-au obţinut cinci medalii de aur şi una de argint! Au ieşit campioane ale României formaţiile de junioare III, junioare II, junioare I şi senioare ale CS Farul plus cea de juniori I de la LPS „Nicolae Rotaru“, iar echipa de fete de 8-10 ani a CS Farul a devenit vicecampioană naţională.
 
Toate aceste performanţe au o mare însemnătate, dar se cuvine să zăbovesc puţin asupra titlului de la senioare, din Superligă, cea care e vârful piramidei. Prin acest aur, fetele de la CS Farul au pus capăt supremaţiei din competiţie a echipei ACS Dumbrăviţa, campioana ultimelor patru ediţii!
 
Constănţencele le-au învins în finală pe timişorence tur - retur, 5-2 pe litoral, 5-4 în Banat! Realizarea lor e cu atât mai importantă cu cât jucătoarele de la Dumbrăviţa sunt mai mari ca vârstă şi mai experimentate decât majoritatea celor de la Farul. Pe parcursul campionatului, pentru Constanţa au jucat numai surorile Zaharia (Alina şi Elena) şi Camelia Mitrofan şi doar în cele două întâlniri din finală li s-a alăturat în teren Anamaria Sebe (26 de ani), cea care face parte şi din corpul tehnic al echipei, alături de Viorel Filimon şi Elena Sebe.
 
Însă Constanţa nu este medaliată numai pe echipe, ci şi în probele individuale, la întrecerile interne şi internaţionale dintre cele mai mari. Realizări, deci, la nivel maxim. Totodată, Constanţa dă sportivi, dar şi antrenori (unii dintre cei mai buni din ţară şi din străinătate) la loturile naţionale. Totul e roz deci? Nu, pentru că există şi o neîmplinire: din pricina fondurilor insuficiente, Constanţa nu îşi poate ţine valorile acasă. Mai devreme sau mai târziu, diamantele locale pleacă, la alte cluburi din România sau de peste hotare.
 
Când se va ajunge să poată fi păstrate la Constanţa toate valorile din tenis de masă, toate parcurgând astfel circuitul copii - seniori (cât mai mulţi ani) la cluburi locale (un fel de circuit închis al performanţei, dacă îmi este permisă comparaţia), atunci putem spune că tenisul de masă va căpăta la Constanţa deplina împlinire. Deocamdată, persistă întrebarea: când se va întâmpla aceasta?
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi medalii Aur și bronz pentru Constanța la Naționalele de tenis de masă (galerie foto)

13 Feb 2019 497

Sportivi şi antrenori, premiaţi Bani de la bugetul local pentru performanţele internaţionale ale CS Farul Constanţa şi ale LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa (documente)

26 Nov 2018 716

Tenis de masă Surorile Zaharia, Alina şi Elena, de la CS Farul Constanţa, au urcat pe podium şi la Naţionalele de tineret (galerie foto)

20 Nov 2018 495

Familia antrenorului echipei naţionale de tenis de masă a României, constănţeanul Viorel Filimon, în doliu!

01 Nov 2018 975

Turneu internaţional de tenis de masă în Cipru, cu nouă locuri pe podium ocupate de reprezentanţi ai Constanţei (galerie foto)

17 Oct 2018 616

Campioana României la tenis de masă, CS Farul Constanţa, pe primul loc după meciurile din turul Superligii

03 Sep 2018 1782

Patru zile pline de tenis de masă la Constanţa! Se joacă turul Superligii şi al Diviziei A

29 Aug 2018 1039

UPDATE. Surorile Zaharia, Alina şi Elena, se duelează în finală! Medalii de aur pentru Constanţa la Campionatul Balcanic de tenis de masă (galerie foto)

05 Aug 2018 1712

Campioana ultimelor patru ediţii, învinsă la Constanţa Jucătoarele de tenis de masă de la CS Farul, la un pas de medalia de aur în Superligă (galerie foto)

04 Jun 2018 1969

Tenis de masă CS Farul Constanţa a cucerit medalia de argint la Naţionale (galerie foto)

16 May 2018 843

Tenis de masă România s-a oprit în sferturi la Mondiale. Înfrângere cu Hong Kong

04 May 2018 667

UPDATE 2. Au reuşit imposibilul Antrenată de Viorel Filimon şi cu Eliza Samara în componenţă, România s-a calificat direct în sferturi la Mondiale

03 May 2018 908

Rezultat deosebit Fetele de la CS Farul Constanţa s-au calificat în finala Superligii Naţionale la tenis de masă

04 Apr 2018 1604

Singura echipă europeană participantă Eliza Samara şi Viorel Filimon, sfert de finală, cu România, la Cupa Mondială (galerie foto)

26 Feb 2018 647

CS Farul Constanţa şi LPS „Nicolae Rotaru“, aur la Naţionalele de tenis de masă

11 Feb 2018 1376