Editorial Circuitul închis al performanţei, doar un vis?


Anii şi generaţiile trec, performanţele se menţin. Tenisul de masă din Constanţa este un izvor de talente care nu seacă niciodată. Ies la iveală noi şi noi nestemate. A devenit o regulă ca sportivele şi sportivii de la LPS „Nicolae Rotaru“ şi CS Farul să câştige contra unor adversare / adversari mai mari ca vârstă, atât în competiţiile interne, cât şi în cele internaţionale, ceea ce spune multe.
 
În ciuda faptului că acest sport nu beneficiază, pe nedrept, de atenţia care i s-ar cuveni şi nici de bani pe măsura performanţelor (cu adevărat remarcabile), Constanţa continuă să se afle în prima linie. Schimbul de generaţii nu se cunoaşte. Se obţin, în continuare, medalii peste medalii, iar antrenorii propun în continuare noi nume, din ce în ce mai cunoscute, şi în ţară, şi în străinătate. La toate categoriile de vârstă, Constanţa e fruncea.
 
De pildă, în probele pe echipe, până acum în 2018, la Campionatele Naţionale, s-au obţinut cinci medalii de aur şi una de argint! Au ieşit campioane ale României formaţiile de junioare III, junioare II, junioare I şi senioare ale CS Farul plus cea de juniori I de la LPS „Nicolae Rotaru“, iar echipa de fete de 8-10 ani a CS Farul a devenit vicecampioană naţională.
 
Toate aceste performanţe au o mare însemnătate, dar se cuvine să zăbovesc puţin asupra titlului de la senioare, din Superligă, cea care e vârful piramidei. Prin acest aur, fetele de la CS Farul au pus capăt supremaţiei din competiţie a echipei ACS Dumbrăviţa, campioana ultimelor patru ediţii!
 
Constănţencele le-au învins în finală pe timişorence tur - retur, 5-2 pe litoral, 5-4 în Banat! Realizarea lor e cu atât mai importantă cu cât jucătoarele de la Dumbrăviţa sunt mai mari ca vârstă şi mai experimentate decât majoritatea celor de la Farul. Pe parcursul campionatului, pentru Constanţa au jucat numai surorile Zaharia (Alina şi Elena) şi Camelia Mitrofan şi doar în cele două întâlniri din finală li s-a alăturat în teren Anamaria Sebe (26 de ani), cea care face parte şi din corpul tehnic al echipei, alături de Viorel Filimon şi Elena Sebe.
 
Însă Constanţa nu este medaliată numai pe echipe, ci şi în probele individuale, la întrecerile interne şi internaţionale dintre cele mai mari. Realizări, deci, la nivel maxim. Totodată, Constanţa dă sportivi, dar şi antrenori (unii dintre cei mai buni din ţară şi din străinătate) la loturile naţionale. Totul e roz deci? Nu, pentru că există şi o neîmplinire: din pricina fondurilor insuficiente, Constanţa nu îşi poate ţine valorile acasă. Mai devreme sau mai târziu, diamantele locale pleacă, la alte cluburi din România sau de peste hotare.
 
Când se va ajunge să poată fi păstrate la Constanţa toate valorile din tenis de masă, toate parcurgând astfel circuitul copii - seniori (cât mai mulţi ani) la cluburi locale (un fel de circuit închis al performanţei, dacă îmi este permisă comparaţia), atunci putem spune că tenisul de masă va căpăta la Constanţa deplina împlinire. Deocamdată, persistă întrebarea: când se va întâmpla aceasta?
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța, parcurs continental de senzație! Viorel Filimon - „Participarea în ETTU Europe Cup Women, o experiență importantă“ (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 951

LIVE TEXT. Tenis de masă CSM Constanța, învinsă, dar a luptat admirabil pentru finala ETTU Europe Cup Women (FOTO + VIDEO)

17 Mar 2024 773

Calendar săptămânal CSM Constanța Tenisul de masă ține capul de afiș, cu meciul din Sala Sporturilor, din semifinalele Europe Cup Women

15 Mar 2024 520

Tenis de masă CSM Constanța joacă în Sala Sporturilor pentru calificarea în finala ETTU Europe Cup Women. „Alături de o sală plină!“

13 Mar 2024 558

Tenis de masă CSM Constanța luptă pentru calificarea în finala Europe Cup Women. Înfrângere la mare luptă în tur (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 695

Tenis de masă CSM Constanța, reprezentat în echipa României la Campionatul Mondial din Coreea de Sud

07 Feb 2024 945

LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța Tenis de masă Vladimir Filimon Romanescu, pe podium la Cupa României Under-11

05 Feb 2024 733

Tenis de masă. „Senzațional!“ CSM Constanța, în semifinalele ETTU Europe Cup Women. A învins ALCL TT Grand-Quevilly și în Franța! (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 1028

Tenis de masă „Maraton nebun!“. CSM Constanța a produs surpriza și a învins ALCL TT Grand-Quevilly în ETTU Europe Cup Women (GALERIE FOTO)

31 Jan 2024 903

Tenis de masă CSM Constanța, meci pe teren propriu cu ALCL TT Grand-Quevilly, în sferturile ETTU Europe Cup Women

28 Jan 2024 780

CSM Constanța Elena Zaharia, vicecampioană mondială - „Privesc înapoi cu nostalgie, dar și cu fericire și mândrie“ (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 1042

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, vicecampioană mondială la simplu. „Istorie, o performanță imensă!“

03 Dec 2023 1141

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, în finală la Campionatul Mondial, în proba individuală!

03 Dec 2023 973

CSM Constanța tenis de masă Elena Zaharia, medaliată mondială și la simplu

02 Dec 2023 1016

După bronzul mondial cu echipa, Elena Zaharia a fost aproape de medalie și la dublu feminin

02 Dec 2023 927