Editorial

Editorial Clădirile care tulbură frumuseţea de sărbătoare a Constanţei


Cu prilejul Zilei Drapelului, anul acesta, pe 26 iunie, mai multe manifestări omagiale au avut loc în toată ţara.
 
La Constanţa, la orele dimineţii, pe faleza din faţa Comandamentului Forţelor Navale s-a desfăşurat o amplă paradă militară şi a fost arborat Drapelul României, simbol identitar şi cultural. Vremea a fost frumoasă, iar vântul a suflat exact cât era nevoie, pentru ca flamura să prindă viaţă şi atmosfera să capete o solemnitate aparte. Protagoniştii paradei, militari ai Forţelor Navale Române, au avut o atitudine demnă de o zi mare. Privitorii erau şi ei impresionaţi de frumuseţea momentului şi de priveliştea spectaculoasă de la malul mării. Le-au imortalizat cu fotografii reuşite, lumina fiindu-le favorabilă. În tot acest decor sărbătoresc, o clădire abandonată, care urma să devină hotel, un munte de beton cu goluri macabre, se încăpăţânează să apară, oricât ai încerca să o eviţi. Un colţişor, o bucată de zid, o latură... fix cât să strice atmosfera. Trebuie să faci eforturi, să renunţi la un anumit unghi, pentru a nu deveni un fundal sinistru pentru fotografia, filmarea sau, pur şi simplu, privirea ta.
 
Mai târziu, spre seară, cu acelaşi prilej sărbătoresc, în Piaţa Ovidiu, maestrul Nicolae Voiculeţ a susţinut un concert, care a entuziasmat publicul cu patosul, frumuseţea şi transcendenţa folclorului românesc. În deschidere, Fanfara Jandarmeriei Române. Sportivii CS Farul Constanţa, însoţiţi de maestrul Mihai Constantin, au participat la eveniment, fluturând cu însufleţire drapele tricolore. Impresionant. Mulţime de oameni adunată, joc şi voie bună. S-a-ncins o horă mare, în care s-a prins şi renumitul tenismen român Ilie Năstase, semn că la Constanţa performanţa - care ne face să fim mândri că suntem români, oriunde în lume - este la ea acasă. Filmuleţe, fotografii, fiecare cu gândul să imortalizeze un moment de sărbătoare frumos.
 
Aceeaşi problemă, ca şi de dimineaţă. În Piaţa Ovidiu, lângă Banca Naţională, se înalţă, în toată hidoşenia, o altă clădire abandonată, al cărei proiect de arhitectură nu a avut nimic de-a face cu amprenta identitară pe care o au clădirile Centrului Vechi al oraşului Constanţa. Din nou, un element perturbator, un munte de materie diform, venit să umbrească entuziasmul şi plăcerea estetică resimţite de participanţii la eveniment.
 
Durerea şi mai mare este dată de faptul că aceste clădiri monstru construite după ’89, fiind mai înalte decât celelalte, se văd din aproape orice punct al Portului Tomis şi al falezei şi, ori de câte ori vrei să faci o fotografie de ansamblu sau, pur şi simplu, să te bucuri de privelişte, ele te readuc într-o realitate degradată.
 
Cum speranţa nu moare niciodată, poate aceşti Goliat de beton vor fi răpuşi sau măcar îmblânziţi, căpătând o formă şi un aspect care să nu agreseze privitorul, iar frumuseţea şi farmecul Peninsulei constănţene vor fi redate, în întregime!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Concert de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură Constanța „Să simțim românește la ziua noastră sfântă!“ (galerie foto + video)

03 Dec 2018 531

Steag gigantic de Centenar, la Vama Veche

02 Dec 2018 750

Drapel de 150 de metri pătrați, amplasat la Casa de Cultură din Constanța , cu ocazia Centenarului

01 Dec 2018 916

Flash mob pentru România în toate unitățile de învățământ din județul Constanța Suită de activități, dedicate Zilei Naționale (galerie foto)

01 Dec 2018 822

LIVE TEXT și VIDEO Spectacol inedit dedicat sărbătoririi Centenarului, dar și sărbătorii de Sfântul Andrei la Constanța (galerie foto+video)

30 Nov 2018 1095

„E scris pe tricolor Unire !”, spectacol dedicat Centenarului la Casa de Cultură Constanța

21 Nov 2018 504

Adin Gani, de la Gethika Team Constanţa, victorie de senzaţie! L-a învins pe celebrul Ruslan Shogenov şi a ieşit campion mondial la Ashihara Karate (galerie foto + video)

21 Nov 2018 1593

România a câștigat meciul cu Muntenegru din Liga Națiunilor (galerie foto)

20 Nov 2018 778

Ianis Hagi şi Tudor Băluţă, de la FC Viitorul, în lotul tricolor La ce televiziune poate fi urmărit meciul Muntenegru - România, de diseară (galerie foto)

20 Nov 2018 966

La 20 de ani, Ianis Hagi a debutat la echipa națională de seniori a României. Ce a declarat căpitanul FC Viitorul

18 Nov 2018 979

Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, în faţa debutului la Naţionala mare a României „Îţi ţinem pumnii! Răbdare şi curaj!“ (galerie foto)

15 Nov 2018 710

„Da, îmi doresc foarte mult!“ Cum a ajuns Bogdan Ţâru căpitan la FC Viitorul, la 20 de ani. Ce i-a spus Hagi atunci

08 Nov 2018 662

UPDATE. Colonelul (r) Remus Macovei, lansare de carte la Constanța, de Ziua Armatei Române (galerie foto)

25 Oct 2018 717

Ecaterina Armanu, sub tricolor Baschetbalistele de la Phoenix Ştiinţa joacă astăzi la Constanţa în Liga Naţională

17 Oct 2018 855

Echipa națională de tineret a României s-a calificat la Campionatul European din 2019. Cu ce scor a învins selecționata din Liechtenstein

16 Oct 2018 663