Editorial

Editorial Clădirile care tulbură frumuseţea de sărbătoare a Constanţei


Cu prilejul Zilei Drapelului, anul acesta, pe 26 iunie, mai multe manifestări omagiale au avut loc în toată ţara.
 
La Constanţa, la orele dimineţii, pe faleza din faţa Comandamentului Forţelor Navale s-a desfăşurat o amplă paradă militară şi a fost arborat Drapelul României, simbol identitar şi cultural. Vremea a fost frumoasă, iar vântul a suflat exact cât era nevoie, pentru ca flamura să prindă viaţă şi atmosfera să capete o solemnitate aparte. Protagoniştii paradei, militari ai Forţelor Navale Române, au avut o atitudine demnă de o zi mare. Privitorii erau şi ei impresionaţi de frumuseţea momentului şi de priveliştea spectaculoasă de la malul mării. Le-au imortalizat cu fotografii reuşite, lumina fiindu-le favorabilă. În tot acest decor sărbătoresc, o clădire abandonată, care urma să devină hotel, un munte de beton cu goluri macabre, se încăpăţânează să apară, oricât ai încerca să o eviţi. Un colţişor, o bucată de zid, o latură... fix cât să strice atmosfera. Trebuie să faci eforturi, să renunţi la un anumit unghi, pentru a nu deveni un fundal sinistru pentru fotografia, filmarea sau, pur şi simplu, privirea ta.
 
Mai târziu, spre seară, cu acelaşi prilej sărbătoresc, în Piaţa Ovidiu, maestrul Nicolae Voiculeţ a susţinut un concert, care a entuziasmat publicul cu patosul, frumuseţea şi transcendenţa folclorului românesc. În deschidere, Fanfara Jandarmeriei Române. Sportivii CS Farul Constanţa, însoţiţi de maestrul Mihai Constantin, au participat la eveniment, fluturând cu însufleţire drapele tricolore. Impresionant. Mulţime de oameni adunată, joc şi voie bună. S-a-ncins o horă mare, în care s-a prins şi renumitul tenismen român Ilie Năstase, semn că la Constanţa performanţa - care ne face să fim mândri că suntem români, oriunde în lume - este la ea acasă. Filmuleţe, fotografii, fiecare cu gândul să imortalizeze un moment de sărbătoare frumos.
 
Aceeaşi problemă, ca şi de dimineaţă. În Piaţa Ovidiu, lângă Banca Naţională, se înalţă, în toată hidoşenia, o altă clădire abandonată, al cărei proiect de arhitectură nu a avut nimic de-a face cu amprenta identitară pe care o au clădirile Centrului Vechi al oraşului Constanţa. Din nou, un element perturbator, un munte de materie diform, venit să umbrească entuziasmul şi plăcerea estetică resimţite de participanţii la eveniment.
 
Durerea şi mai mare este dată de faptul că aceste clădiri monstru construite după ’89, fiind mai înalte decât celelalte, se văd din aproape orice punct al Portului Tomis şi al falezei şi, ori de câte ori vrei să faci o fotografie de ansamblu sau, pur şi simplu, să te bucuri de privelişte, ele te readuc într-o realitate degradată.
 
Cum speranţa nu moare niciodată, poate aceşti Goliat de beton vor fi răpuşi sau măcar îmblânziţi, căpătând o formă şi un aspect care să nu agreseze privitorul, iar frumuseţea şi farmecul Peninsulei constănţene vor fi redate, în întregime!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Sunt pregătit“ Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, vorbeşte despre următorul pas din cariera sa

12 Apr 2019 677

Căpitanul echipei naţionale Fotbalista constănţeană Florentina Olar - Spânu, convocată pentru meciurile cu Malta

03 Apr 2019 422

Constanţa. Ce mesaje transmit, prin afişe şi bannere, partidele politice în precampanie electorală (galerie foto)

27 Mar 2019 1023

Rugbyşti de la Tomitanii Constanţa şi CS Năvodari, în lotul României Under-20 care va evolua la Campionatul European (galerie foto)

26 Mar 2019 631

Ianis Hagi şi Tudor Băluţă, de la FC Viitorul, în lot România debutează sâmbătă în preliminariile Euro 2020. Meci cu Suedia! (galerie foto)

23 Mar 2019 549

Baschetbalista Alexandra Marcu, de la Phoenix Ştiinţa Constanţa, în pregătire cu lotul naţional în vederea Campionatului European

06 Feb 2019 861

Fundaşul Marius Leca, de la FC Viitorul, în lotul României pentru dubla cu Grecia

02 Feb 2019 728

Concert de Ziua Națională a României, la Casa de Cultură Constanța „Să simțim românește la ziua noastră sfântă!“ (galerie foto + video)

03 Dec 2018 631

Steag gigantic de Centenar, la Vama Veche

02 Dec 2018 881

Drapel de 150 de metri pătrați, amplasat la Casa de Cultură din Constanța , cu ocazia Centenarului

01 Dec 2018 1023

Flash mob pentru România în toate unitățile de învățământ din județul Constanța Suită de activități, dedicate Zilei Naționale (galerie foto)

01 Dec 2018 1143

LIVE TEXT și VIDEO Spectacol inedit dedicat sărbătoririi Centenarului, dar și sărbătorii de Sfântul Andrei la Constanța (galerie foto+video)

30 Nov 2018 1371

„E scris pe tricolor Unire !”, spectacol dedicat Centenarului la Casa de Cultură Constanța

21 Nov 2018 609

Adin Gani, de la Gethika Team Constanţa, victorie de senzaţie! L-a învins pe celebrul Ruslan Shogenov şi a ieşit campion mondial la Ashihara Karate (galerie foto + video)

21 Nov 2018 1829

România a câștigat meciul cu Muntenegru din Liga Națiunilor (galerie foto)

20 Nov 2018 879