Editorial Clădirile care tulbură frumuseţea de sărbătoare a Constanţei


Cu prilejul Zilei Drapelului, anul acesta, pe 26 iunie, mai multe manifestări omagiale au avut loc în toată ţara.
 
La Constanţa, la orele dimineţii, pe faleza din faţa Comandamentului Forţelor Navale s-a desfăşurat o amplă paradă militară şi a fost arborat Drapelul României, simbol identitar şi cultural. Vremea a fost frumoasă, iar vântul a suflat exact cât era nevoie, pentru ca flamura să prindă viaţă şi atmosfera să capete o solemnitate aparte. Protagoniştii paradei, militari ai Forţelor Navale Române, au avut o atitudine demnă de o zi mare. Privitorii erau şi ei impresionaţi de frumuseţea momentului şi de priveliştea spectaculoasă de la malul mării. Le-au imortalizat cu fotografii reuşite, lumina fiindu-le favorabilă. În tot acest decor sărbătoresc, o clădire abandonată, care urma să devină hotel, un munte de beton cu goluri macabre, se încăpăţânează să apară, oricât ai încerca să o eviţi. Un colţişor, o bucată de zid, o latură... fix cât să strice atmosfera. Trebuie să faci eforturi, să renunţi la un anumit unghi, pentru a nu deveni un fundal sinistru pentru fotografia, filmarea sau, pur şi simplu, privirea ta.
 
Mai târziu, spre seară, cu acelaşi prilej sărbătoresc, în Piaţa Ovidiu, maestrul Nicolae Voiculeţ a susţinut un concert, care a entuziasmat publicul cu patosul, frumuseţea şi transcendenţa folclorului românesc. În deschidere, Fanfara Jandarmeriei Române. Sportivii CS Farul Constanţa, însoţiţi de maestrul Mihai Constantin, au participat la eveniment, fluturând cu însufleţire drapele tricolore. Impresionant. Mulţime de oameni adunată, joc şi voie bună. S-a-ncins o horă mare, în care s-a prins şi renumitul tenismen român Ilie Năstase, semn că la Constanţa performanţa - care ne face să fim mândri că suntem români, oriunde în lume - este la ea acasă. Filmuleţe, fotografii, fiecare cu gândul să imortalizeze un moment de sărbătoare frumos.
 
Aceeaşi problemă, ca şi de dimineaţă. În Piaţa Ovidiu, lângă Banca Naţională, se înalţă, în toată hidoşenia, o altă clădire abandonată, al cărei proiect de arhitectură nu a avut nimic de-a face cu amprenta identitară pe care o au clădirile Centrului Vechi al oraşului Constanţa. Din nou, un element perturbator, un munte de materie diform, venit să umbrească entuziasmul şi plăcerea estetică resimţite de participanţii la eveniment.
 
Durerea şi mai mare este dată de faptul că aceste clădiri monstru construite după ’89, fiind mai înalte decât celelalte, se văd din aproape orice punct al Portului Tomis şi al falezei şi, ori de câte ori vrei să faci o fotografie de ansamblu sau, pur şi simplu, să te bucuri de privelişte, ele te readuc într-o realitate degradată.
 
Cum speranţa nu moare niciodată, poate aceşti Goliat de beton vor fi răpuşi sau măcar îmblânziţi, căpătând o formă şi un aspect care să nu agreseze privitorul, iar frumuseţea şi farmecul Peninsulei constănţene vor fi redate, în întregime!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tenis de masă CSM Constanța, reprezentat în echipa României la Campionatul Mondial din Coreea de Sud

07 Feb 2024 945

George Buricea, selecționer România „Constanța dă antrenorul Naționalei și sunt mândru că echipa mea de suflet m-a adus aici“ (GALERIE FOTO)

01 Feb 2024 1523

Handbal CSM Constanța dă un sfert dintre jucătorii cu care România participă la Euro. Vineri, 12 ianuarie 2024, primul meci al tricolorilor

11 Jan 2024 1019

Șase handbaliști de la CSM Constanța evoluează la turneul Yellow Cup 2024, în Elveția

04 Jan 2024 1090

Fotbalista Laura Rus, de la Farul Constanța, și-a anunțat retragerea de la echipa națională

04 Dec 2023 755

Cu tricolorul la gât Alergătorul Arun Asan, din Techirghiol, baie în Marea Neagră și de 1 Decembrie 2023 (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 Dec 2023 2219

Tenis de masă Constanța „Mândrie tricoloră!“. Elena Zaharia și Bianca Mei-Roșu, medalie de bronz la Campionatul Mondial

28 Nov 2023 905

Ziua Națională a României, marcată la Tulcea

25 Nov 2023 1299

România Under-17 s-a calificat la Turul de Elită. Sub tricolor au jucat și fotbaliști de la Academia Hagi

21 Nov 2023 1141

La cinci ani de la debutul sub tricolor, Ianis Hagi și-a îndeplinit visul cel mare. „Mergem la Euro, România!“

20 Nov 2023 975

Ministrul Apărării „Îi sărbătorim, astăzi, pe veteranii teatrelor de operații, militari care au îndeplinit oate misiunile internaționale la care România a participat“

11 Nov 2023 555

Baschet CSM Constanța are convocate la Națională cele mai multe jucătoare dintre toate cluburile din Liga Națională

09 Nov 2023 763

Rugby În pregătire pentru Euro 2023, România U-20 a jucat la Năvodari cu CSM Constanța (GALERIE FOTO)

05 Nov 2023 1004

Rugby CSM Constanța, meci amical cu Naționala României

02 Nov 2023 1014

15 octombrie 2023, România - Andorra. Louis Munteanu, de la Farul Constanța, nu face parte din lotul tricolor la acest meci

15 Oct 2023 1628