Editorial

Editorial Constanţa l-a umilit pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu!Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa s-a reunit, ieri, în şedinţă ordinară, în Sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi s-au aflat şi trei proiecte prin care trei profesori - fondatori ai Universităţii „Ovidius“ din Constanţa - urmau să devină cetăţeni de onoare. Până aici, toate bune şi frumoase, doar că doar doi dintre ei au şi primit această distincţie, respectiv prof. univ. Victor Ciupină şi cunoscutul biolog Adrian Bavaru. Nu aceeaşi şansă a avut şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu, care nu a primit acest titlu onorabil.
 
Astfel, pentru prima dată în istoria Constanţei, un proiect prin care unei personalităţi a oraşului ar urma să i se acorde titlul de cetăţean de onoare este respins de aleşii locali. Astfel, un om de o incontestabilă anvergură, un profesor universitar este umilit de către… consilierii locali. În urma aplicării votului secret, aleşii nu i-au dat votul şi cadrului universitar în vârstă de 76 de ani. Un vot împotrivă a fost de ajuns ca profesorul să plece cu ochii în lacrimi acasă, deşi a venit la şedinţă pentru că a fost nominalizat chiar de către viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Constanţa, Decebal Făgădău.

Prof. Gheorghe Dumitraşcu - „Nu mai vreau acest titlu!“

„Nu se poate! Ar trebui să spun că sufăr, dar nu. Nimeni nu este filosof în ţara lui. Celor care au votat împotrivă le-aş spune să facă şi ei măcar ce am făcut eu. Măcar să facă toţi a suta parte din ce am făcut eu pentru Constanţa. Nu mai vreau acest titlu! Asta este Constanţa. Sigur, dacă o să am bani, plec de aici. Glumesc… Să vă reamintesc că cel puţin doi, trei ani, când se spunea Gheorghe Dumitraşcu, se spunea Constanţa? N-am auzit să se spună pentru toată Constanţa, că se spune numele ei, atunci când se rosteşte numele cuiva. Asta este. Am dăruit Arhivelor Statului peste 400 de dosare de arhivă. E ridicol! Nu îmi mai doresc acest titlu. Am terminat! Le mulţumesc!“, a spus, cu ochii în lacrimi, dar resemnat, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

 
Mă întreb ce aş putea spune, ce aş mai putea completa. Dragii noştri aleşi locali au dat  dovadă, încă o dată, de o lipsă acută de sensibilitate cu privire la valorile culturale ale oraşului. Au umilit un istoric reputat, i-au nesocotit activitatea. De regret suntem plini toţi. Dar cu ce a greşit Gheorghe Dumitraşcu? Ţine morţiş Constanţa să îşi umilească reperele?
 
Domnilor consilieri, acest profesor a luptat din greu să obţină un sediu nou pentru Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, să aducă în proprietatea instituţiei de învăţământ superior terenurile pe care astăzi se află căminele studenţeşti. A predat mai bine de 20 de ani la Facultatea de Istorie din cadrul universităţii mai sus menţionate. Este autorul a peste 200 de studii şi articole pe teme istorice, publicate în reviste ştiinţifice axate pe acest domeniu. Mai mult decât atât, a pus umărul la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din aceeaşi universitate. În opinia mea, doar ultimul argument ar trebui să vă facă să vă daţi demisia! Nu ştim cine a votat împotrivă, deoarece votul a fost secret. Oare aveţi curajul să vă arătaţi, domnilor consilieri?
 
Nici de soluţii n-am mai putea vorbi. Omul de cultură şi fostul senator a abandonat acest vis! Nici dacă i se va mai propune acest titlu nu l-ar mai dori. Şi eu aş face la fel. Niciun jurnalist nu are cuvinte să descrie tratamentul la care a fost supus domnul profesor Dumitraşcu. Pentru mine, este o dovadă clară că această clasă politică trebuie să dispară. Să plece!
 
Şi mă mai întreb ceva. De ce nu pot fi consilierii profesionişti? Să discute proiectele înainte şi abia apoi să fie chemaţi oamenii, pentru a culege laudele. Normal, suntem în campanie. Nu mai putem aştepta. Am vrea să culegem laurii încă de pe acum, însă nu ne dăm seama că, în situaţia în care aceste proiecte sunt respinse, oamenii vor fi umiliţi…
 
Votul împotriva istoricului Gheorghe Dumitraşcu este un vot împotriva Constanţei, împotriva valorilor şi împotriva locuitorilor oraşului. Oameni buni, nu aţi putut lăsa rivalitatea politică nici măcar în acest moment?! Atât de departe s-a ajuns? Să umilim oameni, să aruncăm valorile la gunoi? Aceasta nu e Constanţa despre care îmi povesteau bunicii mei. Eu, de astăzi, nu mai cunosc această Constanţă!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Doina

31 Mar, 2016 08:41

Nici eu nu recunosc aceasta Constanta!Este urata!!!

Articole asemanatoare

Continuă lucrările de tăiere a cablurilor tv, telefonie și internet de pe principalele bulevarde din municipiul Constanţa

18 Feb 2019 498

Proiect pilot demarat la Constanța în zona trecerilor de pietoni. Ce prevede acesta și în ce zonă se derulează (video)

18 Feb 2019 524

Litoral Real Invest, certificat de urbanism de la Primăria Constanţa. Ce pun la cale investitorii

18 Feb 2019 467

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi că zona peninsulară a Constanţei va deveni pietonală

18 Feb 2019 307

Municipalitatea demarează proiectul de reabilitare exterioară a bazinului de înot al Liceului Teoretic „George Călinescu“

18 Feb 2019 353

Proiectul „Tu decizi pentru Constanţa“ a fost înregistrat la secretariatul Consiliului Local Municipal

18 Feb 2019 677

Colegiul Național de Arte „Regina Maria” promovează destinația Constanța-Mamaia la Târgul de Turism al României (galerie foto)

16 Feb 2019 520

Interviu live Strategia Primăriei Constanța în domeniul sportului. Sală Polivalentă, organizarea de competiții sportive internaționale și instituirea trofeului „Fairplay“ (video)

16 Feb 2019 1717

Se analizează evoluţia fenomenelor apărute pe strada Traian Firma fostului director al GeoEcoMar, consultanţă pentru Primăria Constanţa

16 Feb 2019 1247

Cei 16 palmieri din municipiul Constanţa vor ierna în serele Pomacost

16 Feb 2019 612

Lucrări de amenajare a unor noi locuri de parcare în municipiul Constanța (galerie foto+video)

15 Feb 2019 776

Aquator SRL dotează cabinetele veterinare ale biobazei municipalităţii (document)

15 Feb 2019 376

Va avea opt etaje şi patru stele Mihăiţă Vasea va ridica un hotel cu SPA şi piscină pe malul lacului Siutghiol

15 Feb 2019 1606

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 688

Orchestra Forțelor Navale Române promovează Constanța la Târgul de Turism al României

14 Feb 2019 393