Editorial

Editorial Constanţa l-a umilit pe profesorul Gheorghe Dumitraşcu!Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa s-a reunit, ieri, în şedinţă ordinară, în Sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi s-au aflat şi trei proiecte prin care trei profesori - fondatori ai Universităţii „Ovidius“ din Constanţa - urmau să devină cetăţeni de onoare. Până aici, toate bune şi frumoase, doar că doar doi dintre ei au şi primit această distincţie, respectiv prof. univ. Victor Ciupină şi cunoscutul biolog Adrian Bavaru. Nu aceeaşi şansă a avut şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu, care nu a primit acest titlu onorabil.
 
Astfel, pentru prima dată în istoria Constanţei, un proiect prin care unei personalităţi a oraşului ar urma să i se acorde titlul de cetăţean de onoare este respins de aleşii locali. Astfel, un om de o incontestabilă anvergură, un profesor universitar este umilit de către… consilierii locali. În urma aplicării votului secret, aleşii nu i-au dat votul şi cadrului universitar în vârstă de 76 de ani. Un vot împotrivă a fost de ajuns ca profesorul să plece cu ochii în lacrimi acasă, deşi a venit la şedinţă pentru că a fost nominalizat chiar de către viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Constanţa, Decebal Făgădău.

Prof. Gheorghe Dumitraşcu - „Nu mai vreau acest titlu!“

„Nu se poate! Ar trebui să spun că sufăr, dar nu. Nimeni nu este filosof în ţara lui. Celor care au votat împotrivă le-aş spune să facă şi ei măcar ce am făcut eu. Măcar să facă toţi a suta parte din ce am făcut eu pentru Constanţa. Nu mai vreau acest titlu! Asta este Constanţa. Sigur, dacă o să am bani, plec de aici. Glumesc… Să vă reamintesc că cel puţin doi, trei ani, când se spunea Gheorghe Dumitraşcu, se spunea Constanţa? N-am auzit să se spună pentru toată Constanţa, că se spune numele ei, atunci când se rosteşte numele cuiva. Asta este. Am dăruit Arhivelor Statului peste 400 de dosare de arhivă. E ridicol! Nu îmi mai doresc acest titlu. Am terminat! Le mulţumesc!“, a spus, cu ochii în lacrimi, dar resemnat, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

 
Mă întreb ce aş putea spune, ce aş mai putea completa. Dragii noştri aleşi locali au dat  dovadă, încă o dată, de o lipsă acută de sensibilitate cu privire la valorile culturale ale oraşului. Au umilit un istoric reputat, i-au nesocotit activitatea. De regret suntem plini toţi. Dar cu ce a greşit Gheorghe Dumitraşcu? Ţine morţiş Constanţa să îşi umilească reperele?
 
Domnilor consilieri, acest profesor a luptat din greu să obţină un sediu nou pentru Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, să aducă în proprietatea instituţiei de învăţământ superior terenurile pe care astăzi se află căminele studenţeşti. A predat mai bine de 20 de ani la Facultatea de Istorie din cadrul universităţii mai sus menţionate. Este autorul a peste 200 de studii şi articole pe teme istorice, publicate în reviste ştiinţifice axate pe acest domeniu. Mai mult decât atât, a pus umărul la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din aceeaşi universitate. În opinia mea, doar ultimul argument ar trebui să vă facă să vă daţi demisia! Nu ştim cine a votat împotrivă, deoarece votul a fost secret. Oare aveţi curajul să vă arătaţi, domnilor consilieri?
 
Nici de soluţii n-am mai putea vorbi. Omul de cultură şi fostul senator a abandonat acest vis! Nici dacă i se va mai propune acest titlu nu l-ar mai dori. Şi eu aş face la fel. Niciun jurnalist nu are cuvinte să descrie tratamentul la care a fost supus domnul profesor Dumitraşcu. Pentru mine, este o dovadă clară că această clasă politică trebuie să dispară. Să plece!
 
Şi mă mai întreb ceva. De ce nu pot fi consilierii profesionişti? Să discute proiectele înainte şi abia apoi să fie chemaţi oamenii, pentru a culege laudele. Normal, suntem în campanie. Nu mai putem aştepta. Am vrea să culegem laurii încă de pe acum, însă nu ne dăm seama că, în situaţia în care aceste proiecte sunt respinse, oamenii vor fi umiliţi…
 
Votul împotriva istoricului Gheorghe Dumitraşcu este un vot împotriva Constanţei, împotriva valorilor şi împotriva locuitorilor oraşului. Oameni buni, nu aţi putut lăsa rivalitatea politică nici măcar în acest moment?! Atât de departe s-a ajuns? Să umilim oameni, să aruncăm valorile la gunoi? Aceasta nu e Constanţa despre care îmi povesteau bunicii mei. Eu, de astăzi, nu mai cunosc această Constanţă!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Doina

31 Mar, 2016 08:41

Nici eu nu recunosc aceasta Constanta!Este urata!!!

Articole asemanatoare

Simona Halep vine acasă! Primăria Constanţa, invitaţie pentru constănţeni şi turişti. Vezi programul evenimentului

19 Jul 2019 526

Primăria Hârşova scoate la concurs funcţie publică de conducere. Ce condiţii trebuie îndeplinite

19 Jul 2019 195

A doua etapă din cadrul programului primăriei Cumpăna „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2018 – 2019”

19 Jul 2019 238

Noul regulament privind activitatea de taximetrie din municipiul Constanţa, lansat în dezbatere publică (documente)

19 Jul 2019 340

Drepturi sau libertăți cetățenești încălcate? Primăria invită constănțenii interesați să participe la ședința Comisiei din 24 iulie

18 Jul 2019 307

Iubitorii de lectură, invitaţi la târgul "Valuri de carte" de la Constanţa

18 Jul 2019 306

Unde poate fi consultat proiectul pentru aprobarea Regulamentului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța

18 Jul 2019 297

Continuă acțiunile de dezinsecție în cartierele constănţene

18 Jul 2019 326

Consultare de piaţă. Primăria municipiului Constanţa actualizează PUZ Peninsulă

18 Jul 2019 272

Fadmig SRL bifează un nou contract cu Primăria Constanţa. Va reabilita balustrada de la Cazino (document)

18 Jul 2019 571

Primăria Constanţa, bună de plată! Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului a anulat în instanţă contractul de ecarisaj (documente)

18 Jul 2019 2562

Primăria Municipiului Constanța continuă acțiunile de întreținere și igienizare a spațiilor verzi (galerie foto)

17 Jul 2019 299

Trafic restricționat total, în această noapte, într-o intersecție principală din Constanța

17 Jul 2019 755

Prefectura Constanța, recurs împotriva HCLM 116/2009 privind PUZ în baza căruia s-a construit spaţiul în care funcţionează LIDL de pe bulevardul Soveja

17 Jul 2019 1529

Constănţeanul supărat Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța, despre mizeria din Parcul Tăbăcărie - „Mă doare sufletul! Zi de zi aceeași situație. Nu caut vinovați, ci remediere”!

17 Jul 2019 1293