Editorial Constanţa, oraş bogat. Depinde din ce unghi priveşti

Constanţa, oraş bogat. Iată afirmaţia anului 2018, atât de controversată în bătrânul oraş de la malul mării. Contestată vehement de mulţi dintre constănţeni, afirmaţia a început să aducă din plin cu o amară ironie.
 
Trotuare neasfaltate sau inexistente, lipsa parcurilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii, traiul scump nereflectat în serviciile publice întoarse constănţenilor - toate acestea vin să sprijine părerea celor ce s-au revoltat la auzul acestei afirmaţii. Între toate acestea - umbra Cazinoului ce aduce din ce în ce mai mult cu un spectru ce bântuie oraşul care n-a fost în stare nici măcar să-l întreţină, d-apăi să-l mai repare.
 
Şi totuşi, imaginea nu este completă nici acum. Pentru că, în aceeaşi urbe, avem şi vile de mii de euro pe malul mării, cu privelişti ce îţi iau respiraţia. Avem cartiere exclusiviste. Malluri cu preţuri adesea exorbitante, dar încărcate până la refuz. Mai ales dacă au fost închise o zi. Avem bolizi de lux ai căror proprietari nu se sinchisesc că îşi rup anvelopele în craterele de pe străzi. Avem toalete publice de mii de euro. Avem, de sărbători, cozi în hipermarketuri ce se traduc în ore întregi „în stand by“ la casa de marcat. Şi coşuri umplute până la refuz. Şi înainte de Crăciun, şi înainte de Revelion. Avem o staţiune ce se dovedeşte în sezon a fi mai scumpă decât multe alte „surate“ din străinătate şi care, în ciuda preţurilor mai mult decât piperate, e plină vara tot de constănţeni.
 
Aşadar, care şi unde este adevărul? E Constanţa un oraş bogat? Sau este aceasta doar o ironie? Incontestabil, cele două realităţi expuse mai sus există şi coexistă în ciuda prăpastiei dintre ele. Aşa că, bănuiesc, Constanţa chiar este un oraş bogat. Depinde doar din ce punct de vedere priveşti.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

HC Dobrogea Sud Constanța. Turcul Onur Ersin, alt oraș, dar aceeași Mare Neagră „Îmi doresc să câștigăm cupa și campionatul“

26 Aug 2020 3535

Editorial Sunt de ajuns luminiţele de un milion de euro pentru a-i satisface pe constănţeni?

12 Dec 2019 2853