Editorial

Editorial Contractul de ecarisaj nu trece examenul „genocidului“ canin şi nici nu rezolvă problema maidanezilor din oraş!

Societatea Green Life Recycling, care a avut şi în trecut cu Primăria Constanţa un contract privind prestarea de servicii de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni veterinare pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa, a câştigat licitația privind ecarisajul. Valoarea contractului este de 500.000 de lei fără TVA.
 
Primăria a făcut, în sfârşit, public contractul de ecarisaj, o achiziţie care se va dovedi, la finalul celor 12 luni, total ineficientă, în condiţiile în care pe străzile din municipiu şi în staţiunea Mamaia trăiesc oficial cel puţin 10.000 de comunitari, iar neoficial, de trei ori mai mult. Obiectul contractului pare relativ stufos la prima vedere şi cuprinde activităţi de capturare şi transport de pe domeniul public al municipiului Constanţa până la adăpostul unde vor fi cazaţi câinii, microcipare, tratamente generale, obligatorii pentru toţi câinii cazaţi, tratamente specifice pentru câinii bolnavi sau răniţi care pot fi trataţi, adăpostire (hrănire şi îngrijire în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică), sterilizare, tratamente postoperatorii, îndeplinirea procedurilor privind revendicarea, adopţia şi adopţia la distanţă, eutanasierea şi, în final, neutralizarea. Probleme vor interveni în momentul în care constănţenii nu se vor înghesui să salveze patrupedele de la eutanasiere prin adopţii, iar spaţiul de cazare se va dovedi insuficient pentru adăpostirea acestora.
 
Potrivit contractului, prestatorul se obligă ca, într-o lună, să captureze şi să transporte în adăpost aproximativ 150 de câini. Puţini, extrem de puţini, la câţi „locatari“ fără stăpân avem prin cartiere!
 
Cei 150 de câini vor fi microcipaţi, hrăniţi şi trataţi timp de 21 de zile. De sterilizare nu vor beneficia decât jumătate dintre câinii din adăpost şi doar cei care pleacă spre adopţie. Cealaltă jumătate va lua, din păcate, calea eutanasierii, din cauza lipsei capacităţii de cazare în adăpostul firmei cu sediul în localitatea Ovidiu.
 
Cu toate că autorităţile susţin că în vederea întocmirii caietului de sarcini pentru această achiziţie s-au consultat cu toţi factorii decidenţi, contractul de ecarisaj nu va reuşi nici să treacă de examenul „genocidului“ colectiv al patrupedelor, nici să rezolve problema maidanezilor din oraş.
 
Singurii care vor avea în final de câştigat din această „afacere“ sunt doar acţionarii firmei câştigătoare, care vor încasa lunar nu mai puţin de 50.000 de lei. Conform înţelegerii parafate între Primărie şi Green Life Recycling, capturarea şi transportul unui câine costă 60 de lei fără TVA. Microciparea - 13 lei, hranăa/întreţinerea - 4 lei pe zi lei, tratamentele obligatorii (deparazitare internă şi externă, vaccin antirabic) - 35 de lei, tratamente specifice - 50 de lei, sterilizarea - 65 de lei, eutanasierea - 40 de lei, iar neutralizarea, alţi 35 de lei. Preţurile sunt unitare şi se aplică fiecărui câine ridicat de hingheri.
 
Din păcate, nu am regăsit nicăieri în contract faptul că Primăria va lua în vizor, eventual în colaborare cu medici veterinari independenţi sau printr-o altă modalitate agreată, necesitatea asigurării unui feedback, a unor verificări, cel puţin în privinţa sterilizării. Dacă au fost făcute într-adevăr şi dacă numărul acestora coincide cu realitatea din teren. Un astfel de program naşte multe pericole şi el trebuie permanent controlat.
 
Fără să fiu specialist, dar parcurgând contractul, cred că această chestiune a ecarisajului trebuie regândită, indiferent de costuri, şi nu făcută de mântuială!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Carmen

12 Apr, 2017 23:04

Porniți de la falsa apreciere că în oraș ar fi 10.000 de câini, comunitari (și nu maidanezi)... Primăria a făcut un recensământ, anul trecut în toamnă, cu "mânuţa" ei, și a dat această cifră. Faptul că s-a semnat un contract cu un s.r.l. de apartament care, ce să vezi, are contracte cu "n" primării din judeţ de juri că are capacităţi nemaivăzute în România, este, într-adevăr un aspect demn de remarcat. Oare de ce totuși primăria CT trimite câinii în Ovidiu? Nu cumva ca să descurajeze eventualii adoptatori? Ba, mai mult, am înțeles de la oameni că se percep și oarece taxe (vreo 130 lei de câine) presupun că tot în ideea ca nu oricine să aibă puterea de a adopta... Oricum, ce a făcut presa constănțeană în ultima perioadă este de departe dizgrațios! În loc să determinați oamenii să devină responsabili și dornici să-și demonstreze omenia față de animale n-ați făcut decât să incitați la violență... să susțineți semnarea grabnică a unui contract aberant! Primăria a promis oamenilor încă de anul trecut un adăpost "no kill"... dar era perioadă de campanie... deh... Acum? În loc să cerem factorilor responsabili să facă un lucru demn de secolul 21 ne complacem în același stil românesc, "las' că merge şi aşa"... bani să iasă! Sufletul și conștiințele nu mai există demult pentru români, iar constănțenii excelează. Păcat!

Articole asemanatoare

Revista presei locale

22 Apr 2019 541

Mai mulţi câini maidanezi, în curtea Spitalului Judeţean Constanţa. Primăria Constanţa ce face? (galerie foto+video)

22 Apr 2019 888

Revista presei locale

01 Apr 2019 662

Revista presei locale

23 Feb 2019 736

Revista presei locale

22 Oct 2018 515

Revista presei locale

08 Jun 2018 712

Revista presei locale

16 Apr 2018 1203

Revista presei locale

04 Apr 2018 1172

Maidanezi ucişi barbar şi aruncaţi la ghenă. Vinovatul este căutat de poliţişti

29 Nov 2017 789

Atenție turiști Mai mulți câini își fac siesta pe o plajă din stațiunea Mamaia (galerie foto+video)

06 Aug 2017 4110

Revista presei locale

17 Apr 2017 1563

Revista presei locale

15 Apr 2017 1375

Revista presei locale

14 Apr 2017 1274

Cât plăteşte Primăria Constanţa pentru fiecare câine maidanez adunat de pe străzile din oraş

12 Apr 2017 3357

Copil atacat de câini la Casa de Cultură. Sesizări şi nemulţumiri Primăria Constanţa a semnat contractul de ecarisaj. Cu ce preţ

06 Apr 2017 7152