Editorial Cozonacul de lux, în epoca instabilității

  • Toate magazinele s-au umplut de produsele specifice sărbătorilor de iarnă, iar prețurile nu sunt nici ele mai prejos!
Am urmărit în ultimele luni cum prețurile au început să se ridice la cer la absolute toate produsele. Prețul la ulei s-a dublat, cartofii costă aproape cât erau cartofii dulci acum ceva timp, pâinea la un leu nu mai există, iar alte produse au crescut și ele odată cu creșeterea cheltuielilor de producție, transport etc.
 
Și se apropie sărbătorile, iar românii se apucă să își facă calculele pentru masa de Crăciun, cadouri, deci oamenii dau buzna prin hipermarketuri și mall-uri pentru a analiza și a face o parte din shopping.
 
Și ajungi la raionul de cozonaci, panettone și alte specialități de-ale gurii de sezon. Te uiți la prețuri, ștergi ochelarii pentru că poate încă sunt aburiți, te uiți iar la prețuri, îți dai cu apă pe globul ocular, te uiți iar la prețuri, faci trei pași înapoi și cruce. Nu se schimbă nimic, prețul rămâne acesta.
 
85 lei. Un panettone classic, cu puțină ciocolată înăuntru. Mă uit în dreapta. 59 lei, unul mai mic, cu stafide. Văd un preț de 35 lei puțin mai încolo – era un panettone de buzunar, sau cum se spune la varianta mică. Caut cozonaci – cel classic Boromir se apropie de 30 lei, cu diverse arome și specialități merge spre 40.
 
Nu sunt cel mai zgârcit om de pe planetă, dar mă pun în locul cuiva care are o pensie de 1.800 lei și îi simt confunzia de la raion ca și cum ar fi a mea. Cum să pregătești o masă de Crăciun decentă, când amărâtul de cozonac costă cât era, probabil, bugetul pe câteva zile al unui bătrân pentru mâncare?
 
Nu zic de alte ciocolate, pachete cadou și ce mai găsești în acest sezon. Am fost și pe la un mare comerciant de jucării și decorațiuni și dai 100 lei pe două decorațiuni amărâte pe care le arunci într-o cutie după o lună și uiți de ele câțiva ani.
 
Consumerism, mon cher!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oferta de cozonaci din perioada Crăciunului se apropie de 7,5 milioane! Situația cererilor

23 Dec 2023 719

Poliția Română, postare acidă pe Facebook, după experimentul din Portul Constanța ”Vă prezentăm o fotografie cu un cozonac ce ar fi putut fi făcut de liderul Sindicatului Europol”

23 Dec 2023 958

Este oficial! Ce se întâmplă cu prețul mai multor alimente, printre care carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii și cozonac

27 Oct 2023 708

În atenția celor care vând produse de Paşte pe internet. ANAF anunță verificări!

14 Apr 2023 1009

Rețetă de cozonac pentru Paște. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?

12 Apr 2023 1147

Milioane de cozonaci vor fi comercializați în perioada Sărbătorilor Pascale. Cu ce preț vor fi comercializați (GALERIE FOTO)

09 Apr 2023 1134

UPDATE Concurs ZIUA de Constanța împreună cu cofetăria ”Lia Dulce și Sărat” vă invită la un nou concurs! Află cum poți câștiga unul dintre cei doi cozonaci

03 Apr 2023 1370

Cum poți pregăti o delicioasă pască cu ciocolată și aluat de cozonac? Iată ingredientele (VIDEO)

02 Apr 2023 1300

DGASPC Tulcea s-a înțeles cu trei firme pentru a cumpăra produse de panificație (DOCUMENT)

10 Mar 2023 1896

Câți bani vor scoate din buzunar românii pentru un cozonac la masa de Crăciun

18 Dec 2022 1211

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia cumpără pâine, cozonac și paste făinoase de la un vechi partener

06 Sep 2022 1483

GastroArt Șarlotă de mere (Rețetă Interbelică)

17 Jul 2022 1629

GastroArt Tort de Biscuiți (Rețetă interbelică)

31 May 2022 1632

Nutriționistul Mihaela Bilic Drobul, preparatul tradițional de Paște, dietetic și bogat în vitamine, fier, zinc și seleniu

22 Apr 2022 1589

Sfaturi de nutriție pentru masa de Paște. Ce trebuie să evităm

21 Apr 2022 1541