Editorial Cu sula-n coaste

„Brâncuşi e al meu“ - ne îndeamnă statul român să zicem, să credem, să simţim şi să băgăm mâna în buzunar, să scoatem smart phone-ul caracteristic generaţiei noastre şi să trimitem SMS-ul salvator pentru opera „Cuminţenia Pământului“, a marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Lăudabilă iniţiativă, dacă privim din anumite puncte de vedere. Pe de altă parte însă, ne putem întreba de ce statul român nu ne-a dat şansa să zicem că „Brâncuşi e al nostru“ şi când tot el l-a refuzat (jignit fiind) pe marele artist când acesta a vrut să-şi doneze întreaga operă către România.
 
De ce ne pune acum să plătim la propriu pentru greşelile sale, de ce ne face să ne simţim vinovaţi, nepatrioţi şi dezinteresaţi pentru gafele pe care acum încearcă să le mascheze printr-o aşa-zisă campanie culturală? De ce se bate cu cărămida-n piept (scuzaţi cacofonia) că „ţine el masa“ cu cinci milioane de euro, dacă noi, cetăţenii (iresponsabilii, dezinteresaţii etc., etc.) punem restul de şase? Păi, dacă tot a găsit de unde să dea cele cinci milioane de euro pentru opera de artă, de ce nu ar putea găsi şi alte locuri pe unde să mai închidă robinetul banilor (eventual, din beneficiile politicienilor, excursii în străinătate, maşini şi apartamente de serviciu, pensii speciale) şi să pună toată suma solicitată pentru recuperarea operei, respectiv 11 milioane de euro? De ce nu e statul fair-play şi nu ne spune de la bun început că încearcă să îşi spele păcatele cu banii şi conştiinţa noastră?

Joc murdar: daţi voi, dau şi eu

Și de ce, până la urmă, acest joc murdar: eu, statul, pun cinci milioane de euro, doar dacă şi voi, cetăţenii, puneţi la bătaie şase? Spun asta pentru că, atenţie, dacă suma necesară (11 milioane de euro) nu este strânsă până astăzi, campania cade şi banii donaţi de oameni, chipurile, se întorc la ei. Iar în contextul în care ieri erau până într-o sută de mii de SMS-uri, mă tem că suma de 6 milioane de euro rămâne un deziderat. Ceea ce înseamnă că nu vom şti niciodată dacă statul chiar ar fi pus partea sa din suma necesară. Însă, revin şi arăt: de ce statul ne pune sula-n coaste, cum se spune, să îi răscumpărăm greşelile, ştiind că este o sumă destul de mare de solicitat de la populaţie, doar pentru ca apoi să se spele pe mâini, aruncându-ne în faţă faptul că noi, românii, nu l-am vrut pe Brâncuşi?

Brâncuşi, făcut harcea-parcea

De ce nu e corect şi nu ne spune: „Dragi români, poate nu toţi ştiţi, dar, în 1951, când marele sculptor (pentru care eu acum vă cer bani) a vrut să doneze României întreaga sa operă, tot eu, statul român, l-am refuzat jignit, transmiţându-i că «Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în România. Refuzăm!», ori chiar că «Operele lui Brâncuşi sunt nişte opere pe care le-ar putea face orice ţăran neinstruit»“. Ce-ai făcut, Bobiţă? Adică, pentru că tu l-ai făcut harcea-parcea pe Brâncuşi când a vrut să ne doneze opera, noi trebuie să plătim şase milioane de euro? Și, mai mult, ştiind că, cel mai probabil, oamenii nu vor putea să strângă suma, tu te şi dai rotund că ai fi dat tu, stat român, cinci milioane de la tine?

Nu mai bine renovăm nişte spitale?

Păi, dacă tot dispui de suma asta, iar noi nu vom reuşi să strângem partea noastră, nu mai bine ţii tu şi ce s-a donat de la noi până acum, mai pui şi partea ta din sumă şi, de toţi banii, renovezi spitalele sau faci altele noi? Acuma, pe bune, de unde şi de ce prosteala asta? De ce suntem noi vinovaţi pentru greşelile unui stat care persistă în prostia sa şi dă vina pe alţii? Aştept cu mare interes să văd cum, deşi, mai mult ca sigur, nu se va strânge toată suma necesară, statul va pune totuşi la bătaie cele cinci milioane de euro şi va face ceva constructiv, necesar, bun şi pentru cetăţenii săi. Aştept.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Constantin Brâncuși”, marcată la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța

20 Feb 2024 734

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 553

Monedă din argint cu tema „Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale“, lansată de BNR

29 Jan 2024 682

Constantin Brâncuși, sculptorul ce a dat o nouă dimensiune acestei arte

19 Feb 2023 1317

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși „Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate“

19 Feb 2023 1037

Evenimentele zilei A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși

15 Jun 2022 1269

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

30 May 2022 3315

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, calificată la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

16 May 2022 2579

Angajat al DSVSA Gorj beat la volan, a lovit cu maşina două persoane care traversau pe trecerea de pietoni. O femeie a murit, iar soţul său a ajuns la spital

20 Mar 2022 1921

#DobrogeaDigitală Brâncuși și „întoarcerea la izvoare”

18 Mar 2022 3073

19 februarie în istorie. Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ce alte evenimente au marcat această zi

19 Feb 2022 1688

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși

19 Feb 2022 1342

#DobrogeaDigitală Constantin Brâncuși, „un aventurier al spiritului“

19 Feb 2022 3500

Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, județul Constanța scoate la concurs un post vacant

12 Feb 2022 3401

83 de ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului. Ce înălțime are sculptura și din ce este compusă

27 Oct 2021 3233