Editorial Cum a fost pervertită prietenia, la noi


În România, țara celor șapte servicii secrete, a „băieților cu ochi albaștri“, a vecinilor delatori „de pe vremuri“, care și-ar continua cu drag activitatea și azi dar nu mai are cine să-i asculte în afara altora ca ei (și nici nu mai sunt remunerați pentru asta), nu încetez să mă minunez legat de cum a fost pervetită prietenia și despre sensurile pe care a ajuns să le aibă termenul de „prieten“.
 
Și tot încerc să îmi dau seama când anume s-o fi produs această schimbare, în toată istoria noastră: să fi fost pe vremea voievozilor și a marilor boieri, să fi fost în timpul regimului fanariot, să fi fost în „politicianismul“ interbelicului, în comunism, în post-comunism?
 
O vorbă veche din români spune „prietenul la nevoie se cunoaște“, însă aceiași înțelepți populari au rezumat foarte interesant „apără-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă apăr singur“.
 
Am pornit cu toate aceste întrebări când am realizat efectiv, într-o bună zi, conotația negativă pe care o dăm ideii de „prieten“ atunci când auzim, de pildă, de licitații câștigate de un „prieten“ al primarului dintr-o localitate sau alta, de „prieteni“ ai diverșilor potentați ai zilei care s-au angajat să ducă la bun sfârșit cine știe ce contract, din bani publici, se înțelege.
 
În mod normal, privind la nivel micro, nu ni se pare nimic ciudat să rugăm vecinul sau un prieten să ne ajute să rezolvăm o treabă sau alta. Știm că va veni să ne ajute, iar atunci termenul de prieten nu este privit în sensul rău, căci prietenul ne ajută dezinteresat.
 
Situația se schimbă însă când la mijloc apare un interes. Și așa, indiferent că vorbim la nivel microsocial sau macrosocial, conotația pe care o dăm cuvântului prieten într-un astfel de caz începe să fie una negativă.
 
Și conceptul de „prietenie“ începe să fie pervertit dat fiind că, atunci când vorbim de bani publici, prietenul interesat care vine să ajute vine chemat și, mai ales, „aranajat“ de cineva cu acces la fondurile publice, direct interesat, la rândul său.
 
Și așa, cei doi prieteni își aranjează afacerile, în detrimentul unei terțe părți – cel mai des, aceasta fiind interesul public.

 
Iar în întreg acest context, nu poți să nu te sperii, să nu te îngrozești, când auzi de prietenii ce au legătură cu banii publici. Pentru că, acolo unde există astfel de prietenii interesate, interesul public, binele comunității căreia îi erau destinate fondurile respective, sunt lăsate deoparte. Iar cei care ar fi trebuit să fie ajutați sfârșesc prin a fi într-o situație mai rea decât înainte.
 

Și eu tot încerc să-mi dau seama când s-a născut această variantă răsturnată a ideii de prietenie. O fi fost în regimul fanariot? În comunism, în zilele noastre?
 
Citește și
„Colonel de securitate”, în atenția Curții de Apel Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocatul Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe români să nu se autorecenzeze ”Așteptați recenzorul, puneți-l la treabă, că de aia e plătit din bani publici”

15 May 2022 7920

Un SRL cu sute de achiziții din bani publici face curățenie în sediile SPIT Constanța

14 May 2022 2193

„Colonel de securitate”, în atenția Curții de Apel Constanța

30 Apr 2022 892

Suspect reținut pentru fapte de corupție. Ar fi cerut diverse sume de bani pentru a interveni pentru funcționari publici

13 Apr 2022 835

Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 2680

Peste 100 de contracte pe bani publici pentru Pink Post Solutions SRL. Mai bifează unul cu SPIT Constanța

08 Mar 2022 2165

Lumea marinarilor Un impostor imperial. Victor Lehovschi, „protejatul“ lui Iuliu Maniu (galerie foto)

04 Mar 2022 2220

O firmă din Bucureşti se va ocupa de serviciul de cadastru pentru Primăria Constanța. Nu este la prima achiziție din bani publici

20 Nov 2021 2441

Angajații Direcției pentru Cultură Constanța, în frunte cu șefa instituției, Magdalena Tiță se judecă cu Ministerul Culturii pentru recalcularea salariilor

13 Nov 2021 1547

Larsen Consulting Services SRL bifează un contract pe bani publici cu CJC

25 Oct 2021 2182

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța „În sistemul public, mereu e de vină altcineva”

01 Oct 2021 1288

Risipă de bani publici în extrasezon. Coșurile de gunoi de 600 de euro bucata au împânzit stațiunea Mamaia

25 Sep 2021 7317

O firmă din Galaţi a păzit sediile RAEDPP Constanţa. Contractul din bani publici a fost prezentat după finalizarea prestării serviciilor

21 Aug 2021 2480

Taca Construcții & Consultanță SRL a „împușcat” un nou contract pe bani publici în județul Constanța

20 Aug 2021 1994

Coșurile stradale de sute de euro din municipiul Constanța, cel mai mare contract pe bani publici semnat de Megastol Energy SRL (document)

17 Aug 2021 2400