Editorial Cum a fost pervertită prietenia, la noi


În România, țara celor șapte servicii secrete, a „băieților cu ochi albaștri“, a vecinilor delatori „de pe vremuri“, care și-ar continua cu drag activitatea și azi dar nu mai are cine să-i asculte în afara altora ca ei (și nici nu mai sunt remunerați pentru asta), nu încetez să mă minunez legat de cum a fost pervetită prietenia și despre sensurile pe care a ajuns să le aibă termenul de „prieten“.
 
Și tot încerc să îmi dau seama când anume s-o fi produs această schimbare, în toată istoria noastră: să fi fost pe vremea voievozilor și a marilor boieri, să fi fost în timpul regimului fanariot, să fi fost în „politicianismul“ interbelicului, în comunism, în post-comunism?
 
O vorbă veche din români spune „prietenul la nevoie se cunoaște“, însă aceiași înțelepți populari au rezumat foarte interesant „apără-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă apăr singur“.
 
Am pornit cu toate aceste întrebări când am realizat efectiv, într-o bună zi, conotația negativă pe care o dăm ideii de „prieten“ atunci când auzim, de pildă, de licitații câștigate de un „prieten“ al primarului dintr-o localitate sau alta, de „prieteni“ ai diverșilor potentați ai zilei care s-au angajat să ducă la bun sfârșit cine știe ce contract, din bani publici, se înțelege.
 
În mod normal, privind la nivel micro, nu ni se pare nimic ciudat să rugăm vecinul sau un prieten să ne ajute să rezolvăm o treabă sau alta. Știm că va veni să ne ajute, iar atunci termenul de prieten nu este privit în sensul rău, căci prietenul ne ajută dezinteresat.
 
Situația se schimbă însă când la mijloc apare un interes. Și așa, indiferent că vorbim la nivel microsocial sau macrosocial, conotația pe care o dăm cuvântului prieten într-un astfel de caz începe să fie una negativă.
 
Și conceptul de „prietenie“ începe să fie pervertit dat fiind că, atunci când vorbim de bani publici, prietenul interesat care vine să ajute vine chemat și, mai ales, „aranajat“ de cineva cu acces la fondurile publice, direct interesat, la rândul său.
 
Și așa, cei doi prieteni își aranjează afacerile, în detrimentul unei terțe părți – cel mai des, aceasta fiind interesul public.

 
Iar în întreg acest context, nu poți să nu te sperii, să nu te îngrozești, când auzi de prietenii ce au legătură cu banii publici. Pentru că, acolo unde există astfel de prietenii interesate, interesul public, binele comunității căreia îi erau destinate fondurile respective, sunt lăsate deoparte. Iar cei care ar fi trebuit să fie ajutați sfârșesc prin a fi într-o situație mai rea decât înainte.
 

Și eu tot încerc să-mi dau seama când s-a născut această variantă răsturnată a ideii de prietenie. O fi fost în regimul fanariot? În comunism, în zilele noastre?
 
Citește și
„Colonel de securitate”, în atenția Curții de Apel Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Două firme de consultanță cu lipici la bani publici și-au împărțit un contract de la Primăria Constanța. Despre ce este vorba?(DOCUMENT)

28 Feb 2024 791

Primar suspectat că ar fi cumpărat din bani publici o centrală termică! Unde a fost instalată aceasta

26 Jan 2024 696

Licitații publice Platforma SEAP și-a revenit! Cum au fost afectate procedurile online. Anunțul SEAP

03 Jan 2024 706

Compania lui Lăcusteanu, contracte pe bani publici cu primăriile din județ Un creditor îi cere falimentul. Primul termen de judecată este programat pe 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

02 Jan 2024 838

Licitații publice. Snow Clean, afaceri cu bani publici Compania unuia dintre administratorii de la Drumuri Județene SA a dat lovitura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța! (DOCUMENT)

15 Dec 2023 1723

Proiect Guvernul propune măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor. Fără festivaluri şi concerte din bani publici

26 Oct 2023 922

Petiție online lansată de USR prin care le cere românilor că spună „NU Creșterii Taxelor!"

14 Aug 2023 1298

Proiect USR pentru ca instituțiile să nu mai poată secretiza cum au cheltuit banii publici

09 Jun 2023 952

Primăria Constanța cheltuie 540 mii de euro. Comisiile de selecție ale proiectelor non-profit, la secret

25 May 2023 1855

Intersat SRL câștigă un nou contract de achiziție din bani publici de la Consiliul Județean Constanța! (DOCUMENT)

06 May 2023 1450

Direcția Generală Anticorupție23 de persoane prinse în flagrant, în primele trei luni ale anului

27 Apr 2023 422

Municipalitatea plătește peste 100.000 lei unei firme înființate anul trecut pentru dirigenție de șantier în cadrul proiectului de demolare a stadionului Gheorghe Hagi (DOCUMENT)

22 Mar 2023 2333

O companie locală cu peste 400 de contracte din bani publici a câștigat o nouă achiziție organizată de Primăria Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2023 1494

Notari publici, menținuți în arest la cererea DNA!

16 Jan 2023 2210

Cseke Attila a făcut anunțul! Contractele finanțate prin PNDL I pot fi prelungite

13 Oct 2022 933