Editorial Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Magazinele şi pieţele, luate cu asalt pentru a avea o masă îmbelşugată

Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
 
Zilele acestea, pieţele şi magazinele din oraşe au fost luate cu asalt de toţi cei care au lăsat pe ultima sută de metri pregătirile pentru sărbătoarea Paştelui. În hipermarketuri cu greu vedeai pe cineva care să nu aibă coşul plin cu toate bunătăţile. Cu toţii speră la o masă îmbelşugată în ziua de Paşte alături de cei dragi.
 
Pentru a fi pregătiţi pentru afluxul mare de cumpărători, comercianţii s-au pregătit din vreme cu tot ce era necesar. De la ouă roşii, cozonac, carne de miel şi alte produse tradiţionale care nu lipsesc de pe masa de Paşte, în magazine cumpărătorii găseau tot ce îşi doreau. Totul era să deţină şi bugetul necesar care să îi ajute să îşi îndeplinească dorinţele culinare.
 
Prezent la un interviu online, preotul Claudiu Banu, de la Biserica „Sf. Mina“ din Constanţa, i-a îndemnat pe credincioşi „să nu pună bucatele peste sărbătoarea Învierii, ci bucatele să fie o urmare firească a sărbătorii Învierii Domnului”.
 
„De aceea toţi creştinii trebuie să fie prezenţi la masa Domnului în Sfânta Biserică, de unde vor primi cele mai frumoase şi binecuvântate daruri, iar apoi, cu aceste daruri duhovniceşti, fiecare să îşi lumineze casa sa. De aceea şi luăm în candelele noastre Lumina Învierii şi o ducem fiecare la casa noastră”, a mai precizat preotul Claudiu Banu.
 
Pe lângă pregătirile pentru masa de Paşte, credincioşii nu trebuie să neglijeze prezenţa la slujba de Înviere.
 
Având în vedere că în această perioadă se aşteaptă un aflux mare de persoane în biserici, pompierii au luat din timp măsurile necesare pentru a evita fenomene nedorite. Astfel, premergător şi în timpul sfintelor sărbători pascale, efective din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost angrenate într-o serie de activităţi ce au drept scop asigurarea nivelului de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători.
 
„Astfel, pe durata desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros, se vor executa misiuni de supraveghere pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor şi pentru asigurarea unui răspuns prompt în situaţia producerii unor evenimente nedorite. Cadrele Inspecţiei de Prevenire desfăşoară activităţi de îndrumare şi control privind respectarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult ortodox din judeţ”, au transmis reprezentanţii ISU „Dobrogea“.
 

Conform tradiţiilor din moşi strămoşi, de Paşte există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina lui Hristos. Fiecare creştin va aprinde lumânarea de la preot şi o va păstra până la întoarcerea acasă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Exercițiu de imaginație. Viața ideală. Care este cea mai mare dorință a ta?

20 Sep 2021 1102

Editorial Nici nu știm cât de fragili suntem!

18 Sep 2021 2063

Editorial Valul 4 plutește în aer. Suntem pregătiți să facem față unui nou val de stres și tensiune?!

16 Sep 2021 1974

Editorial O nouă eră. Mașinile electrice, tot mai căutate în România

13 Sep 2021 2346

Editorial Un nou an școlar în condiții impuse de pandemie începe luni, 13 septembrie. Se caută soluții la probleme rămase nerezolvate

11 Sep 2021 2799

Editorial Farul Constanța. Nu încetați să credeți, visele frumoase se pot împlini!

09 Sep 2021 3238

Editorial „Influencereala“ și vulnerabilitatea. Secretul din spatele postărilor cu mii de like-uri

06 Sep 2021 2567

Editoral „Cu toții murim într-o zi. Și asta ne face norocoși”

04 Sep 2021 2792

Chițac defilează spre aleea cu stele. Constanța are zero opoziție!

02 Sep 2021 3999

Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Limbii Române „Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identităţii noastre“

31 Aug 2021 433

Editorial Problema trotinetelor în Constanța. Nu te întreabă IQ-ul și nici dacă ești băut

30 Aug 2021 3073

Editorial Am ajuns să fim dependenți de conflicte

28 Aug 2021 2501

Editorial Vine școala. Bine îmi pare?!

26 Aug 2021 2237

Editorial Ziua cea mai grea!

23 Aug 2021 3505

In Memoriam. Emilian ANDREI, redactor șef ZIUA de Constanța „Multe dintre sfaturile dvs m-au întărit și m-au ajutat în viață. Nea Andrei, ați fost unic! Rămas bun!“

21 Aug 2021 1112