Editorial Cum se intervine în zonele inundate. Cetăţenii preferă să stea cu mâinile în buzunare şi să dea indicaţii pompierilor şi militarilor

De câteva săptămâni, România se află sub imperiul ploilor şi inundaţiilor. Zilnic, hidrologii emit coduri de avertizare pentru inundaţii pe diverse râuri din ţară, semn că situaţia este destul de gravă şi zone locuite sunt în pericol.
 
Ca de fiecare dată, în ajutorul localnicilor care îşi văd agoniseala de o viaţă luată de ape intervin pompierii, jandarmii şi militarii care fac tot ce pot să limiteze dezastrul.
 
Zi sau noapte, aceştia sunt la datorie şi pregătiţi să intervină atunci când situaţia o impune. Ceea ce este mai grav este că locuitorii din zonele afectate văd acest ajutor venit din partea pompierilor, jandarmilor şi militarilor ca pe o obligaţie a acestora şi de multe ori nu fac nimic să îi ajute, chiar dacă intervin chiar în gospodăriile lor.
 
De cele mai multe ori, locuitorii preferă să îşi înece amarul la cârciumile din sat şi apoi să stea cu mâinile în sân şi să le dea indicaţii militarilor. De la an la an, situaţia aceasta a rămas neschimbată, mentalitatea cetăţenilor fiind greu de schimbat chiar şi în situaţii catastrofale.
 
Tineri sau bătrâni, puţini sunt cei care vin în ajutorul autorităţilor chemate să intervină şi stau şi asistă nepăsători la militarii care fac tot posibilul să le salveze bunurile. De mai multe ori au fost surprinse imagini cu pompieri sau militari care intervin în zonele afectate iar pe margine stau tineri sau bătrâni cu mâinile în buzunare şi le dau indicaţii acestora.
 
Sute de comentarii au adunat aceste imagini, ele devenind chiar virale, dar, din păcate, nimic nu a schimbat atitudinea concetăţenilor noştri, care preferă să stea la cârciumă cu picioarele în apă decât să ia iniţiativă şi să ajute la rezolvarea situaţiei.
 
Într-o emisiune TV, secretarul de stat Raed Arafat a sesizat problema aceasta şi a taxat atitudinea complet nepotrivită a sinistraţilor. Acesta a precizat că a văzut bătrâni care îşi curăţau casele alături de pompieri, dar şi tineri care stăteau şi se uitau. Raed Arafat a menţionat că le-a atras atenţia unor tineri că nu este corect cum procedează şi că aceştia au trecut la treabă.
 
„Am văzut oameni la 70-80 de ani lucrând alături de pompieri. Cei care sunt bătrâni sunt obişnuiţi să-şi facă treaba singuri. Nu se aşteptau să vină pompierii să-i ajute. Alţii mai tineri aşteaptă ca totul să fie servit pe tavă şi ei să nu facă Nimic. E o atitudine greşită“, a adăugat Raed Arafat.
 

Trist este că situaţia aceasta se petrece an de an şi nu se văd semne că s-ar schimba ceva. Indiferent că este vorba despre inundaţii sau deszăpezire, cetăţenii cred că militarii, pompierii sau jandarmii sunt obligaţi să intervină şi nu fac nimic, preferând să piardă vremea la cârciumă sau la colţul străzii şi să dea indicaţii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 386

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 585

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 542

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 560

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 417

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 505

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 724

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 469

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 810

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 464

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 823

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 657

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 920

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 500

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 782