Editorial Cursuri de fardare a chipului bătrânului Tomis cu meditatorii de lux de la Banca Mondială. Nota de plată, un milion de euro


În iunie anul acesta, după doi ani de la semnarea acordului de asistență tehnică, meditatorii de lux ai administrației locale de la Banca Mondială veneau la Constanța pentru a discuta despre gestionarea activelor municipalității în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat între Primăria Municipiului Constanța și Banca Mondială.
 
În baza acordului de asistență tehnică, experții în planificare teritorială ai Băncii Mondiale urmau să furnizeze idei și concepte inspirate și din modelul altor orașe-port care vor fi integrate în ghiduri de dezvoltare urbană ce vor putea sta la baza viitoarelor decizii privind definirea politicilor de dezvoltare locală.
 
O lună mai târziu, urbaniștii de la Banca Mondială au finalizat planul de mobilitate urbană, un plan pe termen lung, care conține idei cu intervenții de impact, asupra spațiilor publice și de locuit, cu elemente peisagistice menite să transforme cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia dar și zona peninsulară.
 
Proiectul care conține un pachet complex de instrumente de regenerare urbană a fost prezentat recent de autorități ca pe o mare realizare a unui mandat fad de la un capăt la altul. Faptul că, iată, Constanța este primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un plan de mobilitate urbană nu ne deranjează, chiar dacă meditațiile administrației ne costă pe noi toți 1.000.000 de euro, pe o perioadă de trei ani, dar vrem să înțelegem în ce fel orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor, dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori sau pentru cei care doresc poate să se relocheze la malul mării.
 
Mi-aș dori să văd o consultare a comunității, o dezbatere reală cu toate breslele în tot acest mecanism de fardare a chipului bătrânului Tomis și să nu mai citesc doar comunicate de presă seci despre potențialul deosebit și numeroasele oportunități de dezvoltare pe care le are orașul meu. Mă interesează, de pildă, cum ar putea deveni cei care ne vizitează din turiști, locuitori? Și nu pentru că așa reiese din sondajul Băncii Mondiale, ci pentru că „locul tău” sau „acasă” poate fi acolo unde te simți în siguranță, unde găsești respect, oportunități de dezvoltare și calitate a vieții. Merită urmărit cum vor prinde contur aceste direcții în următorii ani, până atunci, simt că „ne mințim ca la meteo”!
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Banca Mondială şi-a redus estimarea privind creşterea economiei României

11 Jan 2024 769

Raluca Munteanu, director de dezvoltare Iulius Rapoartele realizate de Banca Mondială au fost esențiale în alegerea Constanței drept următorul oraș de dezvoltare

22 Nov 2023 1522

Întrevedere între premierul Marcel Ciolacu și Marina Wes, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană

07 Sep 2023 838

Lovitură pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Ministerul Investițiile și Proiectelor Europene nu vrea să accepte forța majoră în cazul echipamentelor distruse în incendiul de la ATI (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 2388

Studiul Băncii Mondiale. Serviciile de sănătate, poluarea aerului și infrastructura rutieră, cele mai mari probleme ale orașelor din România (DOCUMENTE)

17 Sep 2022 1133

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară pentru a sprijini creşterea economiei şi angajările

18 Aug 2022 1207

Vizită importantă la Cumpăna! Au fost discuții referitoare la nevoile existente la nivelul comunei pentru persoanele vârstnice fără aparținători

25 Jul 2022 1292

Vizită a unei delegații a Băncii Mondiale în Portul Constanța. Ce subiecte au fost discutate (GALERIE FOTO)

21 Jun 2022 1261

FMI, BERD şi Banca Mondială, îngrijorate de efectele invaziei din Ucraina, asupra economiei mondiale

18 Mar 2022 1347

Premierul Florin Cîțu, întrevedere cu Banca Mondială

12 Jul 2021 2710

PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ BNR Săptămâna Mondială a Banilor - Tematica anului 2021

30 Mar 2021 2106

Barometru urban. Calitatea vieții în Constanța este în medie de nota 7

12 Oct 2020 3643

Investiţii finanţate de Guvernul României Două platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd vor fi construite în județul Constanța. Iată unde

21 Jul 2020 1486

Sondaj Banca Mondială Top orașe de „Nota 10”. Pe ce loc este Constanța?

03 Jun 2020 3700

CSM şi-a dat acordul Un procuror din Constanţa ar putea fi ales investigator al Grupului Banca Mondială

21 Jan 2020 3887