Editorial

Editorial De-a lungul anilor, de Ziua Marinei, fiecare ministru al Apărării a promis marea cu sarea

Ziua Marinei se sărbătorește anual, după Revoluție, pe 15 august, revenindu-se la vechea tradiție de dinainte de perioada comunistă, când marinarii erau omagiați în prima duminică din august, la Mangalia.
Și atunci, și acum, Ziua Marinei constituia un prilej de prezentare a forțelor marinei militare, de baie de mulțime pentru cine s-a aflat sau cine se află în fruntea țării, dar și o ocazie de bilanț și de multe promisiuni.
Mai ales de promisiuni.
 
Dar parcă mai multe ca în ultimii ani rar mi-a fost dat să văd.
De fiecare dată când se celebrează Ziua Marinei, miniștrii și cei ce trec pe aici promit marea cu sarea.
Numai pe seama submarinului au fost promisiuni de nu le putea duce toată flota rusă.
Pe seama înzestrării marinei militare au fost promisiuni de nu le poate duce flota americană.

Ministrul Mircea Dușa spunea, în anul 2015, că Ministerul Apărării Naționale va organiza licitațiile pentru modernizarea celor două fregate tip 22, „Regele Ferdinand“ și „Regina Maria“, și înzestrarea cu echipamente electronice și armament de ultimă generație. „Ne străduim să obținem alocația bugetară și pentru repararea și modernizarea submarinului „Delfinul“, dar și pentru achiziționarea noilor corvete ce vor intra în dotarea Forțelor Navale Române“, declara Dușa.
 
Dar Cristian David, ministrul de Interne, ne promitea, încă de prin 2007, două sau trei fregate.
O parte a miniștrilor Apărării și-au îndreptat privirea către submarin. Că este un simbol al marinei militare. Și că trebuie repornit, dar și modernizat.
Teodor Atanasiu anunța, la Ziua Marinei din 2005, că va băga „Delfinul“ într-un program de reparații, care se va finaliza în doi ani. Vremea a trecut, nava e tot la locul ei, mișcată doar de ochii lumii. Dacă era după spusele lui, acum submarinul era în exploatare.
 
Sorin Frunzăverde, și el foarte priceput, a prorocit: în cinci luni va fi operațional „Delfinul“.
Au fost și unii mai rezervați. Ministrul Gabriel Oprea nu a promis în 2011 nimic. El doar i-a felicitat și le-a urat succes marinarilor din Flota Militară.
Corneliu Dobrițoiu, în 2012, a fost cel mai realist.
El a precizat că Armata este subfinanțată, bugetul Forțelor Armate fiind insuficient. „Sper ca, la bugetul de stat, să fie atrase noi fonduri, astfel încât să nu se ajungă într-o situație de subscripție publică, similară istoricei campanii de susținere a construcției Ateneului Român, în varianta: «Dați un leu pentru Armata Român㻓. Ministerul traversează o perioadă nefastă din punctul de vedere al finanțării. Bugetul este consumat în proporție de 85% pentru cheltuielile de personal, iar cheltuielile de operare și mentenanță sunt asigurate în proporție de 10% și majoritatea acestora sunt consumate pe întreținerea obligațiilor asumate de România în teatrele de operații, spunea atunci Dobrițoiu.
 
Să vă mai spun ce zicea acum câteva zile și ministrul Mihai Fifor la Constanța? Tot la Ziua Marinei?

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Apărării, din Marea Britanie, demis de Theresa May. Acum câteva luni fusese la Baza Aeriană de la Kogălniceanu

02 May 2019 1523

Scurgeri de informaţii în Anglia. Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării Gavin Williamson

01 May 2019 443

Mesajul ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, cu ocazia sărbătorilor pascale

28 Apr 2019 727

Ordin al ministrului. S-a schimbat legea privind încadrarea în condiţii deosebite şi speciale specifice personalului militar

24 Apr 2019 22481

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a participat la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO. Iată ce s-a discutat

14 Feb 2019 657

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş „Anul acesta putem să angajăm până la 3,23% din PIB dacă toate lucrurile vor merge normal“

11 Feb 2019 2421

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

18 Dec 2018 365

MApN Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național

05 Dec 2018 409

Mesajul Ministrului apărării naţionale, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale şi a Centenarului României

01 Dec 2018 448

Ce a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării, înainte de începerea paradei militare

01 Dec 2018 508

Proiectul programului satelitar de telecomunicații destinat Sistemului Național de Securitate, în discuție la MApN

22 Nov 2018 437

Ministrul Apărării Mihai Fifor a demisionat. Ce funcţie a primit. Dragnea şi Dăncilă despre fostul ministru. Declaraţia lui Fifor

20 Nov 2018 925

Discursul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Veteranilor - "Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei"

11 Nov 2018 485

UPDATE. Miniştrii român şi canadian ai apărării, față în față, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța (galerie foto)

09 Nov 2018 534

Vești bune pentru militari. Proiect de act normativ pentru modificarea legii privind statutul soldaților și gradaților profesioniști. Ce prevede proiectul (document)

09 Nov 2018 3660