Editorial

Editorial De ce merg românii la bulgari? Diferenţa care te face să scoţi banul din buzunar

Probabil că noi avem una dintre cele mai frumoase zone de litoral din Europa. Probabil, dar când aruncăm un ochi la vecinii noştri din sud, la bulgari, lucrurile nu mai sunt la fel. Ţin foarte mult la valorile noastre naţionale, dar îmi vine să plâng când văd că în alte locuri se poate.
 
Diferenţa dintre Mamaia şi cam orice altă staţiune de pe litoralul bulgăresc stă în curăţenie. Nu am văzut plajă şi mare mai curate decât în staţiunea vizitată recent în Bulgaria. Nu vorbesc de străzi, căci aici e altă problemă. Dar, odată ce intri în hotel sau în resort, occidentul şi-a lăsat amprenta. La noi, lipsa coşurilor de gunoi din majoritatea staţiunilor este una din marile probleme. Iar pe plajă, la fel. Oamenii ajung să arunce pe lângă cele 3 coşuri de gunoi de pe întreaga plajă, pe care nimeni nu le goleşte, deşi sunt pline. Aşa că nisipul ajunge să fie coşul de gunoi al turiştilor.
 
De ce au bulgarii atât de mulţi turişti străini? Calitatea serviciilor. Dacă pe litoralul românesc lipsa de personal a dus la angajări de oameni fără experienţă sau pregătire horeca, la bulgari angajaţii vorbesc două, chiar trei limbi străine şi sunt pregătiţi pentru orice situaţie. Fie că vorbim de recepţioner, ospătar, barman sau beach boy, cu toţii îşi oferă serviciile la o calitate înaltă. Şi eu sunt tineri, şi ei sunt studenţi. Dar trainingul lor nu constă în „dă şi tu, maică,100 de lei, să îţi iei diplomă”.
 
România şi Bulgaria au aderat în acelaşi timp în Uniunea Europeană. Noi parcă am stat în loc. Bulgarii au investit. Au adus oameni capabili să gândească spre viitor şi care au un puternic simţ de antreprenor. Au luat banii europeni, au adus investitori şi au încheiat parteneriate public-private, care au dus la creşterea calităţii ofertelor de pe litoral. Nu vezi staţiuni care să fie sufocate de betoane sau de mizerie. Oraşele şi străzile lor nu sunt mai zdravene decât ale noastre, dar turistul uită de acest aspect odată ajuns la hotel sau în staţiune.
 
Mamaia, de exemplu, este o staţiune care duce lipsă de resorturi cu preţuri accesibile, iar sistemul all inclusive şi ultra all inclusive încă se află „în lucru”. Nu mai vorbim de lipsa spaţiului verde din Mamaia, care transformă staţiunea într-o minge de foc. De ce ar da neamţul, italianul sau francezul 200 de euro pe weekend la Mamaia, unde poate are inclus micul dejun, când, cu aceiaşi bani, ar putea sta un weekend la vecinii bulgari cu trei mese pe zi, băutură, plajă privată, gustări, zone pentru copii şi spaţiu verde generos?
De ce ei au putut şi noi nu?
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Huţucă (PNL) - „Este greu să vorbeşti în acest moment în Constanţa despre inovaţie şi soluţii «smart», când oraşul nu are nici măcar un PUG“

24 Jun 2019 522

Zece etaje, spaţii comerciale şi restaurante la parter Fostul consilier local Virgil Lixandru va supraetaja blocul pe care îl ridică în Mamaia Nord

24 Jun 2019 705

Spitalul Militar Constanța angajează asistent medical generalist

23 Jun 2019 538

UPDATE Apel de urgenţă! Salvatorii intervin în staţiunea Mamaia. Probleme medicale pentru un bărbat, dus la spital cu elicopterul SMURD (galerie foto + video)

23 Jun 2019 6855

Alertă la ISU Dobrogea. Un incendiu a izbucnit la un hotel din stațiunea Mamaia. Ce s-a întâmplat

22 Jun 2019 742

Revista presei locale

22 Jun 2019 555

Eveniment ajuns la cea de-a V-a ediție Eleganţă, culoare și premii, la Balul Oamenilor de Afaceri, organizat de CCINA Constanţa (galerie foto)

21 Jun 2019 1052

Traficul rutier restricționat pe bulevardul Mamaia pentru remedierea unei avarii

21 Jun 2019 478

Avarie conducta de alimentare cu apă din Mamaia Sat. A fost întreruptă furnizarea apei potabile

21 Jun 2019 872

S-a schimbat administratorul societăţii Dacia 2001 SA. Alte decizii, publicate în Monitorul Oficial

21 Jun 2019 837

Primele 39 de terenuri din Dosarul Retrocedărilor, recuperate. Suprafeţe din Mamaia şi Portul Tomis se întorc la oraş (documente)

21 Jun 2019 5405

UPDATE. Accident rutier pe bulevardul Mamaia din Constanța, zona Lake View. O victimă

20 Jun 2019 1134

Ce răspuns a primit Orient Construct Decor SRL de la APM Constanţa. Este vizată o investiţie imobiliară în Mamaia

20 Jun 2019 1043

Operatori economici din Mamaia și Eforie, sancționați pentru amplasarea șezlongurilor la un pas de apa mării

19 Jun 2019 4040

Imagini de la eveniment. Intervenție de urgență la un hotel din stațiunea Mamaia. O persoană s-a înecat în piscină (galerie foto)

19 Jun 2019 7544