Editorial De ce merg românii la bulgari? Diferenţa care te face să scoţi banul din buzunar

Probabil că noi avem una dintre cele mai frumoase zone de litoral din Europa. Probabil, dar când aruncăm un ochi la vecinii noştri din sud, la bulgari, lucrurile nu mai sunt la fel. Ţin foarte mult la valorile noastre naţionale, dar îmi vine să plâng când văd că în alte locuri se poate.
 
Diferenţa dintre Mamaia şi cam orice altă staţiune de pe litoralul bulgăresc stă în curăţenie. Nu am văzut plajă şi mare mai curate decât în staţiunea vizitată recent în Bulgaria. Nu vorbesc de străzi, căci aici e altă problemă. Dar, odată ce intri în hotel sau în resort, occidentul şi-a lăsat amprenta. La noi, lipsa coşurilor de gunoi din majoritatea staţiunilor este una din marile probleme. Iar pe plajă, la fel. Oamenii ajung să arunce pe lângă cele 3 coşuri de gunoi de pe întreaga plajă, pe care nimeni nu le goleşte, deşi sunt pline. Aşa că nisipul ajunge să fie coşul de gunoi al turiştilor.
 
De ce au bulgarii atât de mulţi turişti străini? Calitatea serviciilor. Dacă pe litoralul românesc lipsa de personal a dus la angajări de oameni fără experienţă sau pregătire horeca, la bulgari angajaţii vorbesc două, chiar trei limbi străine şi sunt pregătiţi pentru orice situaţie. Fie că vorbim de recepţioner, ospătar, barman sau beach boy, cu toţii îşi oferă serviciile la o calitate înaltă. Şi eu sunt tineri, şi ei sunt studenţi. Dar trainingul lor nu constă în „dă şi tu, maică,100 de lei, să îţi iei diplomă”.
 
România şi Bulgaria au aderat în acelaşi timp în Uniunea Europeană. Noi parcă am stat în loc. Bulgarii au investit. Au adus oameni capabili să gândească spre viitor şi care au un puternic simţ de antreprenor. Au luat banii europeni, au adus investitori şi au încheiat parteneriate public-private, care au dus la creşterea calităţii ofertelor de pe litoral. Nu vezi staţiuni care să fie sufocate de betoane sau de mizerie. Oraşele şi străzile lor nu sunt mai zdravene decât ale noastre, dar turistul uită de acest aspect odată ajuns la hotel sau în staţiune.
 
Mamaia, de exemplu, este o staţiune care duce lipsă de resorturi cu preţuri accesibile, iar sistemul all inclusive şi ultra all inclusive încă se află „în lucru”. Nu mai vorbim de lipsa spaţiului verde din Mamaia, care transformă staţiunea într-o minge de foc. De ce ar da neamţul, italianul sau francezul 200 de euro pe weekend la Mamaia, unde poate are inclus micul dejun, când, cu aceiaşi bani, ar putea sta un weekend la vecinii bulgari cu trei mese pe zi, băutură, plajă privată, gustări, zone pentru copii şi spaţiu verde generos?
De ce ei au putut şi noi nu?
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 314

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 570

Firme Constanța Acționarii Mamaia SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi, inclusă și propunerea de repartizare a profitului net înregistrat în 2023

18 Apr 2024 296

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1947

LIVE TEXT - Constanța Se lansează OMD Mamaia Nord Năvodari! Cum se pregătesc pentru sezonul estival 2024? (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 748

Vești bune pentru turiști și constănțeni! Autobuzele etajate vor circula în minivacanța de Paște și 1 Mai

17 Apr 2024 416

Firme Constanța AGOA acționarilor Dacia 2001 SA! Ordinea de zi completă

16 Apr 2024 438

Știri Constanța CT BUS. Linia 100M își reia activitatea! Iată de când

16 Apr 2024 469

Din această noapte, încep lucrările pe bulevardul Mamaia din Constanța

16 Apr 2024 579

Stațiunea Mamaia și Orașul Constanța, nominalizate la Destinația Anului

16 Apr 2024 355

Știri Constanța Lucrări pe bulevardul Mamaia – restricții de trafic

15 Apr 2024 435

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 546

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1846

Se cere anularea autorizației de construire Când s-ar putea lua o decizie în procesul dintre Prefectul Județului Constanța și Blue Ink Residence SRL?

14 Apr 2024 719

Accident rutier noaptea trecută în Stațiunea Mamaia! O mașină a intrat într-un gard de beton

14 Apr 2024 713