Editorial De ce nu protestăm (și) pentru lucrurile importante?


 

Spitalele au ars, oamenii au protestat în număr mic, iar viața a mers mai departe – firește, pentru cei ce nu au fost direct afectați de aceste tragedii.În urmă cu aproape trei ani, sute de mii de oameni ieșeau în stradă pentru a protesta (unii dintre ei necunoscând foarte bine contextul juridic) împotriva legilor justiției.
 
 
De atunci, au mai ars câteva spitale, niște oameni și-au mai pierdut viața în diferite accidente stupide, statul a promis mărirea alocațiilor pentru copii și apoi a amânat-o în repetate rânduri, iar acum, colac peste pupăză, prețul asigurărilor auto obligatorii au explodat.
 
Bine, au explodat asigurările, cot la cot cu scumpirea carburanților, a gazelor, a alimentelor și așa mai departe.
 
 
Și totuși, nu a mai ieșit nimeni în stradă în număr impresionant, cum s-a întâmplat când cu protestele privind legisle justiției.
 
Spitalele au ars, oamenii au protestat în număr mic, iar viața a mers mai departe – firește, pentru cei ce nu au fost direct afectați de aceste tragedii.

Cu alte cuvinte, câinii latră, caravana trece.

 
Așa îmi pare că trece acum și caravana scumpirilor pe bandă, primite cu o pasivitate aproape de neînțeles a cetățenilor.
 

Nu știm exact de ce se scumpesc, nu știm exact de ce ard spitalele, dar văd că nici nu ne prea interesează.
 
Stau și judec și mă întreb: așa cum a fost atâta vâlvă legată de legile justiției, de au ajuns, pe bună dreptate, discuțiile inclusiv în presa externă, nu ar putea exista la fel de multă vâlvă și pentru a-i sili pe politicienii noștri să facă în așa fel încât să nu ne mai ardă spitalele?
 
Așa cum au ieșit zeci de mii de oameni în stradă atunci, așa cum s-a protestat în data de 10 august, nu se mai poate protesta și pentru a-i sili pe cei în drept să  construiască spitale noi, sigure, tot pentru noi, cei care ne plătim asigurările sociale?
 
De ce nu protestăm (și) pentru lucrurile cu adevărat importante?
 
De ce atunci când vine vorba de a schimba efectiv ceva în bine pentru noi, cetățenii, avem așa un miserupism de zici că toți suntem personajul principal din „Povestea unui om leneș“, de Ion Creangă și mai avem un pic și strigăm că mai bine să ne ducă cineva la spânzurătoare decât să ne înmuiem singuri posmagii.
 
Privim plini de admirație la sistemul american, blestemându-l pe cel autohton și complăcându-ne că „așa-i la noi“, deși nu vrem să vedem că în Statele Unite ale Americii reacția civică este foarte promptă și nu se lasă niciodată așteptată. Acolo se știe puterea oricărui vot, iar oamenii își cunosc drepturile și au grijă să le fie respectate, dar, în egală măsură, își cunosc și responsabilitățile civice și au grijă, de asemenea, să și le îndeplinească.
 
Până vom deveni și noi la fel de „reactivi“ cum sunt americanii, ne rămâne doar să ne trăim în închipuire „visul american“.
 
Citește și:

Creșterea alocațiilor nu va avea loc de la 1 iulie. Ce spune Ludovic Orban
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proteste de amploare în Turcia împotriva partidului aflat la guvernare

24 Nov 2021 482

Ciocniri violente la protestele anti-restricții de la Bruxelles. Poliția a folosit tunuri cu apă (VIDEO)

21 Nov 2021 544

Olanda Cinci poliţişti răniţi în urma protestelor violente împotriva noilor restricţii anticoronavirus (VIDEO)

21 Nov 2021 538

DGASPC, pe un butoi de pulbere! CJC caută soluții, angajații se pregătesc de proteste

21 Oct 2021 1256

Proteste în Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei împotriva restricţiilor instituite în contextul pandemiei. Manifestanți din Constanța

02 Oct 2021 1088

Polițiștii reiau seria protestelor în stradă! Iată care sunt principalele revendicări

28 Aug 2021 971

Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța. Taximetriștii cer retragerea lui de pe ordinea de zi și amenință cu proteste!

27 Jul 2021 1228

ZIUA LIVE. Taximetriștii nu renunță la proteste dacă nu vor ajunge la consens cu autoritățile în privința Regulamentului de organizare și executare a serviciului de transport în regim de taxi

25 Jun 2021 1243

IGPR -Infotrafic - Circulație îngreunată pe mai multe artere rutiere din țară, din cauza unor proteste

18 Jun 2021 537

Un constănțean susține că a primit 12 amenzi Constanța. Sancțiuni după protestele împotriva restricțiilor anti-Covid. Acțiunea se mută în instanță

26 Apr 2021 1578

Participă și 15 membri de sindicat din cadrul din cadrul Federației Chimie- Petrochimie Lazăr Edeleanu Năvodari Noi proteste în fața Guvernului României

14 Apr 2021 813

Sondaj de opinie Protestele anti-Covid nu vor avea niciun efect, spun 81% dintre respondenți

12 Apr 2021 651

Proteste în Capitală și în mai multe orașe din țară, împotriva măsurilor impuse de Guvern

10 Apr 2021 1266

Sondaj de opinie Considerați că vor avea vreun efect protestele împotriva măsurilor anti-Covid?

05 Apr 2021 1248

Proteste la Constanța, cu gesturi galante, flori și rugăciuni!

03 Apr 2021 2724